ΕΣΕΕ: Η νέα φορολογία φέρνει τη χρεοκοπία...

"Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα να μην προχωρήσει σε άλλες ρυθμίσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ο ρυθμός συσσώρευσης χρεών βεβαιωμένων φόρων και εισφορών επιβάλλει νέα μόνιμη ρύθμιση... Επιχειρήσεις και φορολογούμενοι θα πρέπει να μπορούν να εξοφλήσουν χρέη από τον ανώτατο αριθμό των 48 δόσεων σήμερα σε 74 και 60 δόσεις αντίστοιχα". Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου - ΕΣΕΕ - με την οποία σχολιάζει τις νέες επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στη φορολογία.

"Βασική προϋπόθεση στην εφαρμογή φορολογικών μέτρων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της αγοράς είναι να υπάρχουν επιχειρήσεις σε λειτουργία και όχι σε χρεοκοπία. Σήμερα, λίγο πριν την εφαρμογή των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων ύψους 3 δισ. ευρώ, οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο και ως εκ τούτου η αποτυχία του εισπρακτικού αποτελέσματος είναι προδιαγεγραμμένη", σημειώνει η ΕΣΕΕ και προσθέτει ότι "οι περίφημες ανατροπές στη φορολογία είναι ουσιαστικά μια νέα επώδυνη φοροεπιδρομή με αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, σε συνδυασμό με αναδρομικές καταργήσεις φοροαπαλλαγών στις πραγματικές δαπάνες, όπως τόκοι δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και νοσήλια καθώς και στα κοινωνικά επιδόματα, όπως πολυτεκνικά, φοιτητικά και ανεργίας". 
  Σε αντίθεση, μάλιστα, με την ανάγκη επιστροφής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες όπως υποστηρίζει η ΕΣΕΕ αυξάνεται ο φόρος για τους τόκους των καταθέσεων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων από 10% σε 15%. Επίσης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη στοχοποιούνται για άλλη μια φορά οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, καταργώντας αναδρομικά όλες τις αναγκαίες δαπάνες που εξέπιπταν κατά 10% από τον φόρο του 2012 και επιβαρύνοντας με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι, ο κάθε λογής ελεύθερος επαγγελματίας συλλήβδην κρίνεται από την Τρόικα και το ΥΠΟΙΚ «ένοχος» διαχρονικής φοροδιαφυγής και τιμωρείται με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5000 ευρώ, ενώ τα καθαρά του κέρδη θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, αντί του αρχικά σχεδιαζόμενου συντελεστή 35%, «επιεικώς» με 28% από το 20% που ισχύει σήμερα και επιπλέον καταργούνται όλα τα «φορολογικά προνόμια» των κατοίκων, των εργοδοτών και των μισθωτών σε παραμεθόριες περιοχές και μικρά νησιά.

Αυτό που σίγουρα μας ενδιαφέρει είναι η άμεση κατάργηση του ΚΒΣ και η υιοθέτηση ενός απλού συνόλου λογιστικών κανόνων και διαδικασιών τήρησης αρχείων απεικόνισης συναλλαγών" υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ .