MED 9: «Η ξηρασία απειλεί τον αγροτικό τομέα» - Τι ζητεί η Κύπρος από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μαρία Παναγιώτου,, Κοινή Αγροτική Πολιτική, Μεσογειακές χώρες, EuroMed 9,

     Οι εννέα μεσογειακές χώρες, αξιοποιώντας ακριβώς τη δύναμη της συνεργασίας, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από την ξηρασία στον πρωτογενή τομέα παραγωγής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.


Η Μαρία Παναγιώτου, υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μίλησε στο euronews για τα αποτελέσματα και τις προτάσεις της υπουργικής συνόδου των εννέα μεσογειακών κρατών της Ε.Ε.



Οι εννέα μεσογειακές χώρες, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Κροατίας και Σλοβενίας. μέλη του EuroMed 9 groupαξιοποιώντας ακριβώς τη δύναμη της συνεργασίας, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από την ξηρασία στον πρωτογενή τομέα παραγωγής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.


Για την Κύπρο, η θεματική της Συνόδου έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η λειψυδρία έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Και ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η Κύπρος έχει επενδύσει και θα συνεχίσει εντατικά και στοχευμένα να επενδύει σε έργα υποδομής φύλαξης του νερού, καθώς και σε μη συμβατικούς υδάτινους πόρους, όπως η αφαλάτωση και η επεξεργασία λυμάτων.

Η αύξηση του πληθυσμού, αλλά και του τουρισμού, η οικονομική ανάπτυξη, το πεπαλαιωμένο δίκτυο σε συνδυασμό με τη μείωση της βροχόπτωσης ένεκα της κλιματικής αλλαγής επιτείνουν τις ανάγκες σε νερό. Είναι για αυτό που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για υιοθέτηση νέων βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης υδάτων, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.


Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τη λειψυδρία να επηρεάζει άμεσα τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα. Η Κύπρος, ως κράτος μέλος, βιώνει αυτές τις επιπτώσεις με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, κανένα κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις μόνο του. Απαιτείται συλλογική δράση και η αποφασιστική υποστήριξη της οικογένειας στην οποία ανήκουμε, της ΕΕ. Απαιτείται οικονομική ενίσχυση των κρατών και των αγροτών μας, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την αναγκαία υποδομή. Αυτό είναι ένα κοινό αίτημα που και οι 9 διεκδικούμε, καθώς το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και πρέπει να δράσουμε πριν την περαιτέρω επιδείνωσή του.

Σίγουρα η ΚΑΠ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και όλες τις υποδομές που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή,για να προσαρμοστούμε στα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Η οικονομική στήριξη του κράτους, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γεωργών δεν είναι ανεξάντλητη, γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέα εργαλεία που να ικανοποιούν τη στήριξη των γεωργών σε κρίσεις όπως αυτή που διανύουμε.
 

Τα αιτήματα της Κοινής Δήλωσης των εννέα χωρών είναι τα ακόλουθα:

1. Εφαρμογή Βιώσιμης Διαχείρισης Νερού

Δέσμευση για υιοθέτηση προηγμένων τεχνικών άρδευσης και τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού στη γεωργία, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των αγροτών από τις ελλείψεις νερού και την προσαρμογή τους στις κλιματικές αλλαγές.

2. Ενίσχυση Συνεργασίας μεταξύ των χωρών MED9

Προώθηση ανταλλαγής πληροφοριών, κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της ξηρασίας.

3. Ολοκληρωμένη Νομοθετική Προσέγγιση

Υποστήριξη της συνέργειας και συνοχής σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες, με έμφαση στην ευελιξία και απλοποίηση της προσαρμογής των μέτρων διαχείρισης νερού στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

4. Υποστήριξη της Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Ανθεκτικότητας στο Νερό

Παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες γεωργικές και τοπικές ανάγκες της Μεσογείου, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και τα εισοδήματα των αγροτών.

5. Προώθηση Κουλτούρας Εξοικονόμησης Νερού

Έμφαση στη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού και των αγροτών στη χρήση του νερού.

EuroMed 9 Group

  

EuroMed 9 ονομάζεται η ομάδα κρατών Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Κροατίας και Σλοβενίας.

Η Ομάδα ιδρύθηκε ανεπίσημα στις 17 Δεκεμβρίου 2013 στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ισπανίας με σκοπό τη δημιουργία συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος εντός της ΕΕ. Αποφασίστηκε ότι η ομάδα θα πραγματοποιεί ετήσια συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο. 

Η πρώτη υπουργική συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2014, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου στην Ελλάδα, αλλά πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου στο Αλικάντε. 
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου