15 χώρες της ΕΕ ζητούν «διπλωματική επανεκκίνηση» των δεσμών με τους συμμάχους της Ρωσίας

Επιστολή 15 κρατών - μελών, «Διπλωματική επανεκκίνηση» με συμμάχους της Ρωσίας.

     Σε κοινή επιστολή τους 15 κράτη - μέλη προτείνουν μια «ανανεωμένη, στοχευμένη και κοινή παγκόσμια διπλωματική προσπάθεια προσέγγισης» για την ενίσχυση της επιρροής στη Ρωσία - Δεν συνυπογράφιυν την επιστολή Ελλάδα και Κύπρος


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να «ανανεώσει και να εντείνει» τη διπλωματική της δέσμευση με τις χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στο Κρεμλίνο να αποδεχτεί μια 30ήμερη εκεχειρία χωρίς όρους στην Ουκρανία, ανέφερε μια ομάδα 15 κρατών μελών σε κοινή επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλλας.

Η πρόταση έρχεται μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες χαμηλού επιπέδου της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των απεσταλμένων του Κιέβου και της Μόσχας, οι οποίες απέτυχαν να επιφέρουν πρόοδο στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός, η οποία υποστηρίζεται σταθερά από τον "Συνασπισμό των Προθύμων" και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη απειλήσει με μια νέα σειρά κυρώσεων εάν η Ρωσία συνεχίσει να κωλυσιεργεί και να αρνείται την εκεχειρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συζητήσει το θέμα σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να ανανεώσουμε και να εντείνουμε τη δέσμευσή μας με τους παγκόσμιους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε την υποστήριξή τους σε αυτή την πρωτοβουλία», γράφουν τα 15 κράτη μέλη στην επιστολή, η οποία εστάλη τη Δευτέρα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη.

«Πολλές χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, οι οποίες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για να αυξηθεί η διπλωματική πίεση στη Ρωσία. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ειδική κατάσταση και τις ανησυχίες των χωρών στις περιοχές αυτές», προσθέτουν.

Η Αυστρία ηγήθηκε της πρωτοβουλίας. Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία συνυπέγραψαν - Δεν συνυπόγραψαν την επιστολή η Ελλάδα και η Κύπρος... 


Η επιστολή, την οποία είδε το Euronews, δεν περιέχει συγκεκριμένες ιδέες και δεν προσδιορίζει έθνη. Αντιθέτως, έχει σχεδιαστεί ως έκκληση για δράση προς την Κάλλας προκειμένου να "πρωτοστατήσει στον συντονισμό μιας ανανεωμένης, στοχευμένης και κοινής παγκόσμιας διπλωματικής προσπάθειας προσέγγισης" και προς τα κράτη - μέλη να ξεκινήσουν μια πολιτική συζήτηση μεταξύ τους.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ταχεία και αποφασιστική δράση προς την κατεύθυνση μιας ανανεωμένης και συντονισμένης διπλωματικής πρωτοβουλίας με στόχο την οικοδόμηση μιας ευρείας παγκόσμιας συμμαχίας υπέρ μιας πλήρους, άνευ όρων και άμεσης κατάπαυσης του πυρός», αναφέρουν οι 15 υπογράφοντες.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία».

Διπλωματική επανεκκίνηση

Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά, η επιστολή φαίνεται να στοχεύει στις σχέσεις με τους BRICS, τον διεθνή οργανισμό που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Η ομάδα, που συχνά περιγράφεται ως αντίβαρο στην G7, έχει επεκτείνει την εμβέλεια και την επιρροή της για να υποδεχθεί την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Τα μέλη των BRICS έχουν απομακρυνθεί από τη δυτική συναίνεση όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου, αλλά αρνούμενα να εφαρμόσουν κυρώσεις ή να περιορίσουν το διμερές εμπόριο. Ορισμένοι ηγέτες των BRICS, όπως ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, ο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι της Αιγύπτου, παρακολούθησαν την παρέλαση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 9 Μαΐου στη Μόσχα, την οποία οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν ως εκδήλωση προπαγάνδας για τη δικαιολόγηση της επιθετικότητάς της.

Η θέση αυτή έχει τακτικά απογοητεύσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι βλέπουν τον αντίκτυπο των πρωτοφανών κυρώσεων να μειώνεται από τη συνεχή καταστρατήγηση που επιτρέπουν οι σύμμαχοι της Ρωσίας. Η Κίνα, ειδικότερα, έχει κατηγορηθεί ότι προμηθεύει το 80% των αγαθών διπλής χρήσης στη Μόσχα.

«Η Κίνα είναι ο βασικός αρωγός του πολέμου της Ρωσίας. Χωρίς την κινεζική υποστήριξη, η Ρωσία δεν θα ήταν σε θέση να διεξάγει τον πόλεμο στο μέγεθος που τον διεξάγει», δήλωσε η Κάγια Κάλλας τον περασμένο μήνα.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ έχει σταδιακά στραφεί προς μια προσέγγιση «realpolitik» για να διερευνήσει οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες με χώρες που βρίσκονται στην τροχιά του Κρεμλίνου, ελπίζοντας ότι η προσέγγιση θα τις πείσει να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή.

Πέρυσι, οι Βρυξέλλες σύναψαν μια εμπορική συμφωνία-μαμούθ με τη Mercosur, η οποία καλύπτει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, και σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο με την Ινδία μέχρι το τέλος του 2025. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης εμπορικές συνομιλίες με την Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Νωρίτερα φέτος πραγματοποιήθηκε σύνοδος κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Αφρικής, με επίκεντρο την ενέργεια και τις επενδύσεις. Μια άλλη σύνοδος κορυφής υψηλού επιπέδου φιλοξενήθηκε με χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Πιο πρόσφατα, οι σαρωτικοί δασμοί του Τραμπ τροφοδοτούν τις εικασίες για επικείμενη επαναφορά των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, τις οποίες ο πόλεμος της Ρωσίας έχει ρίξει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Το μπλοκ εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμο να παραβλέψει τη «χωρίς όρια» εταιρική σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα για να εγγυηθεί εναλλακτικές αγορές ως αντιστάθμισμα για τις προστατευτικές πολιτικές της Αμερικής.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr