Γαλλία: Μπλόκο στα σχέδια για την παραμονή Βρετανών άνω των 90 ημερών χωρίς βίζα

Γαλλία, μπλόκο στην παραμονή Βρετανών, άνω των 90 ημερών χωρίς βίζα,

     Ένας νέος νόμος που θα επέτρεπε στους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να λαμβάνουν αυτόματα βίζα μακράς διαμονής απορρίφθηκε από γαλλικό δικαστήριο ως "αντισυνταγματικός".


Η είδηση αποτελεί πλήγμα για τους περίπου 86.000 Βρετανούς που έχουν δεύτερη κατοικία στη Γαλλία.

Ένας νέος νόμος που θα επέτρεπε στους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να λαμβάνουν αυτόματα βίζα μακράς διαμονής απορρίφθηκε από γαλλικό δικαστήριο ως "αντισυνταγματικός".

Η τροπολογία σε νομοσχέδιο για τη μετανάστευση θα επέτρεπε στους Βρετανούς ομογενείς με δεύτερη κατοικία ή εξοχική κατοικία στη Γαλλία να παραμείνουν για περισσότερες από 90 ημέρες χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Είχε ήδη περάσει από τα δύο σώματα της Γερουσίας, αλλά απορρίφθηκε ως αντισυνταγματική και χωρίς άμεση ή έμμεση σχέση με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο.

Η απόφαση για την απόρριψη της τροπολογίας είναι οριστική, καθώς δεν υπάρχουν προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας.

Πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν οι Βρετανοί ομογενείς στη Γαλλία;

Η απόρριψη της τροπολογίας θα αποτελέσει πλήγμα για τους περίπου 86.000 Βρετανούς που έχουν δεύτερη κατοικία στη Γαλλία.

Μετά το Brexit, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έγιναν υπήκοοι τρίτων χωρών στην ΕΕ και έχασαν το δικαίωμά τους να παραμείνουν επ' αόριστον. Τώρα μπορούν να παραμείνουν στη Γαλλία μόνο για 90 από τις 180 ημέρες, εκτός εάν υποβάλουν αίτηση για προσωρινή βίζα μακράς διαμονής, η οποία διαρκεί έως και έξι μήνες κάθε φορά. Εάν παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς βίζα, μπορεί να αντιμετωπίσουν απαγόρευση και απέλαση από τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ.

Είναι επίσης δύσκολο για όσους ενδεχομένως περίμεναν ότι οι κανόνες για τις θεωρήσεις θα χαλαρώσουν μετά την πρόταση τροποποίησης.

Τις τρεις εβδομάδες μετά την κατάθεσή της, σημειώθηκε αύξηση 582% των ατόμων που ρωτούσαν για ακίνητα στη Γαλλία, σύμφωνα με τη βρετανική πύλη διεθνών ακινήτων Kyero.

Γιατί οι Γάλλοι πολιτικοί ήθελαν να αφήσουν τους Βρετανούς να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Τον Νοέμβριο, η Γαλλίδα γερουσιαστής Martine Berthet δήλωσε ότι η παρεμπόδιση των Βρετανών από το να συνεισφέρουν στις τοπικές οικονομίες της χώρας θα πρόσθετε στον αυξανόμενο αριθμό άδειων ακινήτων σε τουριστικές περιοχές. Κατέθεσε την τροπολογία μετά από παράπονα Βρετανών πολιτών που ζουν στο νομό της, Savoie στις γαλλικές Άλπεις.

Το Brexit σήμαινε ότι πολλοί Βρετανοί με δεύτερες κατοικίες στη Γαλλία και την Ισπανία επισκέπτονταν λιγότερο, καθώς η παρατεταμένη διαμονή απαιτεί πλέον βίζα. Για ορισμένους, η πρόσθετη γραφειοκρατία και οι απαιτήσεις βίζας τους οδήγησαν στην πώληση των ακινήτων τους.

Περίπου 177.000 Βρετανοί πολίτες ζουν με πλήρη απασχόληση στη Γαλλία με άδεια παραμονής, αποτελώντας κατ' εκτίμηση το 24% των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της ομογενειακής κοινότητας InterNations.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου