Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας - ΟΓΕ - πραγματοποίησε το πρωί μεγάλη κινητοποίηση στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, στην πλατεία Κλαυθμώνος θέτοντας στο προσκήνιο το σύνολο των διεκδικήσεών της...
Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έκανε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας - ΟΓΕ - το πρωί της Παρασκευής, θέτοντας στο προσκήνιο το σύνολο των διεκδικήσεών της με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
«8 Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα», φώναξαν οι γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της Αττικής, μαζί με συνδικαλίστριες από μια σειρά χώρους και κλάδους. Απαίτησαν «σταθερή δουλειά και όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά», κατήγγειλαν τα ωράρια και τη ζωή «λάστιχο», διεκδίκησαν δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. «Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στ' αυγά μας, μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας», διαμήνυσαν.Η Ομοσπονδία ζήτησε συνάντηση, ωστόσο ενημερώθηκε πως η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απουσίαζε. Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, οι ...υποχρεώσεις της γενικής γραμματέα αφορούσαν συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με τις οποίες προετοιμάζουν το πρώτο «εθνικό σχέδιο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» με στόχο την εμπλοκή των γυναικών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Όπως κατήγγειλε, κυβέρνηση και υπουργείο στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, που κάνει τη ζωή των γυναικών λάστιχο, τις αναγκάζουν να χρυσοπληρώνουν για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή. Ακόμα και για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, για το οποίο υποτίθεται πως κόπτεται, σημείωσε χαρακτηριστικά πως το υπουργείο έχει απλήρωτο το προσωπικό στη γραμμή SOS και απασχολεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες φιλοξενίας.
«Σήμερα, 8 Μάρτη, είμαστε εδώ. Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν τον δρόμο του αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση», υπογράμμισε.
Νωρίτερα στη συγκέντρωση παρεμβάσεις είχαν γίνει για μια σειρά ζητήματα. «Η φετινή 8η Μάρτη παίρνει τη σκυτάλη του αγώνα από τη μεγάλη απεργία που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν» υπογράμμισε η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, υπενθυμίζοντας το σύνθημα «Η ζωή μας ή τα κέρδη τους».
«Τηρούμε την υπόσχεση που δώσαμε έναν χρόνο πριν να γίνουμε η φωνή των αδικοχαμένων παιδιών», είπε αναφερόμενη στο έγκλημα στα Τέμπη και πρόσθεσε πως παράλληλα οι γυναίκες του μόχθου δίνουν υπόσχεση να μην επιτρέψουν οι χώροι δουλειάς «να μετατρέπονται καθημερινά σε νέα Τέμπη». «Είμαστε σε θέση μάχης. Μπαίνουμε στον αγώνα με τα σωματεία μας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», τόνισε, συνοψίζοντας τα αιτήματα για τους μισθούς, τα ωράρια, την προστασία της μητρότητας, την υγεία και ασφάλεια στην εργασία «που σήμερα ακροβατεί πάνω στην ευελιξία».
«Η αγανάκτηση, ο θυμός, η οργή για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας πρέπει να γίνουν διεκδίκηση, να γίνουν απόφαση σύγκρουσης με τις πολιτικές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, όλων αυτών των μηχανοδηγών του τρένου της στρατηγικής της ΕΕ», υπογράμμισε. Τέλος, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων που διεκδικούν δημόσια και δωρεάν Παιδεία. «Στεκόμαστε στο πλευρό τους, παλεύουμε για τη μόρφωση των παιδιών μας», σημείωσε.
Στη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας αναφέρθηκε η Ελένη Θεοδοσίου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. «Εμείς, οι οικογένειες και τα παιδιά μας, είμαστε αναγκασμένες σε περιπλάνηση μέσα στην Αττική ή ανά την Ελλάδα καθώς τα νοσοκομεία είναι φρακαρισμένα λόγω των τεραστίων ελλείψεων σε ΜΕΘ και σε χειρουργεία που δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Είμαστε αναγκασμένες να πληρώνουμε ακόμα περισσότερο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία γιατί αυτό επιβάλλει το εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ», κατήγγειλε.
Στην κατεύθυνση αυτή στηλίτευσε το νόμιμο «φακελάκι» που εισήγαγε η κυβέρνηση στα απογευματινά χειρουργεία μετά τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία. Επίσης αναφέρθηκε στην κατάργηση των δυο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, στην επίθεση στην ψυχική υγεία και τις δομές για την απεξάρτηση. Οι μεγάλες ελλείψεις και κενά στον τομέα αυτό, όπως εξήγησε, έχουν βαριές συνέπειες για τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με κακοποιητικές και παθογόνες σχέσεις. «Αυτή είναι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ, που έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση της Υγείας, τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων», κατήγγειλε.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταφέρει άλλο ένα χτύπημα στη δημόσια Παιδεία, με το νομοσχέδιο για τα λεγόμενα μη κρατικά ΑΕΙ, δίνοντας συνέχεια στην επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα, στηλίτευσε η Βάσω Λυμπερόγιαννη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. «Παλεύουμε ανυποχώρητα για δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο», ξεκαθάρισε και διαβεβαίωσε πως το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα θα βρεθεί και ανήμερα της 8ης Μάρτη στον δρόμο μαζί με τους φοιτητές και όλο τον λαό, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου