Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ζήτησε «τουλάχιστον» 40 δις ευρώ ετησίως σε βοήθεια στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ,

     «Χρειαζόμαστε μια σταθερή δέσμευση μακροπρόθεσμα για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να προγραμματίσει, να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει την προβλεψιμότητα που χρειάζεται για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο αυτοάμυνας», είπε ο Γενς  Στόλτενμπεργκ.


Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε την Παρασκευή τα μέλη να δεσμευτούν να παρέχουν στην Ουκρανία τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ (43 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται.

Με τη Ρωσία να διεξάγει μια νέα μεγάλη επίθεση, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στην Πράγα για να θέσουν τις βάσεις για μια σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον που θα γιορτάσει τα 75 χρόνια της διατλαντικής συμμαχίας και θα αναζητήσει νέους τρόπους για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά επαναλαμβάνουν τη βοήθεια μετά από πολύμηνη καθυστέρηση που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις στο Κογκρέσο, με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να δημιουργούν περαιτέρω αμφιβολίες για τη μελλοντική χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

"Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022, οι σύμμαχοι παρέχουν στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία κάθε χρόνο. Πρέπει να διατηρήσουμε τουλάχιστον αυτό το επίπεδο υποστήριξης κάθε χρόνο, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο", είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους μετά την δύο μέρες συνομιλιών.

Είπε ότι ήθελε οι 32 χώρες του ΝΑΤΟ να μοιραστούν το βάρος «ισότιμα» και να είναι έτοιμες να ανακοινώσουν το σχέδιο στη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον.

«Χρειαζόμαστε μια σταθερή δέσμευση μακροπρόθεσμα για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να προγραμματίσει, να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει την προβλεψιμότητα που χρειάζεται για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο αυτοάμυνας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Είπε ότι ένας τρόπος για να μετρηθεί η δέσμευση κάθε χώρας θα μπορούσε να είναι να βασιστεί στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αλλά το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε.

Είναι η τελευταία προσπάθεια του Στόλτενμπεργκ να θέσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ σε πιο σταθερές βάσεις ενόψει μιας πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέρριψε τόσο την ίδια τη συμμαχία όσο και τη βοήθεια της Ουκρανίας ως σπάταλη.

Τον περασμένο μήνα, ο Στόλτενμπεργκ έθεσε έναν συνολικό στόχο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (108 δισεκατομμύρια δολάρια) σε διάστημα πέντε ετών για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά αυτός έπεσε σταθερός μεταξύ των συμμάχων που είχαν μπερδευτεί σχετικά με το τι θα συνεπαγόταν.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι χαιρέτισε την τελευταία πρόταση του Στόλτενμπεργκ και είπε ότι φαίνεται διαχειρίσιμη καθώς αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα των αμυντικών δαπανών.

Ωστόσο, είπε ότι η διασφάλιση της τήρησης των υποσχέσεών τους, ακόμη και όταν αλλάξουν οι κυβερνήσεις τους, ήταν «το ζήτημα των τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Πιο σταθερή υποστήριξη για την Ουκρανία

Αφού πίεσε σκληρά σε μια σύνοδο κορυφής πέρυσι, οι χώρες του ΝΑΤΟ είπαν στο Κίεβο να μην περιμένει συγκεκριμένη πρόοδο προς την ένταξη στη συμμαχία στην Ουάσιγκτον.

Η αντιπολίτευση ηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, οι οποίες είναι επιφυλακτικές σχετικά με την επέκταση της δέσμευσης του ΝΑΤΟ για αμοιβαία άμυνα σε μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη του πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε αντ 'αυτού ότι η σύνοδος θα προσφέρει μια «γέφυρα για την ένταξη» που θα ήταν «ισχυρή και καλά φωτισμένη», με τα μέλη της συμμαχίας να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία.

Στην τελευταία αλλαγή για ενίσχυση της υποστήριξης, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων πέρα ​​από τα σύνορα με τη Ρωσία ως άμεση απάντηση σε επιθέσεις.

Ερωτηθείς εάν οι κανόνες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν περαιτέρω, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να «προσαρμόζονται και να προσαρμόζονται όσο χρειάζεται».

Αλλά η Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ανησυχία.

«Υποστηρίζουμε τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία και την ικανότητα αποτροπής της Ουκρανίας, αλλά δεν θέλουμε να συμμετάσχει το ΝΑΤΟ σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά τις συνομιλίες.

Ένας τομέας όπου το ΝΑΤΟ φαίνεται κοντά σε μια τελική συμφωνία είναι ένα σχέδιο για να αναλάβει η συμμαχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον ήταν επικεφαλής, καθώς το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στην παράδοση όπλων λόγω των ανησυχιών ότι η Μόσχα θα το δει ως πρόκληση.

Οι υποστηρικτές λένε ότι το να γίνει η συμμαχία υπεύθυνη συνολικά θα μπορούσε να βοηθήσει να απομονωθούν οι μελλοντικές παραδόσεις εάν ο Τραμπ κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο, ενώ άλλοι φοβούνται ότι μπορεί απλώς να προσθέσει περισσότερη γραφειοκρατία στη διαδικασία.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρείχαν το 99% της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Έτσι, είναι λογικό το ΝΑΤΟ να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr