Πρώτο βήμα για Ειδικό Δικαστήριο για Παπακωνσταντίνου

Αρνητικά τοποθετήθηκε η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση κλήση του Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να καταθέσει την δική του άποψη για την πορεία της λίστας Λαγκάρντ... άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά την ψηφοφορία των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, κατά την συνέχιση των ερευνών από την επιτροπή Θεσμών τοποθετήθηκε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕ ενώ υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου ΘΕΜΑΤΟΣ.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει απο τα έως τώρα ευρήματα της έρευνας και «να κληθούν όλα εκείνα τα πρόσωπα που είχαν γνώση, εμπλοκή η οποιαδήποτε άλλη σχέση με την λίστα. Δηλαδή, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, των πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, τον π. νομικό σύμβουλο του υπ. Οικονομικών Μπάνο, τον π. γ.γ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, τον π. διοικητή της ΕΥΠ Κων/νο Μπίκα, τον πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Κων/νο Χαλαστάνη και την τότε διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, κυρία Χρύσα Χατζή».

Αρνητικός στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον στην παρούσα φάση – τοποθετήθηκε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος της ΝΔ και υπενθύμισε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και απαιτούν την παρουσία όλων στην Ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνομαι το θέμα που υπάρχει και πως πρέπει να φτάσει στο τέλος. Δεν γίνεται να μην ακουστούν απόψεις ανθρώπων που μιλούσαν στην τηλεόραση και γνωρίζουν πράγματα. Όμως ποιος είναι ο ρόλος της επιτροπής; Εμείς κάναμε στο ακέραιο την δουλειά μας. Πλέον έχει επαλειφθεί η δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς και τα δικά μας ευρήματα τους έχουν βοηθήσει. Ας τους εμπιστευτούμε. Δεν είναι σωστό για την επιτροπή να κάνουμε παράλληλη έρευνα με την δικαιοσύνη. Αν συνεχίσουμε θα μετατραπούμε σε εξεταστική. Θεωρώ ότι μετά την ακρόαση του κ. Στουρνάρα να αποφασίσουμε αν θεσμικά θα αλλάξουμε τον ρόλο της επιτροπής ώστε να γίνει εξεταστική επιτροπή».

Ο κ. Βύρων Πολύδωρας πρότεινε μετά «το πέρας της ακρόασης του κ. Γιάννη Στουρνάρα να συντάξουμε έκθεση που δεν θα παράγει δικαστικό υλικό αλλά να ζητά από τους εισαγγελείς συνεχή ενημέρωση για την πορεία των ερευνών. Το ζήτημα είναι να ερευνηθούν η γνησιότητα της λίστας και αν τα ποσά είναι αφορολόγητα. Πως εμείς θα μπορούσαμε να τα ερευνήσουμε αυτά;» πρόσθεσε δε πως η ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συσταθεί εξεταστική ή όχι».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης επισήμανε ότι «όπως προκύπτει η λίστα, εφόσον είναι γνήσια, δεν περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα πλην του κ. Βουλγαράκη και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να συμπράξω σε μια πρακτική που ακυρώνει το κύρος της επιτροπής. Να την ευτελίσουν όσοι το θέλουν. Προτείνω να ακούσουμε τον κ. Σαχινίδη και τον κ. Γ. Στουρνάρα όπως έχουμε προγραμματίσει και να λήξει το θέμα εδώ». Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι συνέχεια θα μπορούσε να δοθεί μόνο με εξεταστική επιτροπή. Ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) επισήμανε πως έως την 12η Νοεμβρίου το κοινοβουλευτικό βάρος πέφτει στην Ολομέλεια και συμπλήρωσε μετά «θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε αν η επιτροπή μας θα μετατραπεί σε εξεταστική ή αν θα συσταθεί ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την υποθέση».

Ο κ. Γιάννης Δημαράς εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων συμφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο έπραξε και η «Χρυσή Αυγή» με τον εκπρόσωπό της Χρήστο Αρβανίτη να εξηγεί ότι «έχουν προκύψει ζητήματα για όσους είχαν στα χέρια τους την λίστα».

Ο κ. Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα διαλεύκανσης της υπόθεσης» και πως «ακόμα και αν κληθούν τα νέα πρόσωπα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή δεν θα αποκομίσει ξεκάθαρη άποψη. Δεν θα συναινέσουμε στον αποπροσανατολισμό του λαού».

Να σημειωθεί ότι η συνέχεια της συνεδρίασης δύνεται με την ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη ενώ την Πέμπτη στις 16.00 θα τοποθετηθεί για την λίστα Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αρθρο-καταπέλτης

Με τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ» ασχολείται το σημερινό editorial της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας New York Times.


Με τον τίτλο «Η Ελλάδα συνέλαβε τον αγγελιαφόρο» το άρθρο αναφέρει ότι η αργή ελληνική δικαιοσύνη έδρασε πολύ γρήγορα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συλλάβει τον Κώστα Βαξεβάνη, τον άνθρωπο που δημοσιοποίησε λίστα καταθετών σε ελβετική τράπεζα. Μάλιστα η εφημερίδα τονίζει ότι αυτή η εικόνα πρέπει να συγκριθεί με το γεγονός ότι επί δύο χρόνια οι ελληνικές αρχές είχαν τη συγκεκριμένη λίστα και δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να εντοπίσουν τυχόν φοροφυγάδες.

Γιατί, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, ναι μεν είναι νόμιμοι οι λογαριασμοί αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις αρχές ως «υλικό» προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση του Κώστα Βαξεβάνη να δημοσιοποιήσει τη λίστα έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς πολιτικούς.

Οπως λένε οι New York Times, ενώ η λίστα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς «στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει κατηγορηθεί με κάτι κακό είναι ο δημοσιογράφος!».

Η εφημερίδα κλείνει αναφέροντας ότι θεωρεί την υπόθεση «επιλεκτική και εκδικητική δίωξη» και ότι αποτελεί σκάνδαλο η απραξία των ελλήνων πολιτικών που σχετίζεται με τα δεινά που περνάει ο ελληνικός λαός: «Οι Ελληνες πολιτικοί έχουν υπάρξει ντροπιαστικά γρήγοροι στο να αφαιρούν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες από τους φτωχούς και τους ευάλωτους πολίτες. Και έχουν υπάρξει ντροπιαστικά αργοί στο να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και των ανθρώπων με διασυνδέσεις. Οι εκλεγμένοι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να δείξουν περισσότερη προσοχή στο να ερευνούν υποθέσεις φοροδιαφυγής και λιγότερη στο να διώκουν δημοσιογράφους».

«Επιχείρηση συγκάλυψης της λίστας Λαγκάρντ» καταγγέλλει ο Τσίπρας

«Επιχείρηση απόκρυψης και φορολογικής κάλυψης των μεγαλοκαταθετών» που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ καταγγέλλει ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε επίκαιρη ερώτησή του προς των πρωθυπουργό. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι: «Επί δύο χρόνια, κυβερνήσεις και Υπουργοί Οικονομικών, είχαν στη διάθεσή τους τη λίστα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, χωρίς να πράξουν απολύτως τίποτε. Δεν έπραξαν ούτε τα αυτονόητα. Δεν έδωσαν εντολή ελέγχου όλων των προσώπων από το ΣΔΟΕ, δεν ενημέρωσαν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αποτέλεσμα την ώρα που ο ελληνικός λαός υφίσταται τα πάνδεινα από δύο μνημόνια και την καταστροφική για την κοινωνία και την οικονομία πολιτική που υπηρέτησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, κάποιοι άλλοι να μένουν στο απυρόβλητο, προστατευμένοι από ένα απαράδεκτο πέπλο σιωπής και συγκάλυψης» και εξηγεί πως «Οι πρόσφατες αποκαλύψεις στις ακροάσεις που έγιναν στη Βουλή, με τον πρώην Υπουργό οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να παραδέχεται ότι μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της ελβετικής τράπεζας HSBC τον Ιανουάριο του 2011, αλλά και η μεγάλη αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ από το περιοδικό HOT DOC, δημιουργούν τεράστιο πολιτικό θέμα».