Ευρωκοινοβούλιο: Προβληματισμός για το μέλλον των ευρω-ατλαντικών σχέσεων μετά την εκλογή Τραμπ

Ευρω-ατλαντικές σχέσεις, προεδρία Τράμπ, Ευρωκοινοβούλιο, Ζοζέπ Μπορέλ, Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι, Κολλέγιο της Γαλλίας,

     Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν πυκνώσει οι φωνές στην Ευρώπη που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρωπαικής Ένωσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.


Μακρόν και Ντράγκι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία

Μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της επιστροφής Τραμπ στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις επιχείρησαν να κάνουν τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου.

Για κίνδυνο αναταράξεων στην οικονομία αλλά και για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό, έκανε λόγο ο απερχόμενος ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μίλησε (ο Τραμπ) για δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα κάτι που θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Τα κινεζικά προϊόντα, που δεν θα έχουν πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, ενδέχεται να κατακλύσουν τις αγορές μας. Και τι γίνεται με τη μεταναστευτική πολιτική; Υπάρχουν ηθικά και ανθρωπιστικά ζητήματα που προκύπτουν εδώ», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.





Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν πυκνώσει οι φωνές στην Ευρώπη που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρωπαικής Ένωσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια διάλογου που είχαν στο Παρίσι σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κολλέγιο της Γαλλίας, δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία η επικράτηση Τραμπ και υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων για την κάλυψη του τεχνολογικού χάσματος που χωρίζει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Ο Μάριο Ντράγκι εκτίμησε ότι η διοίκηση Τραμπ θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι σήμερα περισσότερο εξαρτημένη από την αμερικανική αγορά συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια. Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η αδυναμία της Ευρώπης έγκειται στις ασθενείς επενδύσεις, στους περίπλοκους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί και στην αδυναμία της να προστατεύσει την οικονομία της.

Υπογράμμισαν επίσης πως από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αποφασίσει να μην εφαρμόζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για την Ευρώπη ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι η ενότητά της. Ανέφεραν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και του οποίου στόχος είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης στην Ευρώπη και η αύξηση των εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr