«Διεθνή Επιτροπή Ειρήνης» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία προτείνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα

Λούλα ντα Σίλβα, επιτροπή ειρήνης, πόλεμος Ουκρανίας,

Μιλώντας σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Ιοχάνις, ο Λούλα είπε ότι μια ομάδα ουδέτερων εθνών πρέπει να συγκεντρωθεί για να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας...

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι, αφού “ο πρόεδρος Πούτιν δεν παίρνει την πρωτοβουλία να σταματήσει [τη σύγκρουση], ο Ζελένσκι δεν παίρνει την πρωτοβουλία να σταματήσει [τη σύγκρουση]. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου. Νομίζω ότι πρέπει να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να πούμε: “Αρκετά. Να ξεκινήσουμε να συνομιλούμε’, διότι ο πόλεμος δεν έφερε ποτέ και δεν θα φέρει ποτέ κανένα όφελος για την ανθρωπότητα”.

Είπε ότι εργάζεται για τη δημιουργία μιας ομάδας ηγετών που “προτιμούν να μιλούν για ειρήνη παρά για πόλεμο”, με την ελπίδα να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και γύρω από το τραπέζι.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Άμπου Ντάμπι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Είπε ότι συζήτησε κοινές προσπάθειες διαμεσολάβησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, τα οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στην Κίνα, ο Λούλα επικεντρώθηκε επίσης στην ανοικοδόμηση των διπλωματικών σχέσεων της Βραζιλίας με το Πεκίνο και συμφώνησε να επεκτείνει τη συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο και η τεχνολογία.

Διεθνής αντιδράσεις για τη ειρηνευτική πρόταση Λούλα

Τα σχόλια του Βραζιλιάνου προέδρου, σύμφωνα με το Reuters προκάλεσαν θύελλα μεταξύ των δυτικών συμμάχων κυρίως με τη δήλωση του το Σαββατοκύριακο ότι οι δυτικοί «παρατείνουν τις μάχες προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία...»

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τον Λούλα ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα χωρίς να εξετάζει τα γεγονότα». Και την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Λούλα «δεν ήταν τόνος ουδετερότητας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε τον Λούλα στη Μπραζίλια τη Δευτέρα και τον ευχαρίστησε για τις ειρηνευτικές προσπάθειές του, σημειώνοντας ότι η Βραζιλία και η Ρωσία μοιράστηκαν απόψεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία εδώ και χρόνια.Ο Λούλα προτάθηκε ως μεσολαβητής ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο του 2022. Η πρότασή του, βασισμένη στην παράδοση της Βραζιλίας για μη επέμβαση και ουδετερότητα, ζητά μια ομάδα εθνών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο να εμπλακούν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία σε συνομιλίες.

Η Ουκρανία επέκρινε την πρόταση του Λούλα επειδή μεταχειρίζεται «το θύμα και τον επιτιθέμενο» με τον ίδιο τρόπο και την Τρίτη κάλεσε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα για να δει μόνος του τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες του Λούλα να βρει μια λύση στον πόλεμο. Ωστόσο, απέρριψε την άποψη που εξέφρασε ο Λούλα το Σαββατοκύριακο ότι οι χώρες που εξοπλίζουν το Κίεβο παρατείνουν τον πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε επίσης την πρόταση του Λούλα ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ευθύνονται για τον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Πίτερ Στανό είπε ότι όλη η βοήθεια στοχεύει στη «νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας».

Ο Λούλα είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που εισέβαλε πέρυσι, αλλά έχει προτείνει η Ουκρανία να θυσιάσει την Κριμαία, η οποία κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις το 2014, πρόταση που απέρριψε κατηγορηματικά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν το ειρηνευτικό του σχέδιο 10 σημείων το οποίο, εκτός από την έκκληση για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, προτείνει την αποκατάσταση των αρχικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

SG με πληροφορίες από Διεθνή Πρακτορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου