Σύνοδος SCO / Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισαν τη «σταθερότητα» της εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας

SCO, Shanghai Cooperation Organization, Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ,

     Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, διοργάνωσαν τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της Κεντρικής Ασίας σαν αντίβαρο στη δυτική ισχύ και έχει ενισχύσει τους δεσμούς τους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ χαιρέτησαν τη «συνεργασία» της χώρας τους στο περιθώριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (CSO), μιας συμμαχίας ασφαλείας που ιδρύθηκε σαν αντιστάθμισμα στη δυτική ισχύ.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Αστάνα του Καζακστάν την Τετάρτη, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι επαίνεσαν την επέκταση της ιδιότητας μέλους της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, καθώς και την Ινδία, το Ιράν και τη Λευκορωσία που βρίσκεται σε αναμονή. Συνέχισαν επίσης να παρουσιάζουν τη σχέση Κίνας-Ρωσίας ως σταθεροποιητική δύναμη σε χαοτικούς καιρούς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η SCO «ενισχύει τον ρόλο της ως έναν από τους βασικούς πυλώνες μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης». Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός, δεν δημιουργούμε μπλοκ ή συμμαχίες, απλώς ενεργούμε προς το συμφέρον των λαών μας».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών δηλώσεων πριν από μια διμερή συνάντηση με τον Σι, ο Ρώσος ηγέτης στράφηκε γρήγορα στη σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Είπε ότι «η συνολική εταιρική σχέση και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών βιώνουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους».

Με τη σειρά του, ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στην «ταραχώδη διεθνή κατάσταση και το εξωτερικό περιβάλλον» και είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα «θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αρχική φιλοδοξία της φιλίας για τις επόμενες γενιές».

Συνέχισε αποκαλώντας τον Πούτιν «παλιό φίλο» και είπε ότι οι χώρες είχανε «καταρτίσει σχέδια και ρυθμίσεις για την επόμενη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών –η δεύτερη μέσα σε δύο μήνες– έρχεται καθώς τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις από τη Δύση για τις περιφερειακές τους πολιτικές. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους στο Πεκίνο, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, ενώ έκαναν κρυφές κρίσεις σε διεθνείς οργανισμούς και μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της G20 και του Οργανισμού Εμπορίου του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ).

Συνολικά, οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί περίπου 40 φορές. Αυτό περιλάμβανε τη σύναψη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία το 2022.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα επικριθεί για αυτό που οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι αποκαλούν τις ολοένα και πιο δυναμικές ενέργειές της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και την πολιτική της απέναντι στην Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που ισχυρίζεται ότι είναι δικό της.

Η Ρωσία προσπάθησε να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι είναι στόχος ενός χειμάρρου κυρώσεων και πιέσεων από τις δυτικές χώρες.

Κοινή οπτική

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν μεταξύ των κρατών-παρατηρητών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ με στενούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα και έχει παρουσιαστεί ως πιθανός μεσολαβητής στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν ότι η Τουρκία «μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια συναίνεση για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πρώτα με κατάπαυση του πυρός και μετά με ειρήνη».

«Μια δίκαιη ειρήνη που μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές είναι δυνατή», πρόσθεσε.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από έναν ρωσικό τηλεοπτικό συνεντευκτή αν ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο, απάντησε: «Όχι, δεν είναι δυνατό», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η στενή σύμμαχος της Ρωσίας Λευκορωσία, από την οποία η Ρωσία διοργάνωσε εν μέρει την εισβολή της στην Ουκρανία, επρόκειτο επίσης να ενταχθεί επίσημα στο SCO την Πέμπτη.

Σε συνέντευξή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Καζακστάν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι η ομάδα «δείχνει στον κόσμο ότι υπάρχουν εναλλακτικές διεθνείς πλατφόρμες, διαφορετικά κέντρα εξουσίας».

Ωστόσο, πολλά από τα συμφέροντα των χωρών μελών παρέμειναν πεισματικά αποκλίνοντα από την ίδρυση της SCO το 2002.

Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ανταγωνιστεί για επιρροή στην Κεντρική Ασία, η οποία περιλαμβάνει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. Μόνο το Τουρκμενιστάν δεν είναι μέλος της SCO.

Παρά τις δεκαετίες ρωσικής επιρροής, η πλούσια σε πόρους περιοχή ήταν το κλειδί για τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά έργα του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού έργου υποδομής "Belt and Road" που προορίζεται να ενισχύσει τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους προς την Κίνα.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Νάιτζελ Γκουλντ-Ντέιβις, ανώτερος συνεργάτης για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο, σημείωσε ότι η SCO έχει «σημαντικές διαφορές ασφαλείας μεταξύ των μελών της».

Ωστόσο, είπε ότι η «κύρια αξία» του οργανισμού (SCO) έγκειται στην οπτική των μη δυτικών χωρών που ενώνονται.

Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)



Οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) δήλωσαν ότι οι μέθοδοι βίας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην παγκόσμια πολιτική, γι' αυτό είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο ρόλος του οργανισμού στην οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αστάνα του SCO. Το Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Το έγγραφο ξεκινά από τη δήλωση ότι «οι τεκτονικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη» στην παγκόσμια πολιτική, οικονομία και σε άλλους τομείς τώρα.

«Δημιουργείται μια πιο δίκαιη και πολυπολική παγκόσμια τάξη, διευρύνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των κρατών, η αμοιβαία επωφελής και ισότιμη συνεργασία. Τούτου λεχθέντος, αυξάνεται η χρήση μεθόδων εξουσίας, με συστηματικά παραβιάσεις κανόνων διεθνούς δικαίου, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις αυξάνονται, οι κίνδυνοι σταθερότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο και στην περιοχή της SCO, πολλαπλασιάζονται», αναφέρει η δήλωση.

Μέσα σε αυτό το υπόβαθρο, τα κράτη μέλη θεωρούν απαραίτητο «να αυξήσουν τον ρόλο του SCO στη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής, δίκαιης, πολιτικής και οικονομικής διεθνούς τάξης», σύμφωνα με το έγγραφο.
πηγή: Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr