Θεανώ Φωτίου: «Κάθε φορά που το Υπουργείο Υγείας φέρνει νομοσχέδιο για την "ενίσχυση του ΕΣΥ", προωθεί άλλη μία ιδιωτικοποίηση» (vid)

Νέα Αριστερά, Θεανώ Φωτίου, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ν/σ υπουργείου Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,

     Θεανώ Φωτίου προς Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: Κάθε φορά που το Υπουργείο Υγείας φέρνει νομοσχέδιο για την «ενίσχυση του ΕΣΥ», προωθεί άλλη μία ιδιωτικοποίηση.


Η βουλεύτρια του Νοτίου Τομέα Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», τόνισε ότι όποτε το Υπουργείο Υγείας μιλά για ενίσχυση του ΕΣΥ, στην ουσία συνεχίζει τη διάλυσή του και προωθεί άλλη μία ιδιωτικοποίηση.




Ετσι και το παρόν αυτό νομοσχέδιο επιχειρεί να κάνει 3 πράγματα:
  1. Επιχειρεί να δώσει σε οργανισμούς που ήταν ιδιωτικοί και τους έκανε ΝΠΙΔ , το Ωνάσειο και το Ελπίδα, πολύ κρίσιμες λειτουργίες και πόρους του δημοσίου, κόντρα σε όλες τις εισηγήσεις εργαζομένων και συλλόγων ασθενών.

  2. Συνεχίζει την κατεδάφιση των φορέων δημόσιας ψυχικής υγείας, της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των κέντρων πρόληψης.

  3. Φέρνει ρυθμίσεις για την τάχα αξιολόγησης της φαρμακευτικής δαπάνης επειδή ουσιαστικά η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι σε αδιέξοδο.

Καταρχήν, αναφέρθηκε στις καθολικές αντιδράσεις υγειονομικών, της πανελλήνιας ομοσπονδίας Νεφροπαθών και άλλων συλλόγων ασθενών για την ίδρυση και χρηματοδότηση από το κράτος ενός νέου Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» με αποκλειστική αρμοδιότητά το αντικείμενο των μεταμοσχεύσεων, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια λειτουργούν δύο δημόσια Εργαστήρια Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας για την παρακολούθηση των μεταμοσχευτικών οργάνων στα Γ.Ν.Α. «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και «Γ.ΓΕΝΗΜΜΑΤΑΣ», τα οποία είναι διαπιστευμένα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσογενοποιητικής (ΕFI). Για αυτό ακριβώς όλοι οι φορείς και σύλλογοι καταγγέλουν ότι η επιλογή ίδρυσης του νέου εργαστηρίου δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, δεν νοείται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τις μεταμοσχεύσεις από δύο δημόσια Εργαστήρια που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στις μεταμοσχεύσεις στο Εργαστήριο του Ωνασείου και σαν κερασάκι στην τούρτα δίνεται και επιχορήγηση 2.000.000 € στο Ωνάσειο αντί να δοθούν τα χρήματα αυτά στα 2 αυτά δημόσια νοσοκομεία.

Ακόμα ποιο εξόφθαλμη «εξυπηρέτηση» προς τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι η μετατροπή του μοναδικού Ογκολογικού Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η κ. Φωτίου χαρακτήρισε πρωτοφανή και εγκληματική επιλογή να αποκόπτεται ένα τμήμα νοσοκομείου από το υπόλοιπο ίδρυμα και να «βαπτίζεται» νοσοκομείο το «Ελπίδα», ένα κτίριο με 4 νοσηλευτικές μονάδες και με την κλινική λειτουργία του να είναι σε απόλυτο βαθμό εξαρτώμενη από τα δύο Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών και ΠΑ Κυριακού.

Τέλος όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η κ. Φωτίου αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει στρατηγική για το φάρμακο, προχώρησε στις προτάσεις της Νέας Αριστεράς.

Βασικά στοιχεία μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής στρατηγικής :
  1. Σταδιακή αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ( ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων) , στο πλαίσιο της σύγκλισης της συνολικής δημόσιας δαπάνης υγείας με το μέσο όρο της ΕΕ ( 7,5% του ΑΕΠ) . Το σημερινό όριο δαπανών , ειδικά των νοσοκομείων, είναι μη βιώσιμο και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες .

  2. Καλά μελετημένα μέτρα εξορθολογισμού της δαπάνης ( αναβάθμισης του μηχανισμού αξιολόγησης της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των νέων φαρμάκων και διαπραγμάτευσης των τιμών τους ), και επιστημονικά τεκμηριωμένου ελέγχου της συνταγογράφησης ( «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών) .

  3. Συνολική μείωση της συμμετοχής των πολιτών στο κόστος των φαρμάκων ( σήμερα η κατά κεφαλή ιδιωτική δαπάνη φαρμάκου στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη) και στοχευμένη ανακούφιση ειδικών κατηγοριών ( πχ χρόνιοι ασθενείς με χαμηλά εισοδήματα , χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ) .

  4. Δικαιότερη κατανομή του clawback της φαρμακοβιομηχανίας με «εργαλείο» τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία ( ATC-4) , έτσι ώστε η υπέρβαση της δαπάνης λόγω εισόδου νέων και ακριβών φαρμάκων στην αγορά να μην επιβαρύνει συνολικά όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.

Δυστυχώς ο κ. Γεωργιάδης επιμένει να μην δέχεται την κριτική, να μην απαντά στις προτάσεις της Νέας Αριστεράς και να πετά την μπάλα στην εξέδρα. Η Νέα Αριστερά όμως είναι εδώ για να υπερασπιστεί το ΕΣΥ και την κοινωνική πλειοψηφία. Για αυτό και θα συνεχίσουμε να τον ενοχλούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr