ΓΑΛΛΙΑ: Νέοι βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη για τη "μεταρρύθμιση" του συνταξιοδοτικού συστήματος

Γαλλία, διαδηλώσεις, νέοι, συνταξιοδοτικό,
Φιτητές διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία καθώς το συνδικάτο διακόπτει το ρεύμα στο Stade de France σε «συμβολική κίνηση»...

Νέοι σε όλη τη Γαλλία βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64.

Αρκετές εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Παρίσι ως μέρος των πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων - με ορισμένους να εμποδίζουν την πρόσβαση σε πανεπιστήμια και λύκεια.

Η διαμαρτυρία έγινε για λίγο βίαιη καθώς μια ομάδα νεαρών αποσχίστηκε, βανδαλίζοντας στάσεις λεωφορείων και πυρπολώντας ένα αυτοκίνητο.

Ο κλάδος ενέργειας του εξέχοντος συνδικάτου της Γαλλίας, CGT, διέκοψε την Πέμπτη το ρεύμα στο Stade de France και σε πολλά εργοτάξια τωμ Ολυμπιακών εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024.

Ο Σέντρικ Λιέχτι, Γενικός Γραμματέας της CGT Energy, είπε ότι η κίνηση ήταν μια «συμβολική ενέργεια». 

«Εδώ και δυόμισι μήνες, περισσότερο από το 90% των εργαζομένων και περισσότερο από το 70% των Γάλλων έχουν απορρίψει αυτή τη μεταρρύθμιση που θα γονατίσει ολόκληρο τον γαλλικό λαό. Η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει, αρνείται να εφαρμόσει τη δημοκρατία και την πλειοψηφία του λαού». 

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και να κάνει άλλες αλλαγές, όπως λέει, απαραίτητες για να διατηρηθεί το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα οικονομικά σταθερό καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι οι πλούσιοι φορολογούμενοι ή οι εταιρείες θα πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο για να χρηματοδοτήσουν το σύστημα.

«Δεν θέλω να δουλεύω όλη μου τη ζωή και να είμαι εξαντλημένη στο τέλος», είπε η Τζάνα Φαρχάιγκ, μια 15χρονη που διαμαρτυρήθηκε στο Παρίσι. «Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι η νεολαία ασχολείται με το μέλλον της».

Διαδηλώσεις έγιναν και στη Ρουέν, όπου παρέλασαν περίπου 400 άτομα. Και στην Τουλούζη, όπου μαζεύονταν 400 με 500 άτομα.

Αποκλεισμοί οργανώθηκαν επίσης σε αρκετά λύκεια και πανεπιστήμια.

Στο Στρασβούργο, τρία πανεπιστημιακά κτίρια φέρονται να αποκλείστηκαν. Στη Λιλ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η πανεπιστημιούπολη του Μουλέν αποκλείστηκε από 50 έως 100 φοιτητές με πανό και τύμπανα, σύμφωνα με τη σχολή.
euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου