Ευρωβαρόμετρο: Η δημόσια υγεία απασχολεί τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους

Ευρωβαρόμετρο, Δημόσια Υγεία, Ευρωπαίοι ψηφοφόροι,

     Η δημόσια υγεία αναφέρθηκε περισσότερο στην Ελλάδα (56%), την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Αυτό αντικατοπτρίζει την επιθυμία η ΕΕ να αναλάβει περισσότερη δράση στον τομέα της υγείας, που επισημάνθηκε στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.


Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου δείχνει ότι η δημόσια υγεία είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα για τους ψηφοφόρους.

Στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 26.000 συνεντεύξεις με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης για την διεξαγωγή της έρευνας και τα αποτελέσματα κατανεμήθηκαν ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους.

Η έρευνα δείχνει ότι το 60% των Ευρωπαίων ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες εκλογές, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση 11% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2019 λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, και είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν.

Τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες που ερωτήθηκαν ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας (33%), η στήριξη της δημόσιας υγείας (32%), η ενδυνάμωση της οικονομίας (31%) και η ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ (31%). Η δημόσια υγεία δεν εμφανιζόταν καθόλου στην έρευνα της άνοιξης του 2019, όμως η πανδημία COVID-19 άλλαξε τα δεδομένα και την έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Άλλες έρευνες του Ευρωβαρόμετρου έχουν δείξει ότι η ΕΕ έφτασε σε ιστορικά επίπεδα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.



Η δημόσια υγεία αναφέρθηκε περισσότερο στην Ελλάδα (56%), την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Αυτό αντικατοπτρίζει την επιθυμία η ΕΕ να αναλάβει περισσότερη δράση στον τομέα της υγείας, που επισημάνθηκε στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.


Δημογραφικό χάσμα

Ενώ η έρευνα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, η σημασία που της αποδίδεται διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του πληθυσμού.

Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία σε σχέση με τους άνδρες (35% έναντι 28%)- οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες, ηλικίας 55+, τη θεωρούν πιο σημαντική από τα νεότερα τμήματα του πληθυσμού (34% για τους 55+, 28% για τους 15 – 24).

Το εισόδημα και το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζουν επίσης. Οι ερωτηθέντες που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση στην ηλικία των 15 ετών έδωσαν στην υγεία πολύ μεγαλύτερη σημασία από εκείνους που είχαν περάσει περισσότερο χρόνο στο εκπαιδευτικό σύστημα (43% έναντι 27%). Παρομοίως, όσοι έχουν οικονομικές δυσκολίες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην υγεία (41% έναντι 29%).
πηγή: euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου