«Έχει έρθει η ώρα της επανόδου του ΠΑΣΟΚ»

ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, ευρωεκλογές Ιουνίου,

Ο Κώστας Χρυσόγονος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μιλά για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τον στόχο της Χαριλάου Τρικούπη στην ΜτΚ και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη.

 

Πως το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ καθώς διαθέτει «σοσιαλδημοκρατική πρόταση εξουσίας» υπογραμμίζει μιλώντας στην «ΜτΚ» ο συνταγματολόγος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Κώστας Χρυσόγονος. Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρεται στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τον στόχο της Χαριλάου Τρικούπη, στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα σημειώνοντας πως «η αλλαγή σελίδας είναι προσωρινή μόνο».


  • Το 2024 είναι χρονιά ευρωεκλογών. Ποιος ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής; Πόσο ρεαλιστικό είναι δεδομένης της κυριαρχίας της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό να την «στείλετε στην αντιπολίτευση» όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Έχει έρθει η ώρα της επανόδου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στη δεύτερη, προς το παρόν, θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών στις ευρωεκλογές του 2024, ως ενδιάμεσο σταθμό για τον τελικό στόχο, δηλαδή για να στείλουμε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Το αν τούτο μπορεί να επιτευχθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2027, ή αν θα χρειασθεί να περιμένουμε τις μεθεπόμενες, θα το δείξει ο χρόνος. Το βέβαιο είναι ότι η άσκηση της εξουσίας προκαλεί φθορά στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα, όπως και ότι η διακυβέρνηση της χώρας από το σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει μια σειρά ολόκληρη από σοβαρές παθογένειες. Εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, λογικό είναι ότι κάποια στιγμή θα αναζητήσει την εναλλακτική λύση και η λύση είναι η σοσιαλδημοκρατική πρόταση εξουσίας του ΠΑΣΟΚ.

  • Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ενόψει ευρωεκλογών βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Ποια η άποψή σας;

Η επιστολική ψήφος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές, αλλά προκύπτουν και ερωτηματικά, ιδίως ως προς τη διακινδύνευση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο προφανώς θα ψηφιστεί τώρα και θα εφαρμοσθεί στις ευρωεκλογές, οπότε θα μπορούμε να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα υπέρ και τα κατά σε σχέση με την τυχόν επέκταση της επιστολικής ψήφου στις βουλευτικές εκλογές.

  • Αν και «παίζατε» στο ρεπορτάζ ενόψει τότε εθνικών εκλογών τελικά δεν υπήρξατε υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη. Θα σας ενδιέφερε η μάχη των ευρωεκλογών;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν αναζητώ ρόλους και αξιώματα. Συμμετέχω όμως στη συλλογική προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε να προσφέρει στον τόπο μας μια προοδευτική πρόταση εξουσίας. Στις εθνικές εκλογές του 2023 η συμμετοχή αυτή πήρε τη μορφή της υποψηφιότητάς μου σε τιμητική/μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Θα δούμε στο μέλλον ποιες άλλες μορφές θα πάρει. Το καθοριστικό πάντως δεν είναι οι προσωπικές διαδρομές, αλλά η δρομολόγηση μιας σταθερής πορείας προς την πολιτική αλλαγή, με στόχο να ανακοπεί η δημογραφική κατάρρευση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης συνδυασμένης με κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμης από περιβαλλοντική άποψη.

  • Τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη τις παρακολουθείτε; Θεωρείτε πως με τον Κασσελάκη στο τιμόνι πάει προς τη σωστή ή την λάθος κατεύθυνση το κόμμα;

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπικό, αν και ο σημερινός αρχηγός του λειτουργεί μέχρι στιγμής ως Ηρόστρατος μέσα στο ίδιο του το σπίτι, αλλά βαθιά πολιτικό. Το κόμμα αυτό ήταν παραδοσιακά ένα σχήμα διαμαρτυρίας, το οποίο προσπάθησε στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης να μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας χωρίς όμως τελικά να το επιτύχει, επειδή δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να απαλλαγεί από τις παιδικές αρρώστιες του λαϊκισμού και του αριστερισμού. Τώρα φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία της επιστροφής στα συνηθισμένα πριν το 2012 χαμηλά μονοψήφια ποσοστά του.

  • Ο κ. Ανδρουλάκης έχει απευθύνει προσκλητήριο επιστροφής σε ψηφοφόρους και στελέχη. Αυτή η διεύρυνση ποιους αφορά και ποιους όχι;

Το προσκλητήριο του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλους τους έντιμους προοδευτικούς ανθρώπους, οι οποίοι τα τελευταία δέκα έως δεκαπέντε χρόνια αναζήτησαν αλλού τις απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα του τόπου και τελικά δεν τις βρήκαν. Δεν απευθύνεται στους ιδιοτελείς επαγγελματίες της πολιτικής, που ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους προσωπικό όφελος.

  • Ένα από τα νομοσχέδια του προσεχούς διαστήματος είναι εκείνο της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Η κυβερνητική ερμηνεία του Συντάγματος σε ό,τι αφορά το άρθρο 16 σας καλύπτει; Είστε καθηγητής του ΑΠΘ. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Τι στάση πρέπει κατά την άποψή σας να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ;

Η κυβερνητική ερμηνεία δεν αφορά το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά την παράκαμψή του κατ’ επίκληση του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου. Ωστόσο η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου στο ζήτημα αυτό, ούτε καν έχει παραπεμφθεί κατηγορούμενη από την Κομισιόν. Συνεπώς θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τον «ορθόδοξο» δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης, αφού στα τέλη του 2024 εκπνέει η πενταετία από την προηγούμενη και μπορεί να διαπιστωθεί η ανάγκη νέας, που θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Επί της ουσίας βέβαια, η απαγόρευση ίδρυσης μη κρατικών Α.Ε.Ι αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η οποία είναι μάλλον αντιπαραγωγική για τη χώρα. Διαθέτουμε ένα αξιόλογο δυναμικό νέων ιδίως επιστημόνων και τούτο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στελέχωση σοβαρών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων με πολλαπλό όφελος για την εθνική μας οικονομία, αφού όχι μόνο θα περιορίζαμε την οικονομική αιμορραγία του φοιτητικού συναλλάγματος προς το εξωτερικό, αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε και εισαγωγή ξένων σπουδαστών, διοργανώνοντας ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών (π.χ. στην αγγλική). Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι προφανές γιατί τούτο πρέπει να γίνει αποκλειστικά με τη μορφή παραρτήματος ξένου Α.Ε.Ι. και όχι αυτοτελώς. Όλες αυτές οι παράμετροι θα συνεκτιμηθούν για τον καθορισμό της στάσης του ΠΑΣΟΚ.

  • Παρακολουθείτε τα Ελληνοτουρκικά και την συμπεριφορά Ερντογάν διαχρονικά. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή σελίδας ή όχι και γιατί;

Η αλλαγή σελίδας είναι προσωρινή μόνο. Ο τουρκικός επεκτατισμός σε βάρος του ελληνισμού έχει μακρά παράδοση και δεν είναι ιδιοτροπία ενός ανθρώπου. Από την πλευρά μας οφείλουμε να επαγρυπνούμε και τούτο δεν αφορά μόνο την αμυντική μας ετοιμότητα, αλλά και τη γενικότερη στάση μας έναντι της γειτονικής μας χώρας. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου, σταθερές επιδιώξεις της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίησή τους, ο εγκλωβισμός τους εντός τουρκικής ΑΟΖ και η αλλαγή της πληθυσμιακής τους σύνθεσης. Αν υλοποιηθούν αυτά, τότε είτε τα νησιά θα χαθούν οριστικά, είτε ολόκληρη η Ελλάδα θα καταντήσει όμηρος της Τουρκίας. Γι’ αυτό και πρέπει να καθιστούμε διαρκώς σαφές σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αντιτασσόμαστε σθεναρά στον τουρκικό ιμπεριαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου