Το Σ.Α. του ΟΗΕ θα διεξαγάγει την Παρασκευή ψηφοφορία για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης

Συμβούλιο Ασφαλείας, ΟΗΕ, ένταξη Παλαιστίνης,

     Το 15μελές συμβούλιο πρόκειται να ψηφίσει στις 3 μ.μ. (19:00 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή ένα σχέδιο ψηφίσματος που συνιστά στη 193μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «να γίνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσαν διπλωμάτες.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να διεξαγάγει ψηφοφορία την Παρασκευή για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον παγκόσμιο οργανισμό, δήλωσαν διπλωμάτες την Τετάρτη.

Το 15μελές συμβούλιο πρόκειται να ψηφίσει στις 3 μ.μ. (1900 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή ένα σχέδιο ψηφίσματος που συνιστά στη 193μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «να γίνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσαν διπλωμάτες.

Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Κίνα για να ψηφιστεί. Διπλωμάτες λένε ότι το μέτρο θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη έως και 13 μελών του συμβουλίου, κάτι που θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους.

Το μέλος του Συμβουλίου της Αλγερίας, το οποίο υπέβαλε το σχέδιο ψηφίσματος, είχε ζητήσει ψηφοφορία για το απόγευμα της Πέμπτης για να συμπέσει με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετοί υπουργοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να γίνει μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών και όχι στα Ηνωμένα Έθνη.

"Δεν βλέπουμε ότι η λήψη ενός ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα μας οδηγήσει απαραίτητα σε ένα μέρος όπου μπορούμε να βρούμε ... μια λύση δύο κρατών να προχωρήσει", δήλωσε την Τετάρτη η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος μη μέλος- παρατηρητής, μια de facto αναγνώριση του κράτους που χορηγήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με 193 μέλη το 2012. Αλλά μια αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια τουλάχιστον τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ένα όραμα δύο κρατών να ζουν δίπλα δίπλα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, όλα τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στην επίτευξη παλαιστινιακού κράτους μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr