December 2011

του Νίκου ΛΥΓΕΡΟΥ*
Εδώ και μήνες ακούμε μερικούς αναλυτές να μας εξηγούν ότι η ΑΟΖ είναι μόνο και μόνο ένα θεωρητικό πλαίσιο δίχως καμιά πρακτική αξία στον τομέα της οικονομίας. Δέχονταν βέβαια την πραγματικότητα του παραδείγματος της Κύπρου, αλλά όχι τις εφαρμογές του στην Ελλάδα. 

του Μιχάλη ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η υπόθεση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ/ΝGΟ) δικαιολογημένα ενοχλεί πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου το «φαινόμενο» λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς ορθώς θεωρείται ως μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά κρατών.

Η καταγραφή του «Πόθεν Έσχες» είναι σαφής: Ο Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του έχουν καταθέσεις ύψους περίπου 30.000 ευρώ σε Ελληνικές τράπεζες, και πάνω από 285.000 ευρώ στην KBC Bank SA, η οποία είναι τράπεζα του Βελγίου χωρίς καταθετικά προϊόντα ή άλλη retail παρουσία στην Ελλάδα.

Το έκανε πάλι το θαύμα του το ...«ευρωπαϊκό ιδεώδες» και η πολιτική της ΕΕ που το υλοποιεί στην πράξη, βοηθούντος βεβαίως και του ευρώ: Ομογενοποίησαν τις απόψεις των ευρωπαίων πολιτών σε βαθμό ...σοβιετικών εκλογικών αποτελεσμάτων!

Με ένα τεύχος- έκπληξη, με διπλό εξώφυλλο, τα «Επίκαιρα», που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, αποχαιρετούν τη χρονιά που φεύγει και υποδέχονται το δίσεκτο 2012, αν όπως εύστοχα παρατηρεί ο σκιτσογράφος Στάθης… παραιτηθεί το 2011!

"Eπανάσταση" κατά της ελληνικής διοίκησης από τους Αγιορείτες μοναχούς, σημειώθηκε πριν λίγο όταν η η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους απέστειλε οξεία επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, καθ' ύλην αρμόδιο για θέματα της Αθωνικής Πολιτείας,  και διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε το ένταλμα προσωρινής κράτησης εναντίον του ηγουμένου του Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Συγκλονιστικές ομολογίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έκαψαν τα νησιά της Ελλάδας, περιέχονται σε εκθέσεις που δημοσιεύονται σε δύο τουρκικές εφημερίδες, όπου ομολογείται ότι έβαζαν φωτιά στα δάση ως αντίποινα στην στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στο ΡΚΚ! Νέες αποκαλύψεις από την τουρκική εφημερίδα Milliyet έρχονται να επιβεβαιώσουν ουσιαστικά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι πράκτορες πυρπολούσαν ελληνικά δάση.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες προκαλεί το θέμα της συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς στο πλαίσιο του νέου φορέα παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας διαπληκτίσθηκαν έντονα εξαιτίας της διαφορετικής προσέγγισης του θέματος.

γράφει ο Γεώργιος Ι. Μάτσος*
Έχω κάποια περιουσιακή διαφωνία με κάποιον και βασίζω το δίκιο μου σε συγκεκριμένα στοιχεία. Τελικά, καταφέρνω να φέρω εις πέρας τη διαφωνία και να διευθετήσω το ζήτημά μου με εξωδικαστικό τρόπο (δηλαδή, με συμφωνία). Είμαι άραγε ένοχος κάποιου εγκλήματος, επειδή διεκδίκησα αυτά που είχα κάθε λόγο να θεωρώ ότι μου ανήκουν και πέτυχα τελικά τη διευθέτησή τους;

Βόμβα μεγατόνων ρίχνουν "κύκλοι του ΠΑΣΟΚ" αναφορικά με τις δηλώσεις Γιλμάζ, δηλώνοντας - "ανώνυμα" πάντως - ότι "είχαν εντοπιστεί παρόμοιες κινήσεις από το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις οποίες αποτράπηκαν και με συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών". Τι ακριβώς εννοούν στο ΠΑΣΟΚ;

Στα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2012 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και τον ΦΑΠ του 2011.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
Αν το υπό κατάρρευση σύστημα φαντάζεται ότι η προφυλάκιση ενός ηγουμένου θα το σώσει , γελιέται.


Τα έσοδα, οι δαπάνες, αλλά και όλες οι δομικές αλλαγές στην οικονομία που δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα, θα κρίνουν την οικονομική βοήθεια των 89 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να λάβει η χώρα μας μέσα στον Μάρτιο.

γράφει ο Βασίλης ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ
Η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης αιτιολογείται από το ότι, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει μία Ευρώπη, στην οποία η μία χώρα εξάγει και κερδίζει, ενώ οι περισσότερες άλλες εισάγουν από αυτήν, καταναλώνουν και χρεώνονται.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είναι η ψυχή των εργαζομένων της!
Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στην «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», άκουγαν χθες, φθάνοντας στο γραφείο, το νέο: Η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στο άρθρο 99. Ουσιαστικά, να κηρύξει πλήρως στάση πληρωμών, διαλύοντας και τις τελευταίες ελπίδες των εργαζομένων ότι θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έκανε αυτό που όφειλε: Την καταβολή τουλάχιστον του δώρου των Χριστουγέννων και ενός μέρους των οφειλών, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν ήδη εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους. 

Σε μποϋκοτάζ όλων των γερμανικών προϊόντων καλεί από τις 23 Δεκεμβρίου το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μανώλης Γλέζος.

Το σχέδιο εκκένωσης των Βρετανών πολιτών και της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Βρετανίας από την Ελλάδα ή και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που θα πληγούν από μείζοντες ταραχές, μόλις ολοκληρωθεί η οικονομική κατάρρευσή τους, δημοσίευσαν πριν λίγο δύο βρετανικές εφημερίδες η βρετανική Sunday Telegraph and Sunday Times.

ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ που επιβάλλει ως πρωθυπουργό και της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές τον Λουκά Παπαδήμο εμφανίζει η εταιρεία Marc, στην εφημερίδα "'Eθνος της Κυριακής" και καταδεικνύει πλέον με σαφήνεια τον σχεδιασμό που υπάρχει σε κάποιους κύκλους, να κυβερνά ο Λουκάς Παπαδήμος μόνιμα, χωρίς κόμμα και χωρίς ποτέ να κριθεί ο ίδιος από τον ελληνικό λαό σε εκλογές!

γράφει ο Σπύρος ΓΚΑΝΗΣ
Ο Λουκάς Παπαδήμος, η δημοτικότητά του, η πρωθυπουργική του καριέρα και η θητεία της κυβέρνησης του είναι την τελευταία περίοδο οι προσφιλείς τίτλοι του συστημικού τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, προβάλλοντας έναν ανύπαρκτο πρωθυπουργό και μια ανεπαρκή κυβέρνηση σαν το μοναδικό σωσίβιο στην κρίση, μια κρίση, οικονομική, πολιτική και μείζον εθνική, αφού απειλή και την εθνική μας υπόσταση.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Real.gr στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις εξαμηνίαιες τάσεις της MRB, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 20,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, το ΚΚΕ 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,9%, Οικολόγοι Πράσινοι 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,1%, η Χρυσή Αυγή 1,5% το Άρμα Πολιτών 1,1%, άλλο κόμμα απαντά το 3,3%, Λευκό - αποχή το 11,8% και αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος για το 11,5% των ερωτηθέντων.

Θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού, είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών.
«Οι συζητήσεις που άρχισαν με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι όχι μόνο κρίσιμες, αλλά είναι και συζητήσεις δύσκολες».

Μετά από έξι και πλέον δεκαετίες, ξανακάθονται στα θρανία παιδιά που τα χνώτα τους βρομάνε από την πείνα. Τα κρούσματα δεν είναι πλέον ούτε ένα ούτε δύο. Ο εφιάλτης της πείνας, που θρέφει η ανεργία και η άγρια λιτότητα της εποχής του ΔΝΤ, ζωντάνεψε και στέλνει στο σχολείο νηστικά, ένας Θεός ξέρει πόσα παιδιά.

Τι ήταν τελικά ο Καραµανλής για τους Έλληνες: ο «θεός» που δόξαζαν το 2004, ο πολιτικός στον οποίο είχαν επενδύσει χιλιάδες πολίτες όλες τους τις ελπίδες για να αλλάξει ο τόπος, ή ο «αποσυνάγωγος» του 2009, στον οποίο χρέωσαν θυµωµένοι την ευθύνη για τα «σκάνδαλα» και την κακή κατάσταση των οικονοµικών της χώρας;

Θρασύτατο κρούσμα αρχαιοκαπηλίας σημειώθηκε, πριν από λίγες μέρες, στον σημαντικότερο Μακεδονικό τάφο της Θράκης, στη Σταυρούπολη Ξάνθης.


Πυρετός επαφών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, η οποία βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα και του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου με τον εκπρόσωπο της διεθνούς ενώσεων τραπεζών IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Οι εμβληματικές θητείες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Τσάτσου στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, έμελλε να σφραγίσουν καθοριστικά τον συμβολισμό του ρόλου και του περιεχομένου της αποστολής του πρώτου πολίτη της χώρας.

Πολλές και σήμερα οι αναφορές στην Ελλάδα με επίκεντρο κυρίως την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2012. Η Tagesspiegel φιλοξενεί σχόλιο για τις ελπίδες του Γ. Παπανδρέου να επιστρέψει στο προσκήνιο.

του Σταύρου ΛΥΓΕΡΟΥ
Πριν ακόμα εισβάλει στη ζωή μας το Μνημόνιο, γράφαμε σ’ αυτή τη στήλη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση χωρίς μια πολιτική που να συνδυάζει ταυτοχρόνως τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αξιοποίηση των πολλών λιμναζουσών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και ένα επαρκές κούρεμα του χρέους. Δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί με ταυτόχρονη αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τα ταξιδάκια του ο τέως. Όπως έκανε και στη διάρκεια της διετούς πρωθυπουργίας του, έτσι και τώρα, δρόμο παίρνει – δρόμο αφήνει για ένα ακόμα ταξιδάκι. Για μια φορά ακόμα ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει ότι δεν του καίγεται καρφάκι για όσα γίνονται στη χώρα και στο κόμμα. 

Ο πρωθυπουργός-τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στις Βρυξέλες επιβεβαίωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να ακολουθήσει τα λοιπά κράτη της ευρωζώνης στο ούτως ή άλλως θνησιγενές σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας -που αποφασίστηκε εχθές- και κατ’ αυτόν τον τρόπο η ένταξή της στο πλαίσιο των νέων όρων μεταφέρεται για το …2015! 

Με ευθεία απειλή δολοφονίας του εκδιώχθηκε από την εξουσία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά από "ομηρία" 242 ημερών, αφ'ότου προειδοποιήθηκε ότι επίκειται η δολοφονία του λόγω της ανεξάρτητης ανάπτυξης ελληνορωσικών σχέσεων με επίκεντρο τους αγωγούς και της ελληνορωσική αμυντική συνεργασία.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ και η αβεβαιότητα συγκαλύπτεται, εν μέρει, με την ειδησεογραφία γύρω από όσα κρίσιμα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Δεν νοσεί μόνο η Ευρώπη, αλλά ολόκληρος ο καπιταλιστικός κόσμος.

Η κρισιμότερη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων ετών πραγματοποιείται χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Στη δίνη των αγορών βρίσκεται η ευρωζώνη μετά και την προειδόποιηση του οίκου Standard & Poor’s για υποβάθμιση της ΕΕ.

Το CRASH Δεκεμβρίου κυκλοφορεί στα περίπτερα σήμερα, 9 Δεκεμβρίου …KAI MAZI ένα… άπαιχτο CD: «Τα πολιτικά μουνάτα». Εκπομπή-όπερα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΑΓΚΑ με σχόλια δικά του και γαμοτράγουδα του ελληνικού λαού, που «ξεβρακώνουν» το πολιτικό σύστημα.

Την κατάρευση του ΠΑΣΟΚ και τη θεαματική άνοδο της Αριστεράς και ειδικώς του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση (βαρόμετρο) που διενήργησε η Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή

Την Αρκαδία επισκέφθηκε, πρώτη ημέρα της τριήμερης περιοδείας του στην Πελοπόννησο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, ο οποίος το μεσημέρι είχε διαδοχικές συναντήσεις με το δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ενώ νωρίς το απόγευμα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Λιγνιτικού κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

ΚΟΛΑΦΟ για την ικανότητα του ελληνικού κράτους να προωθήσει και να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις αποτελεί η έκθεση του ΟΟΣΑ για την κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα. «Μέχρι στιγμής ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε τη δυνατότητα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η Κάρολάιν Βάρλεϊ, εκ των συντακτών της έκθεσης. 

Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ πληροφορίας από το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ αναφορικά με το σχέδιο της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας FED για την υποστήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση που υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, σε μια δεύτερη ανάγνωση επαληθεύει αναλύσεις – εκτιμήσεις τις οποίες στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει το «defence-point.gr»…

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.