Ανατροπές στη Συρία (ΙΙΙ) - Οι επιδιώξεις του Βερολίνου

Διεθνής Πολιτική, Συρία, Γερμανία, Αναλένα Μπέρμποκ, Μπόρις Πιστόριους, german-foreign-policy.com


    Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για έναν ισχυρό γερμανικό ρόλο στις κινήσεις επαναφοράς των εξωτερικών σχέσεων με τη Συρία. Έχει ανακοινώσει στενότερη συνεργασία με τους τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al Sham (HTS).


Το Βερολίνο ζητά ισχυρό γερμανικό ρόλο στη Συρία. Η Αναλένα Μπέρμποκ προτείνει μια «Ομάδα φίλων της Συρίας» που θα περιλαμβάνει δυτικές δυνάμεις, αλλά αποκλείει τη Ρωσία και το Ιράν. Επιδιώχθηκε συνεργασία με τους τζιχαντιστές του HTS.

Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για έναν ισχυρό γερμανικό ρόλο στις κινήσεις επαναφοράς των εξωτερικών σχέσεων με τη Συρία. Έχει ανακοινώσει στενότερη συνεργασία με τους τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al Sham (HTS). Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξηγεί ότι «εφόσον το HTS είναι «de facto η νέα ισχυρή δύναμη στη Συρία», το Βερολίνο θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους ως μέρος μιας «ρεαλιστικής προσέγγισης». Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κραυγάζει: «Εμείς ως Ευρωπαίοι, ως Γερμανία» πρέπει τώρα «να δούμε την ευθύνη μας να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής». Η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε να παίξει ενεργό ρόλο στον σκληρό αγώνα μεταξύ εξωτερικών δυνάμεων για τον έλεγχο της Συρίας – ένας αγώνας που εντάθηκε με την πτώση της Δαμασκού. Δύο κράτη του ΝΑΤΟ και ένας από τους στενότερους συμμάχους της Γερμανίας είναι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να ελέγξουν τις εξελίξεις στη Συρία. Έχουν καταλάβει τμήματα της Συρίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και συνεχίζουν να χτυπούν στόχους σε ολόκληρη τη χώρα στον απόηχο της κατάρρευσης του Άσαντ. Αυτοί οι παράγοντες είναι η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η Συρία γίνεται ξανά πιόνι στα χέρια εξωτερικών δυνάμεων από τον δυτικό κόσμο. Ο πρωταρχικός στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν τους αντιπάλους τους – τη Ρωσία και το Ιράν.

Δραματική απώλεια επιρροής

Ένας σκληρός αγώνας μεταξύ εξωτερικών δυνάμεων για τον έλεγχο της Συρίας μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως έχουν τα πράγματα, οι προοπτικές για δύο κράτη που ήταν σημαντικοί υποστηρικτές του Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν, δεν φαίνονται καλές. Το γεγονός ότι η ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό δέχθηκε επίθεση, λεηλατήθηκε και βανδαλίστηκε μετά τη φυγή του Άσαντ από την πόλη, αποτελεί την επιτομή της ξαφνικής απώλειας επιρροής του Ιράν. Υπάρχουν αναφορές ότι η Τεχεράνη προσπαθεί τώρα να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας στη συριακή πρωτεύουσα προκειμένου να εξασφαλίσει τουλάχιστον κάποια υπολείμματα επιρροής με τους νέους ηγεμόνες.[1] Οι προοπτικές επιτυχίας φαίνονται πολύ αβέβαιες. Η Ρωσία, από την πλευρά της, απειλείται με απώλεια δύο στρατιωτικών βάσεων στη Συρία – της αεροπορικής βάσης Hmeimim κοντά στη Λαττάκεια, την οποία χρησιμοποιεί από το 2015 και, το πιο σημαντικό, της ναυτικής βάσης Tartus, που ιδρύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. το 1971. Έχει καίρια σημασία για τη Μόσχα για την ικανότητά της να προβάλλει ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Οι ρωσικές κινήσεις στο Ταρτούς παρακολουθούνται στενά στη Δύση. Υπήρξαν αναφορές την Τετάρτη ότι όλα τα ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν πλέον εγκαταλείψει τη ναυτική βάση και έκαναν κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.[2] Τι ακριβώς σημαίνει αυτό παραμένει ασαφές.

Ο εκτουρκισμός της βόρειας Συρίας

Αρκετά κράτη έχουν καταλάβει τμήματα της συριακής επικράτειας. Τους κρατούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδιώκουν ακόμη και να επεκτείνουν τις περιοχές υπό τον έλεγχό τους. Αυτό ισχύει πρώτα και κύρια για την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει πολλά κύματα επιθέσεων από το 2016, κατακτώντας τμήματα της βόρειας Συρίας και εδραιώνοντας την κυριαρχία της. Δεν είναι μυστικό ότι οι κατεχόμενες περιοχές, εδώ και χρόνια, συνδέονται με τις τουρκικές υποδομές και την τουρκική διοίκηση. Οι ειδικοί μιλούσαν για σκόπιμη «τουρκοποίηση» της περιοχής το 2019.[3] Ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), ένας συνασπισμός ένοπλων ομάδων που ευθυγραμμίζονται και εξαρτώνται από την Τουρκία, πιέζει επί του παρόντος να κατακτήσει περαιτέρω τμήματα της βόρειας Συρίας και να εκδιώξει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες ηγούνται οι κουρδικές δυνάμεις. Το SNA αποτελείται από πολυάριθμες μεμονωμένες πολιτοφυλακές, μερικές από τις οποίες κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, ειδικά κατά των Κούρδων.[4] Τις τελευταίες ημέρες, το SNA πέτυχε να καταλάβει τις πόλεις Tall Rifaat βόρεια του Χαλεπίου και Manbij δυτικά του Ευφράτη.[5] Αυτήν τη στιγμή στοχεύει το Κομπάνι, μια πόλη ανατολικά του Ευφράτη, η οποία απέκτησε διεθνή φήμη όταν οι κουρδικές δυνάμεις την υπερασπίστηκαν με επιτυχία ενάντια στο IS.[6] Η Άγκυρα παρέχει στο SNA αεροπορική υποστήριξη από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και drones.

Βομβαρδισμοί δίχως τέλος

Τμήματα της Συρίας είναι επίσης κατεχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει περίπου 900 στρατιώτες σε μια βάση στα βορειοανατολικά της χώρας. Χρησιμοποίησε τις Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για να αρνηθεί την πρόσβαση της συριακής κυβέρνησης στα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται εκεί και τα οποία εκμεταλλεύονται οι Αμερικανοί. Αυτό ανάγκασε τη Δαμασκό να αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν, με αποτέλεσμα τεράστια οικονομική ζημιά στη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές σε συριακούς στόχους. Την Τρίτη φέρεται να χτύπησε 75 στόχους, υποτιθέμενες θέσεις του ΙΚ.[7] Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει καταλάβει τα Υψίπεδα του Γκολάν από το 1967. Προσάρτησε αυτό το τμήμα της Συρίας το 1981 κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την προσάρτηση – μια διπλωματική κίνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 25 Μαρτίου 2019. Οι δυνάμεις του IDF έχουν πλέον προχωρήσει ακόμη περισσότερο στο συριακό έδαφος και τώρα λέγεται ότι βρίσκονται στην Κατάνα, μια πόλη μόλις είκοσι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκός.[8] Το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους σε ολόκληρη τη Συρία - σύμφωνα με πληροφορίες από μία έως δύο δωδεκάδες την ημέρα - πριν από την επίθεση του HTS. Από την ανατροπή του καθεστώτος στη Δαμασκό αυτά τα χτυπήματα έχουν γίνει μαζικά. Το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει 480 επιθέσεις μόνο μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, καταστρέφοντας μεγάλα τμήματα της στρατιωτικής υποδομής, κτίρια πληροφοριών και κάθε είδους άλλες εγκαταστάσεις. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Αλλάζουμε το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής».[9]

«Ομάδα Φίλων της Συρίας»

Ενώ η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ καταλαμβάνουν παράνομα συριακό έδαφος και βομβαρδίζουν συριακούς στόχους σε τεράστια κλίμακα χωρίς καμία βάση στο διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς προσπάθειες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να τραβήξουν τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), τώρα προφανώς ισχυρότερη δύναμη στη Συρία, σταθερά στο δυτικό στρατόπεδο.[10] Η Γερμανία θέλει επίσης να είναι σημαντικός παίκτης σε αυτή την προσπάθεια. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωνε ήδη ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να «συνεργαστεί με τους νέους ηγεμόνες» στη Συρία.[11] Την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ανακοίνωσε ένα σχέδιο οκτώ σημείων που αποσκοπεί στον καθορισμό του πλαισίου για τη μελλοντική ανάπτυξη της Συρίας. Ζητώντας «μια ειρηνική και ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας ... σε μια πολιτική κυβέρνηση με ευρεία νομιμότητα», το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ένταξη των πολιτοφυλακών σε «έναν εθνικό στρατό» μαζί με «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές». [12] Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «νέα ομάδα φίλων της Συρίας», η οποία θα αποτελείται από «Δυτικές χώρες δωρητές» μαζί με γειτονικά κράτη και άλλες αραβικές χώρες. Η «ρεαλιστική προσέγγιση» της Γερμανίας είναι να συνεργαστεί με το τζιχαντιστικό HTS αφού είναι «de facto η νέα ισχυρή δύναμη στη Συρία».

Δώστε μια ευκαιρία στο HTS;

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος επισκέφθηκε τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ιορδανία (Αλ Αζράκ) και στο Ιράκ (Βαγδάτη, Ερμπίλ) τις τελευταίες δύο ημέρες, εξέφρασε παρόμοια άποψη. Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Γερμανίας έναντι του HTS, ο Πιστόριους είπε, «Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να κάνουν αυτό που είναι τώρα σημαντικό και, ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι με άλλους ευρωπαίους εταίρους να κάνουμε τη συνεισφορά μας».[13] «Εμείς ως Ευρωπαίοι, ως Γερμανία πρέπει τώρα να δούμε την ευθύνη μας να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής». Οι γείτονες της Συρίας, Ιορδανία και Ιράκ. Όσον αφορά την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ, η Ουάσιγκτον και η Βαγδάτη συμφώνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου να τερματίσουν την πολυεθνική Επιχείρηση Inherent Resolve (μια «αποστολή κατά του ISIS») και να την αντικαταστήσουν με διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας.[15] Ο Πιστόριους σκέφτεται τώρα αυτή την επιλογή για τη Γερμανία. Όσον αφορά την αεροπορική βάση κοντά στο Αλ Αζράκ, ήδη γίνεται λόγος για μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη στάθμευση γερμανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη βάση.[16] Πράγματι, το Al Azraq θεωρείται επίσης πιθανός κόμβος για επιχειρήσεις στην αφρικανική ήπειρο και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για μια αποστολή εκκένωσης στο Σουδάν.


Περισσότερα για αυτό το θέμα: Ανατροπές στη Συρία (Ι) και Ανατροπές στη Συρία (ΙΙ) .

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] Το Ιράν λέει ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με ομάδες στη νέα ηγεσία της Συρίας. timesofisrael.com 09.12.2024.
[2] Christiaan Triebert, Riley Mellen: Η ρωσική στρατιωτική και εμπορική δραστηριότητα σταμάτησε στο βασικό λιμάνι της Συρίας. nytimes.com 11.12.2024.
[3] Δείτε επίσης: Ερντογάν στο Βερολίνο και Die Invasionsmacht als Partner .
[4] Rayhan Uddin: Ο Συριακός Εθνικός Στρατός: Αντάρτες, τραμπούκοι ή Τούρκοι πληρεξούσιοι; Middleeasteye.net 07.12.2024.
[5] Ghazal Golshiri, Marie Jégo: En Syrie, la Turquie veut étendre la zone tampon en repoussant les force kurdes. lemonde.fr 11.12.2024.
[6] Δείτε επίσης: Das Spiel mit dem Terror .
[7] Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία είχαν σκοπό να αποτρέψουν το Ισλαμικό Κράτος από το να πάρει την εξουσία σε κενό ηγετικής θέσης. pbs.org 10.12.2024.
[8] Το Ισραήλ δημιουργεί «στείρα αμυντική ζώνη» εντός του συριακού εδάφους καθώς συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές. Middleeasteye.net 10.12.2024.
[9] Mick Krever: Το Ισραήλ χτυπά τη Συρία 480 φορές και καταλαμβάνει εδάφη καθώς ο Νετανιάχου δεσμεύεται να αλλάξει πρόσωπο στη Μέση Ανατολή. edition.cnn.com 11.12.2024.
[10] Δείτε επίσης: Ανατροπές στη Συρία (II) .
[11] Bundeskanzler Scholz telefoniert mit dem französischen Staatspräsidenten Macron. bundesregierung.de 09.12.2024.
[12] Severin Weiland: Το ίδιο θα κάνει και το Baerbock den Friedensprozess στο Syrien begleiten. spiegel.de 12.12.2024.
[13] “Wir müssen mehr machen”. tagesschau.de 11.12.2024.
[14] Ines Tram: Pistorius wirbt für mehr Einsatz Deutschlands. zdf.de 12.12.2024.
[15] Frank Specht: Pistorius verspricht Hilfe zur Stabilisierung im Nahen Osten. handelsblatt.com 12.12.2024.
[16] Κοινή δήλωση που αναγγέλλει το χρονοδιάγραμμα για το τέλος της στρατιωτικής αποστολής του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την ήττα του ISIS στο Ιράκ. state.gov 27.09.2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr