Financial Times: «H τρόικα υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση»

Στην διαφωνία με την τρόικα και την ασφυκτική πίεση που ασκείται ήδη στην ελληνική κοινωνία αναφέρεται υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στην εφημερίδα Financial Times και τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να επιβληθούν νέα οριζόντια μέτρα.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει σκληρές τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- δανειστών με αφορμή το δημοσιονομικό κενό, οι οποίες «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την έξοδό της χώρας από την εξαετή ύφεση».

Η τρόικα απαιτεί νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση μετά τον εντοπισμό κενού 2 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στους FT υποστηρίζει ότι το κενό ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής πολλών επιχειρήσεων. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της.

«Υπάρχει σαφής διαφωνία. Η τρόικα πάντα πιέζει για νέα μέτρα, αλλά έχουμε φθάσει το όριο στις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οι κοινωνικές πιέσεις γίνονται αφόρητες. Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει κατά μέσο όρο, πάνω από το ένα τρίτο του εισοδήματός τους την τελευταία πενταετία» τονίζει το στέλεχος.

«Η Ελλάδα δίνει μάχη με την λιτότητα καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης διαφωνούν ως προς το πώς να βοηθήσουν την χώρα να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους» αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας;

«Οι διεθνείς δανειστές ανησυχούν ότι οι στόχοι για τα έσοδα του επόμενου χρόνου δεν θα υλοποιηθούν εξαιτίας των καθυστερήσεων στην φορολογική μεταρρύθμιση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την προθεσμία για την μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς προσωρινής διαθεσιμότητας με μειωμένες απολαβές…» σημειώνει το άρθρο, επικαλούμενο και οικονομολόγους που αμφιβάλλουν για το αν ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εισαχθεί από του χρόνου, θα αποδώσει στον στόχο των 3 δισ. ευρώ σε έσοδα.

Στουρνάρας: Δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη η διαπραγμάτευση

Για δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.


Ερωτηθείς αν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα και κατά πόσον η ελληνική πλευρά οδεύει σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο».

«Η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Και η δουλειά μας συνεχίζεται κανονικά» ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία, όπως στις επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads κλπ».

Τι συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο

Στο τραπέζι του συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης υπήρξε αναλυτικός προγραμματισμός για τα επόμενα βήματα του προγράμματος κινητικότητας και διαθεσιμότητας, πάντα σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας (Σεπτεμβρίου) θεωρείται ότι θα ολοκληρωθεί με την απογραφή των Διοικητικών Υπαλλήλων των ΑΕΙ έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έγινε διεξοδική συζήτηση για την εκκρεμότητα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.
«Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες», επανέλαβαν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Για τη δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε αυτή, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο συμβούλιο, θα προκύψει από τους τομείς της Υγείας, των ΟΤΑ καθώς και από κάποια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση επισημάνθηκε όσον αφορά την κινητικότητα στους ΟΤΑ ότι θα υπάρξει και ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ενδοδημοτική κινητικότητα δίνει και το στίγμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο Δημόσιο, καθώς και την επιβεβαίωση των όσων έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των απευθείας απολύσεων (βάσει των υπεσχημένων προς τους δανειστές πρέπει να γίνουν 4.000 φέτος και 11.000 του χρόνου), συμφωνήθηκε η ελληνική πλευρά να εμμείνει στη θέση της ότι οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι που θα κριθούν πλεονάζοντες από την αναδιοργάνωση κυρίως των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) να προσμετρηθούν στις απολύσεις, κάτι με το οποίο, ως γνωστόν, διαφωνεί η τρόικα.

Επίσης, συμφωνήθηκε, εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, να προσμετρηθούν και αυτές οι απολύσεις για την επίτευξη του στόχου.

«Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συνολικά οι 4.000 απολύσεις στοχεύεται να προέλθουν από:
  • Τους 2.662 απολυθέντες της ΕΡΤ
  • Περίπου 400 έως 500 υπαλλήλους που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου, ως πειθαρχικά ελεγχόμενοι.
  • Περίπου 1.000 εργαζόμενους από την αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών (εφόσον το δεχθεί η τρόικα)
Νωρίτερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπήρχε «ομερτά για τους επίορκους» και διαβεβαίωσε ότι το Δημόσιο δεν θα είναι ποτέ ο μεγάλος εργοδότης που ήταν στο παρελθόν», καθώς όπως τόνισε, «το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό».

Βενιζέλος: Ολοκληρωμένη αξιολόγηση του δημοσίου, όχι καταδρομικές επιχειρήσεις

«Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε για την συνολική πολιτική για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και όχι μόνο για την κινητικότητα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει τονίσει «την ανάγκη αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις και ολοκληρωμένης αξιολόγησης του συνόλου των δομών και προσώπων στο δημόσιο τομέα», σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να στοχεύουμε σε συγκεκριμένες ομάδες δίκην καταδρομικής επιχείρησης».

Επιπλέον, τόνισε ότι «χρειάζεται να δημιουργήσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και όχι φόβου στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης».
πηγή: mignatiou.com 
© all rights reserved
customized with από: antikry.gr