Συνέντευξη πρωθυπουργού στην ΕΡΤ «Χωρίς εκπτώσεις» αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και εμπλοκή


Την πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του για το 2024 έδωσε χτες στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας σε πτυχές του αντιλαϊκού έργου, όπως το έχουν σχεδιάσει να ξεδιπλωθεί τη νέα χρονιά, πατώντας «φουλ το γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, «με μεγάλη ταχύτητα» και «χωρίς εκπτώσεις», σε συνδυασμό με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και διευθετήσεις.

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του στη Σούδα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, μίλησε για τη δέσμευση της ντόπιας αστικής τάξης στα σχέδια της Ουάσιγκτον και διαβεβαίωσε ξένα και ντόπια κέντρα ότι θα προχωρήσουν εξοπλισμοί όπως των F-35, ώστε η χώρα να παίξει ακόμα πιο ενεργά ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς εξάλλου μπίζνες και εμπλοκή πάνε μαζί, επιβεβαίωσε ότι θα βρεθεί σε δύο βδομάδες στη Ν. Υόρκη «για ένα μεγάλο επενδυτικό forum» και ακολούθως στο Σικάγο για επαφές με παράγοντες της ομογένειας, πλασάροντας ενόψει των ευρωεκλογών του Ιούνη το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που ανοίγει επικίνδυνα παράθυρα για αλλοίωση της λαϊκής βούλησης.

Στα Ελληνοτουρκικά, στάθηκε στο «καλό κλίμα» των τελευταίων μηνών. Πρόσθεσε σχετικά ότι «δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο». Καθώς άλλωστε οι μπίζνες λειαίνουν το έδαφος, αναφέρθηκε στις συμφωνίες για ενίσχυση των διμερών εμπορικών και των οικονομικών σχέσεων που υπογράφτηκαν το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτό τον οδικό χάρτη έβαλε προορισμό «να μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε και στον πυρήνα της διαφοράς μας, που δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Η γεωγραφία στο Αιγαίο, δε, το κάνει ακόμα πιο περίπλοκο», τόνισε επίσης, αφήνοντας πολλά περιθώρια για κοψοράψιμο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, ώστε να υπηρετήσουν σχέδια για μπίζνες και του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο δήλωσε «πολύ πιο αισιόδοξος ότι "το νερό έχει μπει στο αυλάκι"», όπως είπε, ζητώντας «να κρατήσουμε ως κεκτημένο αυτή τη σημαντική εξομάλυνση των σχέσεών μας, ασχέτως του τι θα γίνει τελικά με τη μεγάλη μας διαφορά», χωρίς να προσδιορίσει ποιες άλλες «μικρότερες» συζητούν.

Για την ακρίβεια, στη λογική και των εξαγγελιών που έγιναν νωρίτερα χτες το πρωί, επανέλαβε μια σειρά κούφια λόγια και μέτρα - ασπιρίνες, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά τσακίζονται από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας.

Για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Οσον αφορά τις προαναγγελθείσες από τον ίδιο νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε το περιεχόμενό τους.

Ισχυρίστηκε ότι αφετηρία του επικείμενου νομοσχεδίου είναι η «ισότητα στον γάμο», που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Ομως, στην πραγματικότητα ανατρέπει το δικαίωμα του παιδιού στη μητρότητα και στην πατρότητα, που στηρίζεται στη συμπληρωματική σχέση ανδρικού και γυναικείου οργανισμού στην τεκνοποίηση.

Υποστήριξε ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο θα κατοχυρώνει την τεκνοθεσία, δεν θα υιοθετεί το «Γονέας 1 - Γονέας 2», προσπαθώντας να αποκρύψει ότι αντικειμενικά διαγράφονται η μητρότητα και η πατρότητα, αντικαθίσταται από μια θολή «γονεϊκότητα». Αυτό προκύπτει εξάλλου και από την πείρα χωρών της ΕΕ, όπως και από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου αναγνωρίζεται ότι ένα παιδί μπορεί να έχει γονική σχέση ακόμα και με περισσότερους από δύο γονείς.

Την ίδια στιγμή, η τεκνοθεσία δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο μέσω της εμπορευματοποίησης, καθώς υπάρχουν μόνο 149 παιδιά για τεκνοθεσία στις δομές παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και περίπου 2.700 αιτήσεις από υποψήφιους γονείς. Επομένως, ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για ιδιωτικές υιοθεσίες παιδιών και από το εξωτερικό, που σημαίνει ουσιαστικά εμπόριο παιδιών.

Στην προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στο ζήτημα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Μάλιστα, σχολίασε αρνητικά τις πρακτικές που μετατρέπουν τις γυναίκες σε «μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία», προφανώς στο πλαίσιο της παρένθετης κυοφορίας, στηλιτεύοντας δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την επιθυμία του να αποκτήσει με τον σύντροφό του «δυο γιους».

Μόνο που, δίπλα στις απαράδεκτες δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη, που όντως παρέπεμπαν σε παιδιά «κατά παραγγελία» και μάλιστα με συγκεκριμένες ...προδιαγραφές, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην εμπορευματοποίηση της παρένθετης κυοφορίας. Στην πραγματικότητα, δεν φράζει τον δρόμο στην εμπορική παρένθετη μητρότητα, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να γίνει κι εκτός Ελλάδας ή με άλλους παράνομους τρόπους.

Ουσιαστικά η σχετική αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόταση της ΝΔ και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αν το εμπόριο θα γίνεται με παράνομο ή με νόμιμο τρόπο.

Επικαλέστηκε επίσης την ανάγκη ρύθμισης της σχέσης του παιδιού με τον σύντροφο του φυσικού γονιού, αποκρύπτοντας ρυθμίσεις που ήδη υπάρχουν και μπορούν να επιλύουν τέτοια ζητήματα. Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη πρόβλεψη σε περίπτωση θανάτου του φυσικού γονιού - εφόσον δεν υπάρχει δεύτερος φυσικός γονιός - τη γονική μέριμνα του παιδιού να αναλαμβάνει ο σύντροφός του, μετά από συμβολαιογραφική πράξη ή διαθήκη του φυσικού γονιού (άρθρο 1592 ΑΚ). Δεν πάει δηλαδή το παιδί στο ίδρυμα, όπως ισχυρίστηκε αποπροσανατολιστικά ο πρωθυπουργός. Αντί για βελτίωση ή τροποποίηση κάποιων ρυθμίσεων που θα μπορούσαν να διευθετούν τέτοια ζητήματα, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προχωρά με τον νόμο στην ακύρωση της μητρότητας - πατρότητας.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δυναμώσει τις «γέφυρες» με την Εκκλησία επαναλαμβάνοντας τον «σεβασμό» στις απόψεις της και ότι δεν προτίθεται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αναγνωρίζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ. Σκιαγράφησε όμως τη συγκεκριμένη συζήτηση ως ένα πεδίο πρόσφορο για «συναινέσεις», λέγοντας: «Για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

«Επεα πτερόεντα» για την Υγεία

Παραπέρα, στο θέμα της ασφάλειας προανήγγειλε «δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με μεγάλη ταχύτητα», με «μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας, κάμερες» κ.λπ.

Τέλος, για την Υγεία δεν κατάφερε να δώσει κάποια σαφή απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθούν οι 10.000 προσλήψεις νέων εργαζομένων που έταζε προεκλογικά («δρομολογούνται» αρκέστηκε να πει). Με ...δημιουργική ασάφεια απάντησε και στο πότε θα ξεκινήσουν οι πολυδιαφημισμένες ανακαινίσεις των νοσοκομείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνοντας ως «ορόσημο» το τέλος του 2025.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου