DW: Απεργίες και κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία - Αέρας "αλλαγής" στην Τουρκία

Απεργίες, Κινητοποιήσεις, Γαλλία, Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Deutsche Welle ,

 

Ο γερμανικός τύποσ σύμφωνα με την Deutsche Welle σχολιάζει τις αναταραχές σε Ελλάδα την Γαλλία και το προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου...

Τις μαζικές απεργίες και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Με αφορμή το σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα, το κύμα διαμαρτυριών στη χώρα συνεχίζεται», γράφει το RedaktionsNetzwerk Deutschland. «Μια νέα απεργία έχει σχεδόν παραλύσει τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα: ναυτικοί, οδηγοί λεωφορείων, γιατροί και εκπαιδευτικοί, καθώς και το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών, προχώρησαν σε 24ωρη απεργία, γεγονός που προκάλεσε χάος στους δρόμους, ιδίως στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα πλοία παρέμειναν επίσης στα λιμάνια, με αποτέλεσμα πολλά νησιά να αποκοπούν από την ηπειρωτική χώρα». «Η εισαγγελική έρευνα διευρύνθηκε και ο σταθμάρχης […] δεν είναι πλέον ο μόνος ύποπτος», δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι έρευνες στρέφονται επίσης κατά του προϊσταμένου επιθεωρητή που φέρεται να διόρισε τον άπειρο σταθμάρχη. Ένας άλλος σιδηροδρομικός υπάλληλος έπρεπε να βρίσκεται στο πόστο του μέχρι τις έντεκα το βράδυ της νύχτας του ατυχήματος, αλλά το είχε εγκαταλείψει νωρίτερα». Η F.A.Z. επισημαίνει ακόμη πως «αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να αφορά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στις Βρυξέλλες, καθώς υπάρχει το ερώτημα, εάν υπεξαιρέθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια».

Τέλος, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσπαθήσει αρχικά να αποσείσει την κριτική προς την κυβέρνησή του, επισημαίνοντας τις αποτυχίες δεκαετιών στο ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα. Ωστόσο, αυτή η τακτική φάνηκε να λειτουργεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό, γι' αυτό και ο Μητσοτάκης προσάρμοσε την προσέγγισή του. Την Τετάρτη ο ίδιος, ο υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραβρέθηκαν στην κηδεία ενός εκ των μηχανοδηγών που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης με γραπτή δήλωσή του από την εισαγγελία να διεξαγάγει το συντομότερο δυνατόν ολοκληρωμένη έρευνα και διαβεβαίωσε για πλήρη συνεργασία».

taz: Το μόνο που ενδιαφέρει τον Μακρόν είναι να τηρήσει τα προσχήματα

 Η tageszeitung σχολιάζει τις εξελίξεις στη Γαλλία στα πλαίσια της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Το πρώτο σχέδιο του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που υποτίθεται ότι θα έφερνε περισσότερη ισότητα στο άδικο σύστημα, έπεσε στο κενό το 2019. Αλλά αντί να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε, ο αρχηγός του κράτους περιορίζεται στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Αντί να ανακατασκευάσει πλήρως το μηχανοστάσιο, αντικαθιστά απλώς μέρος του εξοπλισμού. Και συνδυάζει επίσης τα μέτρα του με δώρα προς τους χειρώνακτες του μηχανοστασίου - στην προκειμένη περίπτωση τη συντηρητική αντιπολίτευση, η οποία υποτίθεται ότι θα τον βοηθήσει να περάσει το σχέδιό του από το κοινοβούλιο. Οι Γάλλοι δύσκολα μπορούν να δουν το νόημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης πίσω από όλες τις υπεκφυγές, ιδίως επειδή μετά τις παραχωρήσεις του Μακρόν προς τους συντηρητικούς σχεδόν εξαντλούνται τα χρήματα που υποτίθεται ότι η μεταρρύθμιση θα διοχετεύσει στα ταμεία των συντάξεων».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επικρίνει ακόμη τον Γάλλο πρόεδρο πως «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τηρήσει τα προσχήματα, δίχως να εξηγήσει ποτέ στους συμπατριώτες του το νόημα της μεταρρύθμισής του. Όταν επανεξελέγη, ο 45χρονος υποσχέθηκε ένα νέο στυλ ηγεσίας που θα περιλαμβάνει περισσότερο διάλογο. Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχει μιλήσει σχεδόν με κανέναν». Τέλος, καταλήγει πως «πλέον, η αντίσταση των εργαζομένων δεν στρέφεται μόνο κατά της σύνταξης στα 64. Στρέφεται επίσης κατά ενός προέδρου που ξεκίνησε αυτή τη μεταρρύθμιση αυθαίρετα και χωρίς πραγματική ανάγκη. Και ο οποίος τώρα θέλει να την ολοκληρώσει πρωτίστως για τον εαυτό του».

Στην Τουρκία πνέει ο αέρας της αλλαγής

Η τουρκική αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως, στις ερχόμενες εκλογές, βασικός υποψήφιός της θα είναι ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Το γεγονός ότι στο τέλος έξι κόμματα συμφώνησαν σε έναν κοινό υποψήφιο είναι τελικά πιο σημαντικό από το όνομα του υποψηφίου αυτού», παρατηρεί η taz. «Αν κοιτάξει κανείς μόνο τα πρόσωπα που ήταν υποψήφια προς επιλογή, ο Κιλιτσντάρογλου δεν είναι κατ' ανάγκη ο καλύτερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν. Δεν είναι τόσο προικισμένος στην προεκλογική εκστρατεία και συχνά δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την επιθετική ρητορική του Ερντογάν». Όμως, με την επιστροφή της Ακσενέρ στη συμμαχία και με τη δεδηλωμένη πρόθεση του κουρδικού HDP να στηρίξει κι αυτό τον Κιλιτσντάρογλου, «υπάρχει πλέον μια ρεαλιστική πιθανότητα για τη συμμαχία να νικήσει τον Ερντογάν».

Το γερμανικό μέσο εκτιμά πως «οι τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες που προκάλεσε ο σεισμός έθαψαν κυριολεκτικά και τη φήμη του Ερντογάν ως εκσυγχρονιστή των τουρκικών υποδομών. Ενάντια στην απελπισία μετά το σεισμό, η αντιπολίτευση έχει καταφέρει τώρα να δώσει μια αχτίδα ελπίδας. Στην Τουρκία έχει πράγματι δημιουργηθεί ένα κλίμα αλλαγής, επειδή η ίδια η αντιπολίτευση πιστεύει πλέον ότι θα κερδίσει. Αυτό δεν συνέβη ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια διακυβέρνησης τουΕρντογάν - και θα προκαλέσει έντονη κινητοποίηση».
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου