Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Reuters, το αμυντικό σύστημα πιθανότατα θα μιμείται το Iron Dome του Ισραήλ και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους.
ΗΕλλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι στο Reuters την Πέμπτη.
Βάσει του δημοσιεύματος το αμυντικό σύστημα πιθανότατα θα μιμείται το Iron Dome του Ισραήλ και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια χτυπημάτων από τους γείτονές του εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και την ιστορική αντίπαλό της Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεροπορική άμυνα, παρά τη βελτίωση των σχέσεών τους», αναφέρει ακόμα το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα, καθώς και αντι-drone σύστημα», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. «Είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», είπε η πηγή.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το μέγεθος της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δαπανήσει 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Το Reuters αναφέρει ακόμα στο σχετικό δημοσίευμα ότι «η αεράμυνα αποτελεί μέρος του δεκαετούς σχεδίου στρατιωτικών αγορών της Αθήνας που περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, καθώς και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία».
Προσθέτει ακόμα ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί επί του παρόντος αμερικανικά συστήματα Patriot και παλιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της.
Σημειώνεται ότι την Πgrέμπτη ο Νίκος Δένδιας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε το άμεσο κλείσιμο 137 στρατοπέδων σε όλη τη χώρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα στρατόπεδα σε σχέση με τις ΗΠΑ και ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να επενδυθούν στις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες, με τον ίδιο να ζητά παράλληλα τη «βοήθεια» των βουλευτών καθώς θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone, και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones».
αναδημοσίευση από avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου