Prorata / Ευρωεκλογές '24: Στο 30% η ΝΔ, ΠΑΣΟΚ 13%, ΣΥΡΙΖΑ 10,5%, ΚΚΕ 9 %, Ελλ. Λύση 5%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3%,

Prodata, ATTICA TV,

Προβάδισμα 13 ποσοστιαίων έχει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024 σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Prorata, η οποία σκιαγραφεί τις απόψεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις προϋποθέσεις ίδρυσής τους. 

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024 με αναγωγή επί των έγκυρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 30% και έχει προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που είναι δεύτερο κόμμα (13%), μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ (10,5%) και το ΚΚΕ (9%), Ελλ. Λύση (5%), ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (3%), Σπαρτιάτες (3%), ΝΙΚΗ (3%) σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Prorata για το Attica TV. 


 Το 51% δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές 2024 λαμβάνοντας υπόψη κυρίως την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και δευτερευόντως σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης. Για το 46% οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα επιβράβευσης σε κάποιο κόμμα. Από την άλλη το 33% βλέπει αυτές τις κάλπες ως ευκαιρία για να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας.

Η οικονομία (36%), το μεταναστευτικό (27%) και η εξωτερική πολιτική (24%) είναι τα θέματα που θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο των ερωτηθέντων στις ευρωεκλογές 2024. 


Δημοσκόπηση: Οι απόψεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια 

Το 59% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Prorata τάσσονται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και το 37% κατά.

 


 Στο άκουσμα της φράσης «ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων» το 57% φαντάζεται παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα. Από την άλλη, το 38% σκέφτεται πανεπιστήμια που θα ιδρύσουν Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες.  

Από αυτούς που είναι υπέρ, το 45% δηλώνουν ότι είναι αρκετά σημαντικό για εκείνους να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και το 33% απαντούν πολύ. Σε ό,τι αφορά εκείνους που είναι εναντίον αυτής της εξέλιξης, το 48% δηλώνουν ότι είναι πολύ σημαντικό για εκείνους να μην ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και το 34% αρκετά.

 

Αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το 36% εκτιμά ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά το 35% πιστεύει ότι θα επιφέρει την υποβάθμισή τους. Το 27% θεωρεί ότι αυτό δεν θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τα δημόσια πανεπιστήμια.

Για το 42% η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα είναι η ανάσχεση της τάσης των Ελλήνων φοιτητών να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Η εμπορευματοποίηση πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι η πιο αρνητική επίπτωση εκτιμά το 38%. 

Για το 42% η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα είναι η ανάσχεση της τάσης των Ελλήνων φοιτητών να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Η εμπορευματοποίηση πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι η πιο αρνητική επίπτωση εκτιμά το 38%.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια πρέπει να μην είναι εξ’ ορισμού ισότιμα των ελληνικών, αλλά να περνούν από διαδικασία πιστοποίησης και αναγνώρισης, δηλώνει το 56%. Επίσης, το 46% πιστεύει ότι πρέπει να οριστούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις στους τίτλους σπουδών των διδασκόντων και το 34% στις τεχνολογικές υποδομές των εργαστηρίων και των συναφών χώρων.

Το 45% θεωρεί ότι τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι δημόσια. Για τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες ως προς την έρευνα και τις υποδομές, δηλώνει το 47% των ερωτηθέντων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου