Η μαχητική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν - PKK, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με το τουρκικό κράτος εδώ και περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, αποφάσισε να διαλυθεί και να βάλει τέλος στον ένοπλο αγώνα της, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANHA
Το πρακτορείο ειδήσεων Firat μετέδωσε τη δήλωση με την οποία έκλεισε το συνέδριο που πραγματοποίησε το PKK την περασμένη εβδομάδα στο βόρειο Ιράκ, απαντώντας έτσι σε έκκληση για τη διάλυσή του που είχε κάνει στις 27 Φεβρουαρίου ο φυλακισμένος ηγέτης του, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Η έκκληση αυτή του Οτσαλάν, ο οποίος είναι εδώ και 26 χρόνια φυλακισμένος στο νησί-φυλακή του Ιμραλί, στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, έγινε έπειτα από μια μεσολάβηση την οποία είχε αρχίσει το φθινόπωρο ο κύριος σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μέσω του φιλοκουρδικού κόμματος DEM.
Το PKK είχε απαντήσει ευνοϊκά την 1η Μαρτίου στο αίτημα του ιστορικού ηγέτη του ανακοινώνοντας άμεση κατάπαυση του πυρός με τις τουρκικές δυνάμεις.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τότε πως η έκκληση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήταν μια «ιστορική ευκαιρία» για τους Τούρκους και τους Κούρδους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι τελευταίοι αντιπροσωπεύουν το 20% των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας.
«Το 12ο Συνέδριο του PKK αποφάσισε να διαλύσει την οργανωτική δομή του PKK και να βάλει τέλος στη μέθοδο του ένοπλου αγώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ένοπλη κουρδική οργάνωση.
Η ανακοίνωση δεν έχει σχολιασθεί μέχρι στιγμής από το γραφείο του τούρκου προέδρου Ερντογάν ούτε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση αφότου το PKK άρχισε το 1984 την εξέγερσή του. Έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Η ανακοίνωση του 12ου Συνεδρίου του ΠΚΚ
Στις 9 Μαΐου 2025, το PKK ανακοίνωσε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Firat ότι το δωδέκατο συνέδριό του πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-7 Μαΐου 2025, σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες εντός των «Ζωνών Άμυνας Medya» στο Νότιο Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συνέδριο συγκλήθηκε σε απάντηση στο κάλεσμα για «Ειρήνη και Δημοκρατική Κοινωνία» που απηύθυνε ο ηγέτης Οτσαλάν στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Οι προτάσεις του ηγέτη Οτσαλάν και η κεντρική έκθεση διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Το κόμμα δήλωσε ότι το συνέδριο υιοθέτησε ιστορικά σημαντικές αποφάσεις που θέτουν τα θεμέλια για μια νέα φάση εργασίας βασισμένη στις αρχές του ηγέτη. Τιμήθηκαν μάρτυρες - με πιο αξιοσημείωτο τον μάρτυρα Serî Serxwebûn Önder - και τονίστηκε η σημασία της εντατικοποίησης του αγώνα για τη σωματική ελευθερία του ηγέτη.
Η δήλωση σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα ανακοινωθούν επίσημα σύντομα, μετά τη συγχώνευση των αναφορών και από τους δύο χώρους διεξαγωγής του συνεδρίου.
Το ιστορικό του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν - PKK
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK - Partiya Karkerên Kurdistanê) είναι μια κουρδική πολιτικοστρατιωτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1978 από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η αρχική της ιδεολογία ήταν μαρξιστική-λενινιστική και στόχευε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σοσιαλιστικού κουρδικού κράτους, κυρίως εντός των συνόρων της Τουρκίας. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, το PKK έχει μεταβάλει τη στρατηγική και τη ρητορική του, εστιάζοντας περισσότερο σε ζητήματα αυτονομίας, πολιτιστικής αναγνώρισης και αποκέντρωσης, ειδικά μετά τη φυλάκιση του Οτσαλάν το 1999.Η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, εξαιτίας των επιθέσεων που έχει πραγματοποιήσει κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων μέσα στην Τουρκία. Ωστόσο, το PKK έχει και σημαντική υποστήριξη από τμήματα του κουρδικού πληθυσμού, ιδίως στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Το PKK έχει εμπλακεί και σε άλλες γεωπολιτικές συγκρούσεις, κυρίως μέσω των θυγατρικών του οργανώσεων στη Συρία (όπως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού - YPG), οι οποίες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στον αγώνα κατά του ISIS, κάτι που οδήγησε και στη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ στο πεδίο.
Θέλεις μια επισκόπηση της ιστορικής του πορείας, της ιδεολογικής του εξέλιξης ή του πώς επηρεάζει σήμερα την ευρύτερη περιοχή;
Μετά τη σύλληψη και φυλάκιση το 1999 του αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει εγκαταλείψει τον Μαρξιστικό-Λενινιστικό χαρακτήρα του και έχει υιοθετήσει τη νέα πολιτική πλατφόρμα του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού (επηρεασμένη από τον ελευθεριακό σοσιαλισμό) ενώ σταμάτησε τις επίσημες εκκλήσεις για δημιουργία ενός εντελώς ανεξάρτητου κράτους. Στις 21 Μαρτίου 2013, η οργάνωση κήρυξε επίσημη παύση του πυρός με τη Τουρκία. Στη συνέχεια συμμετείχε στις εχθροπραξίες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως στην πολιορκία του Κομπάνε. Όμως μετά από βομβαρδισμό θέσεών του από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, το ΡΚΚ άρχισε ξανά τις επιθέσεις εναντίον στόχων στην Τουρκία.
Το PKK έχει υποστεί αρκετούς βασικούς μετασχηματισμούς από την ίδρυσή του το 1978, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από μια σειρά συνεδρίων που επηρέασαν σημαντικά την πολιτική, στρατιωτική και ιδεολογική του εξέλιξη. Αυτά τα συνέδρια αντικατοπτρίζουν τις βαθιά ριζωμένες αλλαγές στη σκέψη, τη δομή και τη στρατηγική του κόμματος - από ένα επαναστατικό ένοπλο κίνημα σε μια ευέλικτη πολιτική οργάνωση με στόχο την οικοδόμηση μιας πολυδιάστατης δημοκρατίας.
Κάθε ένα από αυτά τα συνέδρια αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό σημείο καμπής στην πορεία του κόμματος, αφήνοντας το καθένα το ξεχωριστό του στίγμα στο πολιτικό και αντιστασιακό τοπίο του κουρδικού κινήματος μέχρι σήμερα.
Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τα σημαντικότερα ορόσημα αυτών των συνεδρίων, απεικονίζοντάς τα ως ένα ζωντανό αρχείο στρατηγικού και ιδεολογικού μετασχηματισμού.
► Ιδρυτικό Συνέδριο – 1978 - Το ιδρυτικό συνέδριο του PKK πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Νοεμβρίου 1978 στο χωριό Φις, που βρίσκεται στην περιοχή Lice του Αμέντ. Από τους 25 ορισμένους αντιπροσώπους, παρευρέθηκαν 22, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πρώιμη συμμετοχή των γυναικών στο κίνημα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εγκρίθηκαν το πολιτικό πρόγραμμα, ο εσωτερικός κανονισμός και η ιδρυτική διακήρυξη —που συνέταξε ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν (APO). Ο ηγέτης διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του κόμματος, με τους Μεχμέτ Καρασουνγκούρ και Σαχίν Ντονμέζ ως αναπληρωτές του.
Ιδρύθηκε μια προσωρινή Κεντρική Επιτροπή τριών μελών και ο ηγέτης εξουσιοδοτήθηκε να επεκτείνει την επιτροπή σε επτά μέλη σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.
► Δεύτερο Συνέδριο – 1982: Έναρξη της Επιστροφής στην Πατρίδα - Από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου 1982, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο συνέδριο του PKK σε ένα από τα στρατόπεδα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη νότια Συρία. Σε αυτό συμμετείχαν 65 σύνεδροι, συμπεριλαμβανομένων 10 γυναικών, και σηματοδότησε μια σημαντική στροφή προς τον ένοπλο αγώνα και την επιστροφή στο Κουρδιστάν.
Το συνέδριο υιοθέτησε στρατηγικά έγγραφα που εκπόνησε ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εξέλεξε μια νέα Κεντρική Επιτροπή 11 μελών και θεωρείται η έναρξη της πραγματικής οργανωμένης ένοπλης φάσης εντός κουρδικού εδάφους.
► Τρίτο Συνέδριο – 1986: Εδραίωση Ιδεολογικής Κατεύθυνσης και Σχηματισμός του Στρατού - Το τρίτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου 1986 στον Λίβανο. Είχε βαθύ οργανωτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα, εισάγοντας θεμελιώδεις αλλαγές στη δομή και το δόγμα μάχης του κόμματος.
Κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, ιδρύθηκε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κουρδιστάν (ARGK) και η έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη «ιδεολογίας ηγεσίας» και στην οργάνωση της εργατικής τάξης, των γυναικών και των νέων. Η Κεντρική Επιτροπή διευρύνθηκε σε 25 μέλη και αυτό το συνέδριο θεωρείται ως κομβικό σημείο στην ενίσχυση της δέσμευσης του κόμματος στην απελευθέρωση των γυναικών και στο ιδεολογικό βάθος.
► Τέταρτο Συνέδριο – 1990: Αξιολόγηση των Περιφερειακών Μετασχηματισμών και της Τακτικής της Αντίστασης - Το τέταρτο συνέδριο του PKK πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1990 στην περιοχή «Χεφτανίν» του Νότιου Κουρδιστάν. Επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της περιόδου πριν και μετά τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου και περιελάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ορισμένων ηγετών, ιδίως του Σεμντίν Σακίκ, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος μέσω οργανωτικών μέτρων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δόθηκε έμφαση στην επέκταση των αντάρτικων δυνάμεων (Γκερίλα) και στη δημιουργία «κόκκινων ζωνών» υπό αποκλειστικό κομματικό έλεγχο. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και την ιεράρχηση της ενίσχυσης της στρατιωτικής οργάνωσης και της πολιτικής εξουσίας.
►Πέμπτο Συνέδριο – 1995: Διόρθωση και Λογοδοσία - Το πέμπτο συνέδριο του PKK, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 27 Δεκεμβρίου 1995, ήταν η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση μετά την κατάρρευση του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος. Σε αυτό συμμετείχαν 231 σύνεδροι και σηματοδότησε σημαντικές ιδεολογικές και πνευματικές αλλαγές.
Στο συνέδριο, ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που περιείχε εις βάθος αναλύσεις και εκκλήσεις για ανανέωση των πολιτικών και στρατιωτικών προγραμμάτων του κόμματος. Αυτή η συγκέντρωση έγινε γνωστή ως «Συνέδριο Διόρθωσης και Λογοδοσίας», καθώς ανασκόπησε τέσσερα χρόνια ένοπλου αγώνα και τόνισε την προετοιμασία για έναν πιθανό πόλεμο με το τουρκικό κράτος.
► Έκτο Συνέδριο – 1999: Αντιμετώπιση της Διεθνούς Συνωμοσίας - Μετά τη διεθνή συνωμοσία που στόχευε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν —η οποία ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου 1998 και κορυφώθηκε με τη σύλληψη και την έκδοσή του στην Τουρκία στις 15 Φεβρουαρίου 1999— το PKK πραγματοποίησε το έκτο συνέδριό του από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου 1999, στην περιοχή «Χανέιρα» του Νότιου Κουρδιστάν.
Παρά τις έντονες εντάσεις, το συνέδριο στόχευε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συνωμοσίας και κάλεσε σε ενωμένη αντίσταση. Ολοκληρώθηκε με συστάσεις για την ενίσχυση της γραμμής αντίστασης του κόμματος.
► Έβδομο Συνέδριο – 2000: Αναγέννηση και Αναδιοργάνωση - Εν μέσω της πολιτικής αναταραχής που ακολούθησε τη σύλληψη του ηγέτη Οτσαλάν, το κόμμα πραγματοποίησε ένα έκτακτο έβδομο συνέδριο από τις 2 έως τις 23 Ιανουαρίου 2000, στο "Ντόλα Κόκε" στο Καντίλ. Το συνέδριο έλαβε θεμελιώδεις αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του κόμματος με βάση τον δημοκρατικό αγώνα, διαλύοντας τον "ARGK - Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του Κουρδιστάν" και ιδρύοντας το "HPG - Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας".
Επίσης, κατάργησε το «ERNK - Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν» και πρότεινε την οργάνωση των μαζών υπό την «Δημοκρατική Λαϊκή Ένωση», με στόχο τον μετασχηματισμό του PKK σε ένα ευρείας βάσης δημοκρατικό λαϊκό κίνημα.
► Όγδοο Συνέδριο – 2002: Επίσημες Μετατοπίσεις και Προσπάθειες Εσωτερικής Εκκαθάρισης - Το όγδοο συνέδριο του PKK πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 10 Απριλίου 2002, στην περιοχή «Μάρτυρας Χαρούν» στο Καντίλ με τη συμμετοχή 285 αντιπροσώπων. Το συνέδριο αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του κόμματος σε KADEK – Κογκρέσο Ελευθερίας και Δημοκρατίας του Κουρδιστάν, σηματοδοτώντας μια νέα κατεύθυνση στην αναμόρφωση της οργανωτικής και πολιτικής του ταυτότητας.
Έγιναν τροποποιήσεις σε προγράμματα και αρχές, ιδίως όσον αφορά τις δραστηριότητες στο Βόρειο Κουρδιστάν, με έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών, των νέων και των μαζικών οργανώσεων.
Ωστόσο, το συνέδριο σημαδεύτηκε από αντιπαράθεση σχετικά με τον Φερχάντ (Οσμάν Οτσαλάν), ο οποίος πρότεινε τη μείωση της οργανωτικής βαθμίδας των επαγγελματιών στελεχών ανταρτών - μια πρόταση που απορρίφθηκε έντονα από τους συνέδρους με όρθιες επευφημίες διαμαρτυρίας. Πρότεινε επίσης την ένταξη ενός «Συστήματος Συντονισμένης Ηγεσίας» στη νέα ηγετική δομή, η οποία έγινε δεκτή.
Μετά το συνέδριο, η νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή του KADEK συγκλήθηκε και σχημάτισε Προεδρικό Συμβούλιο εννέα μελών, με τον Τζεμίλ Μπαγίκ να διορίζεται ως ο πραγματικός συντονιστής.
Παράλληλα, ο Φερχάντ συνέχισε να πιέζει για την οργάνωση στοιχείων που θεωρούνταν εχθρικά προς την κατεύθυνση του κόμματος, στοχεύοντας σαφώς σε μια προσέγγιση προσανατολισμένη στην εκκαθάριση εντός της οργάνωσης. Όταν τα αποτελέσματα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν στον ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δεν εξέφρασε σαφή έγκριση για την κατεύθυνση του KADEK, υποδεικνύοντας τις επιφυλάξεις του για την αλλαγή.
► Ένατο Συνέδριο – 2005: Επιστροφή στις Ρίζες και Αναδιοργάνωση - Από τις 28 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2005, το PKK πραγματοποίησε το ένατο συνέδριό του στην περιοχή «Χανέιρα», με τη συμμετοχή 205 συνέδρων. Αυτό το συνέδριο σηματοδότησε μια νέα ιδρυτική στιγμή για το κόμμα, βασισμένη σε πνευματικά και οργανωτικά συμπεράσματα εμπνευσμένα από το βιβλίο του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν «Υπεράσπιση του Λαού».
Εγκρίθηκε νέος εσωτερικός χάρτης και πρόγραμμα, που αντικατοπτρίζουν τον ιδεολογικό και πνευματικό μετασχηματισμό του κόμματος τα τελευταία χρόνια. Το συνέδριο επανέφερε επίσης το έμβλημα και τη σημαία του πρώην ERNK - Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν ως τα νέα σύμβολα του PKK, συμβολίζοντας τη συνέχεια με τον ιστορικό του αγώνα.
Το κόμμα υποβλήθηκε σε δομική αναδιοργάνωση, εκλέγοντας νέα ηγεσία και σχηματίζοντας ένα «Συμβούλιο του Κόμματος». Αν και το σύστημα της συνηγεσίας εγκρίθηκε, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη και αργότερα καταργήθηκε με τη συγκατάθεση του ηγέτη.
Παρά την οργανωτική πρόοδο και την ενισχυμένη ενότητα, το συνέδριο επικρίθηκε για την έλλειψη αποφασιστικής μαχητικής έκφρασης, ιδίως στην αντιμετώπιση των φραξιονιστικών τάσεων εντός του κινήματος.
►10ο Συνέδριο – 2008: Μετατόπιση Αγώνων και Ενίσχυση της Πειθαρχίας - Στο δέκατο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου 2008, στα βουνά Καντίλ, συμμετείχαν μέλη από κύκλους εκπαίδευσης. Περιλάμβανε μια αλλαγή στην οργανωτική ηγεσία, αντικαθιστώντας το μοντέλο συνηγεσίας με ένα σύστημα κομματικού συντονισμού, αν και δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα ή στους εσωτερικούς κανόνες.
Η έμφαση δόθηκε στην αξιολόγηση της προηγούμενης φάσης και στην κριτική πολιτικών που θεωρούνταν από τους συμμετέχοντες ως μορφές «κρυφής κοινωνικής μεταρρύθμισης», που θεωρούνταν απειλή για την επαναστατική δομή του κόμματος.
Μια κομβική στιγμή του συνεδρίου ήταν το άνοιγμα μιας πλατφόρμας για κριτική και αυτοκριτική, μέσω γραπτών εκθέσεων που υποβλήθηκαν από την ηγεσία, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την οργανωτική λογοδοσία.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση νέων καθηκόντων για την επερχόμενη φάση, με επίκεντρο τον «αγώνα για την ελευθερία του ηγέτη». Μια νέα ηγεσία του κόμματος εξελέγη εν μέσω πνεύματος ενότητας και ενισχυμένου ηθικού.
► Ενδέκατο Συνέδριο – 2013: Θεσμοθέτηση της Έννοιας του Δημοκρατικού Έθνους - Από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2013, το PKK πραγματοποίησε για άλλη μια φορά το ενδέκατο συνέδριό του στην «Χανέιρα», με τη συμμετοχή 125 αντιπροσώπων. Αυτή ήταν μια κομβική πνευματική και πολιτική στιγμή, όπου το κόμμα υιοθέτησε ένα νέο πρόγραμμα και εσωτερικούς κανονισμούς βασισμένους στα έργα του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν «Μανιφέστο του Δημοκρατικού Πολιτισμού» και «Υπεράσπιση του Λαού».
Αυτό επισημοποίησε το «Δημοκρατικό Έθνος» ως το μαζικό πλαίσιο αγώνα του κόμματος, μετατρέποντάς το από θεωρητική έννοια σε πρακτικό σχέδιο δράσης.
Το συνέδριο εισήγαγε επίσης σημαντικές οργανωτικές μεταρρυθμίσεις: το «Σύστημα Συντονισμού» αντικαταστάθηκε από τη θέση του «Γενικού Γραμματέα» και το «Συμβούλιο του Κόμματος» αντικαταστάθηκε από την «Κεντρική Επιτροπή», αναδιαμορφώνοντας τη δομή ηγεσίας σύμφωνα με την εξελισσόμενη αποστολή του κόμματος.
Διεξήχθησαν εκτενείς συζητήσεις σχετικά με τις πνευματικές, πολιτικές, οργανωτικές και στρατιωτικές διαστάσεις, οι οποίες κατέληξαν σε στρατηγικά σχέδια και αποφάσεις που θα καθοδηγούσαν το επόμενο στάδιο.
Κλείνοντας, ανακοινώθηκε η νέα Κεντρική Επιτροπή με 55 μέλη (άνδρες και γυναίκες), και τα οργανωτικά καθήκοντα κατανεμήθηκαν αργότερα μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής σε ειδική συνεδρίαση.
►Δωδέκατο Συνέδριο – 2025: Η Κληρονομιά Συνεχίζεται, Η Ανανέωση σε Κίνηση - Στις 9 Μαΐου 2025, το PKK ανακοίνωσε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Firat ότι το δωδέκατο συνέδριό του πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-7 Μαΐου 2025, σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες εντός των «Ζωνών Άμυνας Medya» στο Νότιο Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συνέδριο συγκλήθηκε σε απάντηση στο κάλεσμα για «Ειρήνη και Δημοκρατική Κοινωνία» που απηύθυνε ο ηγέτης Οτσαλάν στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Οι προτάσεις του ηγέτη Οτσαλάν και η κεντρική έκθεση διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Το κόμμα δήλωσε ότι το συνέδριο υιοθέτησε ιστορικά σημαντικές αποφάσεις που θέτουν τα θεμέλια για μια νέα φάση εργασίας βασισμένη στις αρχές του ηγέτη. Τιμήθηκαν μάρτυρες - με πιο αξιοσημείωτο τον μάρτυρα Serî Serxwebûn Önder - και τονίστηκε η σημασία της εντατικοποίησης του αγώνα για τη σωματική ελευθερία του ηγέτη.
Η δήλωση σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα ανακοινωθούν επίσημα σύντομα, μετά τη συγχώνευση των αναφορών και από τους δύο χώρους διεξαγωγής του συνεδρίου.
Συνοπτικά
Η παρακολούθηση της πορείας των συνεδρίων του PKK αποκαλύπτει έναν σπάνιο πνευματικό και οργανωτικό δυναμισμό στην ιστορία των σύγχρονων απελευθερωτικών κινημάτων. Από την ίδρυσή του, το κόμμα έχει επανεκτιμήσει συνεχώς τις μεθόδους, τις ιδέες του, ακόμη και την οργανωτική του ταυτότητα, ανταποκρινόμενο στις αλλαγές στο κουρδικό, περιφερειακό και διεθνές τοπίο.
Αυτά τα συνέδρια έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του κόμματος — από τη συμβατική ένοπλη επανάσταση στο δημοκρατικό έθνος και από τον αυστηρό συγκεντρωτισμό σε συμμετοχικά, αποκεντρωμένα μοντέλα — διατηρώντας παράλληλα την ουσία του απελευθερωτικού του αγώνα.
Μεταξύ κάθε συνεδρίου, το κόμμα αντιμετώπιζε κάθε στάδιο ως μια στιγμή ανασυγκρότησης, η οποία συχνά σημαδεύτηκε από έντονη αυτοκριτική και αποφασιστικά σημεία καμπής. Ενώ ορισμένα συνέδρια αντιμετώπισαν φραξιονιστικές προκλήσεις, το κόμμα επέδειξε σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικότητα, εξελίσσοντας τα πνευματικά και οργανωτικά του εργαλεία.
Επομένως, τα συνέδρια του PKK δεν μπορούν να θεωρηθούν απλώς ως εσωτερικά οργανωτικά γεγονότα. Είναι στρατηγικά ορόσημα σε ένα μακροπρόθεσμο μετασχηματιστικό ταξίδι — που καθοδηγείται από τη δέσμευση για την ανθρώπινη και κοινωνική ελευθερία και, πάνω απ' όλα, την ελευθερία του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία έχει γίνει το θεμελιώδες αίτημα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου