Σι Τζινπίνγκ: «Οι δεσμοί Κίνας-ΕΕ είναι απαραίτητοι για την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία»

Συνεργασία ΕΕ-ΚΙΝΑΣ, Σι Τζινπίνγκ, Τσαρλς Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντά τον επισκέπτη Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΤσαρλς Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο Πεκίνο.


Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε την Πέμπτη με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ στο Πεκίνο και τόνισε ότι η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να είναι εταίροι για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, να ενισχύσουν την αμφίδρομη πολιτική εμπιστοσύνη, να δημιουργήσουν στρατηγική συναίνεση, να εδραιώσουν τους δεσμούς κοινού ενδιαφέροντος, να εξαλείψουν διάφορα είδη παρέμβαση και από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι βρίσκονται στην Κίνα για την 24η Σύνοδο Κορυφής Κίνας-ΕΕ στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai στο Πεκίνο.

Ο Σι είπε ότι από τα τέλη του περασμένου έτους, η σχέση Κίνας-ΕΕ έχει δείξει μια καλή δυναμική εδραίωσης και ανάπτυξης, και οι διάλογοι υψηλού επιπέδου Κίνας-ΕΕ στον στρατηγικό, οικονομικό και εμπορικό, πράσινο και ψηφιακό τομέα έχουν δημιουργήσει πλούσιους αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού τους.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα και η ΕΕ είναι δύο μεγάλες δυνάμεις που προωθούν την πολυπολικότητα, δύο μεγάλες αγορές για την υποστήριξη της παγκοσμιοποίησης και δύο σημαντικοί πολιτισμοί που υπερασπίζονται τη διαφορετικότητα, ο Σι είπε ότι εν μέσω της ολοένα και πιο ταραχώδους διεθνούς κατάστασης, η σχέση Κίνας-ΕΕ έχει στρατηγική σημασία και επιπτώσεις για την παγκόσμια ειρήνη , σταθερότητα και ευημερία.

«Είναι καθήκον και των δύο πλευρών να παράσχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στον κόσμο και ισχυρότερη ώθηση για ανάπτυξη», είπε.

«Η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να είναι εταίροι για αμοιβαία επωφελή συνεργασία», είπε ο Σι Τζινπίνγκ. Κάλεσε και τις δύο πλευρές να ενισχύουν συνεχώς την αμφίδρομη πολιτική εμπιστοσύνη, να χτίζουν στρατηγική συναίνεση και να εδραιώνουν τους δεσμούς κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από διάφορα είδη παρεμβάσεων, να εντείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία για το καλό του λαού μας και να ενώσουν τα χέρια για να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανάγνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η ΕΕ εκτιμά ιδιαίτερα τους δεσμούς της με την Κίνα και δεν θέλει να αποσυνδεθεί από την Κίνα. Επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη, σταθερή, προβλέψιμη και βιώσιμη σχέση με την Κίνα και ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Κίνας θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Η πλευρά της ΕΕ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να ενισχύουν τον διάλογο και τη συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό, πράσινο και ψηφιακό τομέα, να συνεργαστούν για να διατηρήσουν σταθερές και ασφαλείς τις αλυσίδες εφοδιασμού και βιομηχανίας και να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αυξήσει την επικοινωνία και την κατανόηση με την Κίνα με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ανοιχτού και ειλικρινούς σε θέματα για τα οποία διαφωνούν. Η ΕΕ επιθυμεί να έχει στενή επικοινωνία και συντονισμό με την Κίνα, να υποστηρίζει την πολυμερή προσέγγιση και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να εργαστεί για τη διευθέτηση των περιφερειακών εστιών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι ο διάλογος και η συνεργασία με την Κίνα είναι απαραίτητες, είτε πρόκειται για το εμπόριο και τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη της ίδιας της ΕΕ ή την παγκόσμια σταθερότητα, δήλωσε στους Global Times ο Ζανγκ Τζιαν, αντιπρόεδρος του China Institutes of Contemporary International Relations.

«Όλα αυτά είναι θετικά σήματα, που δείχνουν ότι η ΕΕ μπορεί να επιστρέψει στον δρόμο της συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους στις σχέσεις της με την Κίνα», σημείωσε.

Κρίσιμες ανταλλαγές σε μια κρίσιμη στιγμή

Η σύνοδος κορυφής φέτος συμπίπτει με την 20η επέτειο της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ και την 25η επέτειο του μηχανισμού της Συνόδου Κορυφής Κίνας-ΕΕ.

Η Κίνα και η ΕΕ ξεκίνησαν εκ νέου ανταλλαγές υψηλού επιπέδου κατά την περίοδο μετά την COVID-19 στα τέλη του 2022 και διατήρησαν τη δυναμική της δέσμευσης καθώς ηγέτες και αξιωματούχοι από χώρες της ΕΕ επισκέφθηκαν την Κίνα κατά τη διάρκεια του έτους. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ επισκέφθηκε επίσης τη Γερμανία και τη Γαλλία τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, διεξήχθησαν με επιτυχία οι διάλογοι υψηλού επιπέδου Κίνας-ΕΕ στους τομείς του περιβάλλοντος και του κλίματος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, του εμπορίου και της στρατηγικής και προχώρησαν οι διαβουλεύσεις σε διάφορους τομείς.

Ο Φενγκ Ζονγκπίνγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, θεωρεί ότι το χρονοδιάγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατεύθυνση της μελλοντικής ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Και οι δύο πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία στη σύνοδο κορυφής και αναμένουν ότι οι συναντήσεις θα προωθήσουν τη σταθερότητα στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ χωρίς να παρακάμπτουν τα προβλήματα αλλά να αναζητούν λύσεις, κάτι που είναι μια θετική εξέλιξη, δήλωσε ο Φενγκ στους Global Times.

Οι παρατηρήσεις των ηγετών και από τις δύο πλευρές μετέφεραν το μήνυμα ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ όχι μόνο πρέπει να σταθεροποιηθούν αλλά και να προχωρήσουν, δήλωσε ο Τσούι Χονγκτζιάν, καθηγητής στην Ακαδημία Περιφερειακής και Παγκόσμιας Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Κινέζων και Ευρωπαίων ηγετών έλειπαν τα τελευταία χρόνια, η σύνοδος κορυφής είναι σίγουρα μια κρίσιμη ανταλλαγή σε μια κρίσιμη στιγμή, είπε ο Cui.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η επαφή μεταξύ των ηγετών της Κίνας και της ΕΕ ήταν πολύ σημαντική και και οι δύο πλευρές έστειλαν ένα θετικό μήνυμα προώθησης της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΕΕ με κοινές προσπάθειες.

Τα κοινά συμφέροντα υπερτερούν των αποκλίσεων

Όπως η συνάντηση Σι Τζινπίνγκ Τζο Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία χαλάρωσε σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων του κόσμου τον Νοέμβριο, καμία κοινή δήλωση δεν κυκλοφόρησε μετά τις συναντήσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τη φον ντερ Λάιεν και τον Μισέλ το βράδυ της Πέμπτης, οι ηγέτες της ΕΕ ανέφεραν τα ευαίσθητα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της «εμπορικής ανισορροπίας» και της στάσης για την κρίση στην Ουκρανία, με ειλικρινή και ειλικρινή τρόπο. Τόνισαν επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει καμία πρόθεση να «αποσυνδεθεί» από την Κίνα και χαιρέτησαν τον ρόλο της Κίνας στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια.

Κατά τη συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη με την πλευρά της ΕΕ να επιμείνει στην αναζήτηση περισσότερου κοινού εδάφους διατηρώντας παράλληλα διαφορές, να ενισχύσει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και τον πολυμερή συντονισμό και να ενισχύσει περαιτέρω τη σταθερότητα, την εποικοδομητικότητα και αμοιβαίο όφελος των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Λι σημείωσε επίσης ότι η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων και ελπίζει ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα είναι συνετή στην εισαγωγή περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών πολιτικών και στη χρήση εμπορικών διορθωτικών μέτρων. Τα λόγια του παρέπεμπαν στην πρόσφατη αντίθεση του Πεκίνου στη λεγόμενη έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα (EV) από την Κίνα.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, αλλά τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο υπερτερούν κατά πολύ των διαφορών, δήλωσε στους Global Times την Πέμπτη ο Λι Χαϊντόνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η συνεργασία Κίνας-ΕΕ, με το ευρύ πεδίο και τα στέρεα θεμέλιά της, δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός φέτος μεταξύ Κίνας και Ευρώπης για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας και του στρατηγικού συντονισμού, είπε ο Λι Χαϊντόνγκ.

Υπάρχουν ισχυρές οικονομικές και στρατηγικές συμπληρωματικότητες μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συνεργαστούν, επομένως ο επόμενος συντονισμός, ακόμα κι αν είναι δαιδαλώδης, θα είναι μια διαδικασία προόδου, πρόσθεσε ο Λι Χαϊντόνγκ, «μια σταθερή Κίνα- Η σχέση της ΕΕ θα είναι σταθεροποιητής στο σημερινό αβέβαιο διεθνές τοπίο».

Λόγω της απουσίας κοινής δήλωσης, την οποία ορισμένα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν εκ των προτέρων, ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σύνοδος κορυφής Κίνας-ΕΕ δύσκολα μπορεί να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο περιέγραψε τη σύνοδο κορυφής ως μια σύνοδο κορυφής με «υψηλά διακυβεύματα αλλά χαμηλές προσδοκίες», ενώ το Reuters παρατήρησε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής είχε «περιορισμένες προσδοκίες» και «έκλεισε τα αποτελέσματα». Κάποια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ακόμη και πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να τηρήσουν σταθερή στάση για ορισμένα σημεία που έρχονται σε επαφή, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών διαφορών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι αποκλίσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης σε ζητήματα οικονομικής παγκοσμιοποίησης και διεθνούς ασφάλειας δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω μιας μόνο συνόδου κορυφής, αλλά μπορεί τουλάχιστον να μεταδώσει τη βούληση των δύο πλευρών να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, είπε ο Φενγκ, «Προσεγγίσεις όπως η αποσύνδεση, η αποδέσμευση κινδύνου». να λύσει το πρόβλημα».

"Κάναμε μια βαθιά βουτιά στις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις. Μαζί θα εργαστούμε για την εξισορρόπηση των εμπορικών μας σχέσεων και την επίλυση ερεθιστικών παραγόντων", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της στο X (Twitter).

Ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναλάβει τη σκυτάλη του στρατηγικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα και προσπάθησαν να βάλουν οποιονδήποτε συντονισμό και συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ευρώπης σε τροχιά αντιπαράθεσης, αλλά η πραγματικότητα θα δώσει μια δυνατή επίπληξη σε αυτούς τους ανθρώπους που υποβαθμίζουν τους δεσμούς Κίνας-ΕΕ , είπε ο Λι Χαϊντόνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου