Πρεσβευτές του ΠΟΕ, ελβετικές αρχές, επικεφαλής διακυβερνητικών οργανώσεων, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκού κόσμου συμμετείχαν στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουέλα...
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (Charles Michel), κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να οικοδομήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη, να ενισχύσει το εμπόριο και να μεταμορφώσει τους πολυμερείς θεσμούς για να κάνει τον κόσμο πιο ειρηνικό και ευημερούν. Ο κ. Μισέλ παρέδωσε την 1η Νοεμβρίου την πέμπτη διάλεξη της σειράς προεδρικών διαλέξεων στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΕ στη Γενεύη.
Πρεσβευτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - ΠΟΕ, ελβετικές αρχές, επικεφαλής διακυβερνητικών οργανώσεων, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκού κόσμου συμμετείχαν στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε η Γενική Διευθύντρια, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουέλα (Ngozi Okonjo-Iweala).Στην εισαγωγή του, ο Σαρλ Μισέλ είπε σε ένα μεγάλο ακροατήριο ότι σήμερα ο κόσμος «βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού», με τον πόλεμο και τις συγκρούσεις να διαπερνούν την καρδιά του πολυμερούς συστήματος και της παγκόσμιας εμπιστοσύνης. Οι τρέχουσες συγκρούσεις δημιουργούν ένα καταστροφικό κοκτέιλ ανθρωπιστικών καταστροφών, αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας, οδηγώντας τον κόσμο μακριά από το κράτος δικαίου προς το δίκαιο της βίας, σημείωσε.
Κάθε εβδομάδα, ο κόσμος βλέπει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις περιοχές, είπε. Πρέπει επίσης να ζήσει μέσα από την «συναρπαστική επανάσταση» της τεχνητής νοημοσύνης (AI), με τις τεράστιες δυνατότητές της αλλά και με τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις», καθιστώντας τη συνεργασία και την πολυμέρεια πιο αναγκαία από ποτέ.
Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα παράδειγμα του πώς η συνεργασία και η ολοκλήρωση βοηθούν στη δημιουργία γεφυρών, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς σε δύσκολα ζητήματα. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της υπερβολικής εξάρτησης και δημιουργία αμοιβαία επωφελών συνεργασιών. "Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες, όχι φραγμούς. Και αυτό απαιτεί περισσότερη εμπιστοσύνη. Περισσότερος διάλογος μεταξύ των εθνών. Και λιγότερη πόλωση που απομακρύνει τα έθνη", είπε.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε έναν πολυπολικό κόσμο όπου κάθε χώρα ή ομάδα χωρών θα μπορεί να χαράξει τον δικό της δρόμο, με σεβασμό στους κοινούς κανόνες. «Δεν πρέπει να αφορά την επιλογή μιας πλευράς έναντι της άλλης. Πρέπει να ακούμε, να συνεργαζόμαστε και να σφυρηλατούμε κοινές αποφάσεις βασισμένες σε έξυπνους συμβιβασμούς. Και πρέπει να αναπτύξουμε τη συλλογική μας νοημοσύνη για την επίλυση συλλογικών προβλημάτων», σημείωσε.
Προκειμένου να λειτουργήσει η πολυμέρεια, είπε: «Πρέπει να οικοδομήσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι πρέπει να πιστεύουν ο ένας στον άλλον όταν κάνουν συμφωνίες και συνεργάζονται. Και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης απαιτεί σεβασμό για το διεθνές δίκαιο, ζωτικής σημασίας όταν τα έθνη συνεργάζονται. Χρειαζόμαστε επίσης το εμπόριο γιατί δημιουργεί ευημερία και μας βοηθά να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους και πρέπει να μεταμορφώσουμε τους παγκόσμιους πολυμερείς θεσμούς, ώστε να είναι ισχυροί και κατάλληλοι για τον 21ο αιώνα».
Ο Σαρλ Μισέλ επαίνεσε τις "ακούραστες προσπάθειες και την αδυσώπητη αποφασιστικότητα" της Γενική Διευθύντρια του ΠΟΕ, Οκόντζο-Ιουεάλα (Okonjo-Iwealaνα) επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην καρδιά του ΠΟΕ. Υπογράμμισε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ενίσχυση του ΠΟΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. "Ένας ισχυρός, εύρυθμος ΠΟΕ είναι απαραίτητος για το δίκαιο και προβλέψιμο παγκόσμιο εμπόριο, που βασίζεται σε κοινούς κανόνες. Πρέπει να συνεχίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τον ΠΟΕ μια ισχυρή δύναμη", είπε.
Αυτό περιλαμβάνει την αναθεώρηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ ώστε να περιλαμβάνει μια αξιόπιστη διαδικασία προσφυγής, όπως συμφωνήθηκε από τα μέλη στη 12η Υπουργική Διάσκεψη (MC12) τον Ιούνιο του 2022, διατηρώντας παράλληλα τις βασικές αρχές που θεσπίστηκαν το 1995. Προσβλέποντας, ανέφερε επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως οι επιδοτήσεις και η κρατική υποστήριξη και δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ πρέπει να διασφαλίζει τη συμμετοχή, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετέχουν δίκαια.
Η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΕ, Οκόντζο-Ιουεάλα, εξέφρασε την εκτίμησή της για τις πολύ επίκαιρες γνώσεις του Προέδρου Michel στο τρέχον δύσκολο πλαίσιο. «Κατανοεί, όπως και εμείς, ότι το εμπόριο δεν είναι ένα μέσο από μόνο του, ή ακόμη και μόνο μια μηχανή μεγαλύτερης παραγωγικότητας και ανάπτυξης, αλλά ότι το εμπόριο είναι μια δύναμη για κοινωνική ένταξη, οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντική βιωσιμότητα - και ναι - ειρήνη».
Η Γ.Δ. Οκόντζο-Ιουεάλα είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Michel δεν είναι απλώς ένας αφοσιωμένος πολυμερής, αλλά κάποιος που δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η πολυμέρεια θα αποφέρει αποτελέσματα για τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας το εμπόριο ως εργαλείο για την ενσωμάτωση ανθρώπων και τόπων που έχουν μείνει έξω από τα κέρδη των τελευταίων δεκαετιών. «Οι συλλογικές προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση και την ενημέρωση του ΠΟΕ αποτελούν μέρος του να κάνουμε το εμπόριο να λειτουργεί για όλους», πρόσθεσε.
Μετά τη διάλεξη, ο κ. Μισέλ συμμετείχε σε συνομιλία με τη Γ.Δ. του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουέλα, σχετικά με το μέλλον του διεθνούς εμπορίου σε μια περίοδο οικονομικής, πολιτικής και περιβαλλοντικής αβεβαιότητας, με συντονιστή τον καθηγητή Μουχάμαντου Καχ, Πρέσβη της Γκάμπια στον ΠΟΕ.
πηγή: wto.org
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου