photo nbc news
Το διάταγμα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς έκδοσης βίζας εναντίον αξιωματούχων του ΔΠΔ που διαπιστώθηκε ότι βοήθησαν σε έρευνες πολιτών ή συμμάχων των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα που επιβάλλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το σώμα ότι στόχευσε ακατάλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ .
Το διάταγμα περιλαμβάνει τόσο οικονομικές κυρώσεις όσο και περιορισμούς έκδοσης βίζας εναντίον απροσδιόριστων αξιωματούχων του ΔΠΔ και μελών των οικογενειών τους που διαπιστώθηκε ότι βοήθησαν σε έρευνες πολιτών ή συμμάχων των ΗΠΑ.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το ΔΠΔ πυροδότησε δικομματική αντίδραση στην Ουάσιγκτον εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ και αρκετούς ηγέτες της Χαμάς ταυτόχρονα. Το διάταγμα της κυβέρνησης Τραμπ ισχυρίζεται ότι αυτό δημιούργησε μια «επαίσχυντη ηθική ισοδυναμία».
Το δικαστήριο είπε ότι υπήρχε λόγος να πιστεύεται ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ χρησιμοποίησαν «την πείνα ως μέθοδο πολέμου» περιορίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια και στοχοποιώντας σκόπιμα αμάχους στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα – κατηγορίες Ισραηλινών αξιωματούχων που απορρίφθηκαν ως ψευδείς και αντισημιτικές.
Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου καταδίκασε την εντολή Τραμπ «που επιδιώκει να επιβάλει κυρώσεις στους αξιωματούχους του και να βλάψει το ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό του έργο».
«Το Δικαστήριο στέκεται σταθερά δίπλα στο προσωπικό του και δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει δικαιοσύνη και ελπίδα σε εκατομμύρια αθώα θύματα φρικαλεοτήτων σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις καταστάσεις ενώπιόν του», είπε ο εκπρόσωπος. «Καλούμε τα 125 Συμβαλλόμενα Κράτη μας, την κοινωνία των πολιτών και όλα τα έθνη του κόσμου να σταθούν ενωμένα για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
Η υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος την Πέμπτη φάνηκε να είναι χρονισμένη για την επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, η οποία περιελάμβανε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο την Τρίτη.
«Οι πρόσφατες ενέργειες του ΔΠΔ εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θέτουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το σημερινό και πρώην προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, εκθέτοντάς τους σε παρενόχληση, κακοποίηση και πιθανή σύλληψη», αναφέρεται στο κείμενο του εκτελεστικού διατάγματος.
Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ υποστήριξε ότι το ΔΠΔ δεν έχει «καμία δικαιοδοσία, καμία νομιμότητα και καμία εξουσία» στις ΗΠΑ και ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενα μέρη στο λεγόμενο Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο ίδρυσε το δικαστήριο.
«Το ΔΠΔ σχεδιάστηκε για να είναι ένα δικαστήριο έσχατης ανάγκης», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του εκτελεστικού διατάγματος. «Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ διατηρούν ισχυρά δικαστικά συστήματα και δεν πρέπει ποτέ να υπόκεινται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ».
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ που αργότερα μπλοκαρίστηκε από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία.
Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας και δεν διαθέτει αστυνομία για να επιβάλει τα εντάλματά του. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης που το δημιούργησε, οι υπογράφοντες υποχρεούνται να εκτελούν εντάλματα σύλληψης, ανεξάρτητα από το βαθμό του κατηγορουμένου. Αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις τηρούν επίσης τη διεθνή νομική αρχή ότι οι αρχηγοί κρατών έχουν νομική ασυλία έναντι άλλων δικαστηρίων.
πηγή: nbcnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου