Λογαριασμοί ρεύματος / «Κλείδωσαν» οι αυξήσεις για τον Δεκέμβριο - Έτοιμοι για νέο ηλεκτροσόκ!

Κυβέρνηση, Ακρίβεια, Λογαριασμοί ρεύματος, καρτέλ ενέργειας,

    Η κυβέρνηση αποδίδει και πάλι την ακρίβεια στο ρεύμα σε αποκλειστικά εξωγενείς παράγοντες, παραλείποντας τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων στην αγορά


Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται πλέον οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Δεκεμβρίου, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε άνοδο, τη στιγμή που οι χειμωνιάτικες θερμοκρασίες ενισχύουν τις ανάγκες για θέρμανση και αντίστοιχα τη ζήτηση. Αν και τις τελευταίες ημέρες η χονδρεμπορική τιμή απομακρύνθηκε από τα πολύ υψηλά επίπεδα (άνω των 200 ευρώ/μεγαβατώρα) του τριημέρου 12-14/11, η εγχώρια αγορά κινείται ανοδικά, ακόμη και έναντι του προηγούμενου «ακριβού» τριμήνου.

Σε ακραία υψηλά επίπεδα βρέθηκαν, όμως, και οι μέγιστες τιμές της χονδρεμπορικής τις απογευματινές κατά βάση ώρες, καθώς εκτοξεύτηκαν έως και τα 733,65 ευρώ/μεγαβατώρα (19/11). Βασικό χαρακτηριστικό των ημερών με την ακριβότερη χονδρεμπορική ήταν η κυριαρχία στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής του φυσικού αερίου, που ξεπέρασε το 55%, και παράλληλα αισθητή ήταν η υποχώρηση των ΑΠΕ, ενώ αυξήθηκε κάπως το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής έως το 14,5%, για να μειωθεί ξανά κάτω από το 3% τις τελευταίες ημέρες. Συγχρόνως, όμως, ανοδικά κινείται και η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά (ολλανδικό TTF), που ξεπέρασε τα 48 ευρώ/μεγαβατώρα, από τα περίπου 40 ευρώ το προηγούμενο διάστημα, κι ενώ οι αποθήκες της Ε.Ε. έχουν κάτω από 90% πληρότητα (ξεπερνούσαν το 95% κατά την έναρξη της χειμερινής σεζόν, σύμφωνα με την Κομισιόν).

Η πορεία της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του Νοεμβρίου, που υπαγορεύει τις εξελίξεις για τα τιμολόγια λιανικής του Δεκεμβρίου, κινείται προς τα πάνω και διαμορφώνεται μέχρι στιγμής (1-22/11) κοντά στα 140 ευρώ (139,61 ευρώ), δηλαδή είναι αυξημένη κατά 55% έναντι της αντίστοιχης του Οκτωβρίου (90,06 ευρώ). Αυτή η κατάσταση, εφόσον διατηρηθεί και την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, μοιραία οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων, ιδίως του πράσινου-ειδικού, που με πρόχειρους υπολογισμούς αναμένεται να ξεπεράσει και τα 20 λεπτά/κιλοβατώρα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κομισιόν και επιδοτήσεις

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδίδει και πάλι την ακρίβεια στο ρεύμα σε αποκλειστικά εξωγενείς παράγοντες, παραλείποντας τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων στην αγορά, ενώ δηλώνει ότι δεν θα επιτραπεί να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στην ενέργεια, παραπέμποντας σε έκτακτες επιδοτήσεις τιμολογίων. Βέβαια η αντίστοιχη «στήριξη» Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ήταν τόσο ανούσια σε σχέση με τις πραγματικές αυξήσεις, που κατέληγε σε μερικά λεπτά του ευρώ ή 2-3 ευρώ στο σύνολο ενός οικιακού λογαριασμού, αφού μικρομεσαίοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις έμειναν εκτός ακόμα και από αυτές τις πενιχρές επιδοτήσεις.

Στο μεταξύ, με νέα επιστολή επανήλθαν οι βιομηχανικοί καταναλωτές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αυτή τη φορά προς την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ζητώντας τη στήριξη της βιομηχανίας, καθώς η νέα εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης. Η τροφοδότηση, πάντως, των επιδοτήσεων δεν θα προέλθει από τη φορολόγηση του φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγής, όπως έγινε το καλοκαίρι, και η συζήτηση επικεντρώνεται στην επαναφορά του προσωρινού πλαφόν στη χονδρεμπορική (ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής), ώστε να ανακτάται και να επιστρέφεται τελικά ένα μέρος των υπερεσόδων στην παραγωγή, ήτοι αναβιώνει ο σχετικός μηχανισμός του 2023, κάτι όμως που βρίσκεται υπό την αίρεση της Κομισιόν. Αντίθετα, μια έκτακτη φορολόγηση επί των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, η ύπαρξη των οποίων στην ουσία ομολογείται με την επιβολή πλαφόν και είναι εφικτή, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε ως ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της επικοινωνίας στις Βρυξέλλες και στις συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα, που μάλλον δεν θα έχουν καμία σημασία για τα τιμολόγια, τουλάχιστον του Δεκεμβρίου. Η άλλη... διέξοδος είναι η λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά και η αναμονή εκπτώσεων από τους προμηθευτές, οι οποίες πάντως είναι πολύ σχετικές και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή σε σχέση με τα τιμολόγια που διαμορφώνονται κάθε μήνα (π.χ., υπέρμετρες αυξήσεις για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μικρότερες μειώσεις που τελικά δεν αντισταθμίζουν το το υψηλό κόστος).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr