Σύνοδος Άκαμπα / Οκτώ αραβικές χώρες δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την «ειρηνική διαδικασία μετάβασης» στη Συρία (vid)

Άκαμπα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Λίβανο, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ, Άντονι Μπλίνκεν, Κάτζα Κάλλας, Γκέιρ Πέντερσον,

    Κορυφαίοι διπλωμάτες από οκτώ χώρες του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν σε συνάντηση στην Ιορδανία να «υποστηρίξουν μια ειρηνική μετβατική διαδικασία» στη Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


Η νέα κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να είναι «περιεκτική», λένε οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών στην Ιορδανία, προειδοποιώντας για κάθε διάκριση.

Κορυφαίοι διπλωμάτες από οκτώ χώρες του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν σε συνάντηση στην Ιορδανία να «υποστηρίξουν μια ειρηνική μεταβατική διαδικασία» στη Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κατάρ εξέδωσαν κοινή δήλωση το Σάββατο μετά τη συνάντηση τους στο λιμάνι Άκαμπα της Ερυθράς Θάλασσας της Ιορδανίας.

Είπαν ότι «όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις» πρέπει να εκπροσωπούνται στη νέα συριακή κυβέρνηση και προειδοποίησαν για «οποιεσδήποτε εθνοτικές, θρησκευτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις» και ζήτησαν «δικαιοσύνη και ισότητα για όλους τους πολίτες».





Η πολιτική διαδικασία στη Συρία θα πρέπει να υποστηριχθεί από «τα Ηνωμένα Έθνη και τον Αραβικό Σύνδεσμο, σύμφωνα με τις αρχές του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας», ένα ψήφισμα του 2015 που καθόριζε έναν οδικό χάρτη για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, ανέφερε η δήλωση.

Οι Άραβες διπλωμάτες συμμετείχαν επίσης σε ξεχωριστή συνάντηση στην Άκαμπα, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσον και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάτζα Κάλλας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Αυτή η συνάντηση ζήτησε επίσης για μια περιεκτική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και δεν θα προσφέρει «μια βάση για τρομοκρατικές ομάδες», σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ενιαίο μήνυμα στη νέα προσωρινή αρχή και τα μέρη στη Συρία σχετικά με τις αρχές που είναι κρίσιμες για την εξασφάλιση της τόσο αναγκαίας υποστήριξης και αναγνώρισης», είπε.

Οι συνομιλίες έρχονται μετά την πτώση του αλ Άσαντ μετά από μια αστραπιαία επίθεση από την αντιπολίτευση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) την περασμένη εβδομάδα.

Η ανοικοδόμηση θεσμών και η διαμόρφωση μιας περιεκτικής Συρίας είναι βασικοί όροι από τους Άραβες διπλωμάτες που «επικαλύπτονται με πολλές από τις θέσεις άλλων αξιωματούχων που παρευρίσκονται σήμερα στην Άκαμπα», δήλωσε η πολιτική αναλύτρια Νουρ Οντεχ στο Al Jazeera, από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν.

«Κανείς δεν θέλει να δει τη Συρία να σπάει σε πολλές χώρες», πρόσθεσε. «Θέλουν να δουν μια σταθερή Συρία που μπορεί να υποδεχτεί πίσω τα εκατομμύρια των προσφύγων και προσφέρουν την υποστήριξή τους, πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική».

Σύμφωνα με τη δήλωσή τους, οι Άραβες υπουργοί είπαν ότι οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να διατηρηθούν για να σταματήσει η Συρία από το να «γλιστρήσει στο χάος», καλώντας επίσης να ενισχύσουν τις κοινές «προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας… καθώς αποτελεί απειλή για τη Συρία και την ασφάλεια της περιοχής και τον κόσμο».

Καταδίκασαν επίσης την «εισβολή του Ισραήλ στη νεκρή ζώνη με τη Συρία», τις αεροπορικές επιδρομές του στη Συρία και απαίτησαν «την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων» από το συριακό έδαφος.

Η συμπερίληψη είναι «κρίσιμη»

Μετά την απομάκρυνση του αλ Άσαντ, η μεταβατική κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε από τις δυνάμεις των ανταρτών δήλωσε ότι τα δικαιώματα όλων των Σύριων θα προστατεύονται, όπως και το κράτος δικαίου.

Αυτό θα είναι θεμελιώδες για τη Συρία μετά τον Άσαντ για να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, σύμφωνα με τον Λαμπίμπ αλ-Νάχας, διευθυντή του Συριακού Συνδέσμου για την Αξιοπρέπεια των Πολιτών, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Σύριων προσφύγων.

«Το κλειδί της επιτυχίας σε μια τόσο κρίσιμη φάση είναι η ένταξη και η μη παράδοση της χώρας σε ένα μόνο κόμμα ή ένα άτομο επειδή αυτή ήταν η πηγή του προβλήματος που είχαμε – αυτή ήταν η γένεση του πώς φτάσαμε εδώ μετά τα 50 χρόνια δικτατορίας», είπε ο αλ-Νάχας στο Al Jazeera.

«Η συμπεριφορά του συριακού πληθυσμού γενικά, και των ανταρτών ειδικά, όταν πηγαίνουν στις πόλεις, ακόμη και στις μειονοτικές περιοχές. Νομίζω ότι ήταν υποδειγματικό», είπε ο Λαμπίμπ αλ-Νάχας, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο διάσπαρτες αναφορές για αντίποινα ή εκδικητικές πράξεις.

Ακόμα είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη διασφάλιση της διαδικασίας ένταξης στη Συρία.
πηγή: Al Jazeera & Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr