Ο μεγάλος φόβος της κάλπης!

Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου, 2010
Η ... ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ (!) ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑΝ ΑΠΕΙΛΗ !!!!!!

> "....ήττα των κυβερνητικών συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος ως αποδοκιμασία από τις αγορές, θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές..."
> "... αν διαπιστώσω ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία, υπάρχει ο λαός..."

Ο «κύβος ερρίφθη» και διά στόματος Πρωθυπουργού: Ηττα των κυβερνητικών συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος ως αποδοκιμασία από τις αγορές, θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές.
Το είπε με ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου - η οποία δόθηκε προφανώς για να περάσει αυτό ακριβώς το μήνυμα. Οπως επίσης και για να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να βάλει νέους φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνοντας ότι αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησής του έναντι των πιέσεων της τρόικας.

Αναδεικνύοντας διαρκώς από τα πρώτα λεπτά της συνέντευξής του τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο και τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία, ο κ. Παπανδρέου είπε ανοικτά: «Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα που κάθομαι. Το πολιτικό κόστος το αναλαμβάνω γνωρίζοντας ότι κάνω το πατριωτικό μου καθήκον. Δικός μου στόχος είναι να πάει η χώρα μπροστά. Δεν είναι στόχος μου να πάω σε εκλογές. Αν όμως δω ότι η χώρα δυσκολεύεται και μπαίνει σε αδιέξοδο, όλα αυτά θα συναθροιστούν. Το μήνυμα των εκλογών μπορεί να είναι μία νέα δυναμική προς τα εμπρός ή να δυσκολέψει την πορεία των αλλαγών. Αν διαπιστώσω ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία, υπάρχει ο λαός» είπε με έμφαση. Στη συνέχεια των διευκρινιστικών ερωτήσεων, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να «μαλακώσει» λίγο τη διατύπωση θέτοντας και άλλες παραμέτρους στην τελική του απόφαση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές. Συμπλήρωσε ότι τυχόν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά ότι θα «συναθροιστούν όλες οι εξελίξεις» και μόνο αν βρεθούμε σε ένα «δύσκολο σημείο» και επανέλαβε: «Δεν έχω λόγο και πρόθεση να προκαλέσω εκλογές. Αλλά αν βαρύνει η κατάσταση, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση ελληνικού λαού». Αφήνοντας έτσι να αιωρείται ο χρόνος αλλά και τα κριτήρια που θα ληφθούν για μία τέτοια απόφαση.

Στην κρίση του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι θα βαρύνει και η στάση που θα κρατήσουν οι αγορές έναντι της χώρας. «Οι αγορές ξέρετε πόσο αξιολογούν κάθε πορεία της χώρας;» ρώτησε ρητορικά και εξακολούθησε: «Υπάρχουν αγορές που ποντάρουν στην ήττα της Ελλάδας, στη χρεοκοπία της. Είναι λεφτά, πολλά δισεκατομμύρια τοποθετημένα στα λεγόμενα ομόλογα κινδύνου (CDS)». Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα ήθελε τα κριτήρια για τις εκλογές να είναι μόνο αυτοδιοικητικά αλλά εξέφρασε την ανησυχία ότι κάποιοι θα το ερμηνεύσουν πολιτικά αν πράγματι θεωρηθεί το αποτέλεσμα ως μήνυμα δυσαρέσκειας κατά του μνημονίου και των μέτρων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ανέλαβε προ ενός έτους την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της Ελλάδας. «Δεν είχα να διαλέξω μεταξύ Αδη και Παραδείσου. Μπροστά στη σίγουρη χρεοκοπία δεν δείλιασα. Πήρα δύσκολες αποφάσεις. Οι Ελληνες έκαναν θυσίες. Πονέσαμε όλοι και πρώτος εγώ. Πετύχαμε όμως το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης και αυτές οι θυσίες σήμερα μας δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ» είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε από πού ξεκίνησε η προσπάθεια της κυβέρνησής του, προ ενός έτους, λέγοντας πως ήμασταν λίγες ημέρες ή λίγες ώρες πριν την πλήρη αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων, ζήσαμε φήμες για κατάρρευση των τραπεζών και απώλεια των καταθέσεων των πολιτών και εκδίωξης της χώρας από το ευρώ. «Από αυτή τη λαίλαπα ξεφύγαμε. Αλλά εκεί μπορεί να ξαναβρεθούμε. Δεν ζητώ ούτε χειροκροτήματα ούτε επευφημίες, έκανα το πατριωτικό καθήκον μου» τόνισε και έθεσε το δίλημμα που θέτει διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες: «Αν τώρα σταματήσουμε, θα χαθούν οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Θα κατρακυλήσουμε στο παρελθόν και αντί να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, θα ξαναβρεθούμε ίσως σε χειρότερη μοίρα». Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αν πισωγυρίσουμε θα έχουμε υπερπληθωρισμό, υπερανεργία και ξανά χρεοκοπία ή έστω το φάσμα της χρεοκοπίας. Για να αιτιολογήσει το δίλημμα τόνισε ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι συνηθισμένες», καθώς «ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν έχουν κληθεί να εκλέξουν τοπικούς άρχοντες με τόσες ευθύνες και αρμοδιότητες» (νοσοκομεία, προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ.).

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως είναι αποφασισμένος να αλλάξει τη χώρα και να συγκρουστεί με τις δυνάμεις που κρατούν τη χώρα πίσω, αλλά είπε πως δεν αρκεί η δική του βούληση. Γι’ αυτό και σάλπισε «προσκλητήριο ευθύνης» και σύμπηξη ενός κοινωνικού μετώπου αλλαγής και προόδου που να δηλώσει ότι είναι αποφασισμένο να αλλάξει τα «κακώς κείμενα». Επανέλαβε αρκετές φορές ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν επιθυμούν την πορεία της χώρας προς τα εμπρός «είτε για μικροκομματικούς λόγους είτε γιατί φοβούνται μην θιγούν τα συμφέροντά τους» όπως είπε. «Αυτοί δεν διαδηλώνουν στους δρόμους» όπως σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε: «Οφείλουμε στις εκλογές να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στο εξωτερικό και την υπονόμευση στο εσωτερικό: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πως βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Ο συναγερμός δεν έχει λήξει» είπε και έθεσε τους δύο εθνικούς στόχους αλλά και το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από την κρίση. Οι στόχοι είναι «σωτηρία» και «αναμόρφωση» της χώρας και το χρονοδιάγραμμα που έθεσε είναι:
- Το 2010 πετύχαμε να μην καταρρεύσουμε και να μην οδηγηθούμε στη χρεοκοπία.
- Το 2011 μπαίνουμε στο κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο που θα ολοκληρώσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα απελευθερώσουν την πραγματική οικονομία και θα κλείσουν οι τρύπες της σπατάλης.
- Το 2012 προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα αποκτήσει - μετά από πολλά χρόνια - θετικό πρόσημο.
- Το 2013 θα είναι η χρονιά εξόδου από το μνημόνιο.
Διαβεβαίωσε πως «εφόσον είμαστε συνεπείς, το μνημόνιο σταματάει το 2013» και δεν πάμε σε νέο. Αλλά έσπευσε να προσθέσει πως «πρέπει όμως να είμαστε συνεπείς. Γι’ αυτό λέω όχι πισωγύρισμα».

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. «Νέα μέτρα που θα αγγίξουν μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν, αρκετά έχει πληρώσει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος» είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα επικαλέστηκε την πρόσφατη στήριξη χαμηλοσυναξιούχων και προστασίας ανέργων.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του κ. Ολι Ρεν ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου ήταν αιχμηρός: «Ο κ. Ρεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει και πάντως δεν έχει μιλήσει για μισθούς και συντάξεις. Είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν έχω μιλήσει μαζί του, αλλά σας λέω ποια είναι η δική μου κόκκινη γραμμή». Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι αν οι τράπεζες της χώρας δεν βγουν στις διατραπεζικές αγορές για να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια αυτό σημαίνει ότι «δεν θα έχουμε τόσο μεγάλη ευχέρεια στην αναπτυξιακή πορεία που προγραμματίζουμε».
Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου