Η Βρετανία αναστέλλει τις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ και ανακοινώνει κυρώσεις

Κιρ Στάρμερ, Ντέιβιντ Λάμι, Κάγια Κάλας, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρκ Κάρνεϊ, npr.org,

    Η πίεση από στενούς συμμάχους αυξάνεται στο Ισραήλ μετά από έναν σχεδόν τρίμηνο αποκλεισμό των προμηθειών προς τη Γάζα που οδήγησε σε προειδοποιήσεις για λιμό. Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας πιστός σύμμαχος, έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κρίση πείνας.


Η Βρετανία ανέστειλε τις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ την Τρίτη και επέβαλε κυρώσεις στους εποίκους της Δυτικής Όχθης, λιγότερο από μία ημέρα αφότου δεσμεύτηκε για «συγκεκριμένες δράσεις» εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα.

Η πίεση από στενούς συμμάχους αυξάνεται στο Ισραήλ μετά από έναν σχεδόν τρίμηνο αποκλεισμό των προμηθειών προς τη Γάζα που οδήγησε σε προειδοποιήσεις για λιμό. Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας πιστός σύμμαχος, έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κρίση πείνας, σύμφωνα μεειδησεογραφική ιστοσελίδα npr.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει τις συνομιλίες για την αναβάθμιση της υπάρχουσας εμπορικής συμφωνίας με μια ισραηλινή κυβέρνηση που επιδιώκει αυτό που χαρακτήρισε εξωφρενικές πολιτικές στη Γάζα και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

«Η ιστορία θα τους κρίνει», είπε ο Λάμι. «Το να εμποδίζεις την παροχή βοήθειας. Το να επεκτείνεις τον πόλεμο. Το να αγνοείς τις ανησυχίες των φίλων και των εταίρων σου. Αυτό είναι αδικαιολόγητο. Και πρέπει να σταματήσει.

Η πρέσβειρα του Ισραήλ στη Βρετανία Τζίπι Χοτόβελι, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υπουργός Μέσης Ανατολής Χάμις Φάλκονερ δήλωσε ότι θα χαρακτηρίσει τον 11εβδομάδων αποκλεισμό της βοήθειας προς τη Γάζα «σκληρό και αδικαιολόγητο».

Ξεχωριστά, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας δήλωσε ότι το μπλοκ επανεξετάζει μια συμφωνία της ΕΕ που διέπει τους εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα. Είπε ότι «μια τεράστια πλειοψηφία» των κρατών μελών είναι «πολύ πρόθυμη να στείλει το μήνυμα ότι τα βάσανα αυτών των ανθρώπων είναι αβάσταχτα». Δεν παρείχε σαφείς λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τους μηχανισμούς της αναθεώρησης.

«Εντελώς απαράδεκτο»

Ο Λάμι δήλωσε ότι η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε άλλα «τρία άτομα, δύο παράνομα φυλάκια εποίκων και δύο οργανώσεις που υποστηρίζουν τη βία κατά της παλαιστινιακής κοινότητας».

Είπε ότι οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί εξαπλώνονται σε όλη τη Δυτική Όχθη «με την ρητή υποστήριξη αυτής της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Όρεν Μάρμορσταϊν, χαρακτήρισε τις κυρώσεις κατά των εποίκων της Δυτικής Όχθης «αδικαιολόγητες και λυπηρές» και δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν προχωρούν ούτως ή άλλως από τη Βρετανία.

Ενώ τα λόγια του Λάμι έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από ορισμένους στη Βουλή των Κοινοτήτων, άλλοι ζήτησαν ισχυρότερη δράση, προτείνοντας οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ και αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Μια χούφτα μέλη φώναζαν ζητώντας του να χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Ισραήλ «γενοκτονία», αν και ο Λάμι τις χαρακτήρισε «εξτρεμισμό» και «τερατώδες».

Άλλοι πάλι επέκριναν την κοινή δήλωση, λέγοντας ότι ευνοούσε τη Χαμάς.

«Η αντίθεση στην επέκταση ενός πολέμου που έχει σκοτώσει χιλιάδες παιδιά δεν ανταμείβει τη Χαμάς», δήλωσε ο Λάμι.

Η ανακοίνωση της Βρετανία ακολούθησε τα σχόλια του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, ο οποίος χαρακτήρισε τα βάσανα των παιδιών στη Γάζα «εντελώς απαράδεκτα» και επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.

«Θέλω να δηλώσω δημόσια σήμερα ότι είμαστε τρομοκρατημένοι από την κλιμάκωση από το Ισραήλ», δήλωσε ο Στάρμερ.

Ο Στάρμερ ζητά κατάπαυση του πυρός

Τη Δευτέρα, ο Κιρ Στάρμερ, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ, εξέφρασαν μια από τις σημαντικότερες επικρίσεις στενών συμμάχων για τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ και τις ενέργειές του στη Δυτική Όχθη.

Οι τρεις ηγέτες απείλησαν να αναλάβουν «συγκεκριμένες δράσεις» εάν η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική της επίθεση και δεν άρει σημαντικά τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη δήλωση «ένα τεράστιο βραβείο» για τη Χαμάς.

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η εκεχειρία ήταν ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς. Ζήτησε επίσης αυξημένες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λέγοντας ότι η βασική ποσότητα που επιτρέπεται από το Ισραήλ είναι «εντελώς ανεπαρκής».

«Αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό», είπε ο Στάρμερ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον λαό της Γάζας να λιμοκτονεί».

Ενώ το Ισραήλ επέτρεψε στα πρώτα φορτηγά με παιδικές τροφές και τα απολύτως απαραίτητα εφόδια να αρχίσουν να φτάνουν στη Γάζα τη Δευτέρα, ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, το περιέγραψε ως «σταγόνα στον ωκεανό από ό,τι χρειάζεται επειγόντως». Το Ισραήλ ανέφερε ότι δεκάδες ακόμη φορτηγά εισήλθαν την Τρίτη.

Εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ

Το Ισραήλ έλαβε αρχικά ευρεία διεθνή υποστήριξη για να ξεριζώσει τους μαχητές της Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ομάδας που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, στις 7 Οκτωβρίου 2023 και συνέλαβε 251 αιχμαλώτους.

Ωστόσο, η υπομονή με το Ισραήλ εξαντλείται μετά τους περισσότερους από 53.000 θανάτους Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στον απολογισμό του. Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 300 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μακρόν ενέτεινε τις διπλωματικές προσπάθειες για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και άρση του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, πιθανώς τον Ιούνιο, όταν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα συνδιοργανώσουν μια διεθνή διάσκεψη για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν αποτελεί «ταμπού» για τη Γαλλία, την περασμένη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι η αναθεώρηση των συμφωνιών συνεργασίας της ΕΕ με το Ισραήλ είναι στο τραπέζι.

Οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί αφότου ο Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων για χρήση στη Γάζα σε ραδιοφωνική συνέντευξη τον Οκτώβριο, προκαλώντας την κριτική του Νετανιάχου. Η Γαλλία προσπάθησε επίσης να επιβάλει απαγόρευση στις ισραηλινές αμυντικές εταιρείες για να τις εμποδίσει να εκθέσουν όπλα στην εμπορική έκθεση Euronaval.

Βία των εποίκων

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους και ομάδες εποίκων για τη συμμετοχή τους σε βία κατά των Παλαιστινίων και σε παράνομη ανάπτυξη στη Δυτική Όχθη.

Τα μέτρα εκθέτουν τα άτομα και τις ομάδες που έχουν υποστεί κυρώσεις σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών και βίζας. Το Associated Press ανέφερε προηγουμένως ότι αυτά τα μέτρα είχαν ελάχιστο αποτρεπτικό αντίκτυπο.

Οι επιθέσεις εποίκων που προκαλούν τραυματισμούς ή θανάτους Παλαιστινίων έχουν αυξηθεί από την επίθεση της Χαμάς το 2023. Το Ισραήλ λέει ότι αντιτίθεται στη βία των εποίκων και την αποδίδει σε μια ακραία παραλλαγή.

Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ο ισραηλινός στρατός κάνει ελάχιστα για να τους προστατεύσει και ότι οι επιθέσεις αποτελούν μέρος μιας συστηματικής προσπάθειας εκδίωξής τους από τη γη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr