Ντράγκι: Πρόβλημα ο αποπληθωρισμός με αναφορά στην Ελλάδα

Τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συν/ξης Τύπου μετά τη μηνιαία συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για θέματα νομισματικής πολιτικής... προβάλλει ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη του Jack Ewing στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «European Central Bank Holds Rates Steady» (σελ. Β3).

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο ανταποκριτής, ο κ. Draghi περιέγραψε την ευρωζώνη ως ‘νήσο σταθερότητας’, προσφέροντας μια ελαφρώς θετικότερη άποψη για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ προέβαλε λεπτομερώς όλους τους λόγους για τους οποίους εκτιμάται ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται στον κίνδυνο να υποστεί τον αποπληθωρισμό της Ιαπωνίας. Ωστόσο, αν και λίγοι εμπειρογνώμονες κάνουν πλέον λόγο για ακραίες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως μια διάλυση της ευρωζώνης, η ανεργία παραμένει στο 12%, η συνολική οικονομική παραγωγή δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 και η πίστωση παραμένει ανεπαρκής σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Παράλληλα, ο κ. Draghi υποστήριξε ότι οι χώρες της ευρωζώνης με χαμηλό πληθωρισμό ή ακόμη και πτώση τιμών είναι αποκλειστικά οι λεγόμενες χώρες της περιφέρειας που πρέπει να υποστούν δημοσιονομική προσαρμογή για να γίνουν ανταγωνιστικότερες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Στη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Draghi διευκρίνισε ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος αποπληθωρισμού.

Καμιά αλλαγή στη Νομισματική Πολιτική από την ΕΚΤ

‘Νησίδα σταθερότητας’ αποκάλεσε εχθές την ευρωζώνη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και αποφάσισε να μην προβεί σε μείωση των επιτοκίων ή σε οποιοδήποτε άλλη δράση που αφορά στη νομισματική πολιτική. Σε σχέση με την Ουκρανία, σχολιάζει η ανταποκρίτρια της FINANCIAL TIMES στη Φραγκφούρτη, Claire Jones, η ευρωζώνη είναι πιο σταθερή («Draghi Calls Eurozone ‘Island of Stability’»).

Συνεχίζουν ωστόσο να υπάρχουν φόβοι για τις μειούμενες τιμές και την αδύναμη ανάκαμψη, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις Draghi να γίνουν δεκτές με απογοήτευση. Πολλοί οικονομολόγοι περίμεναν κάποιο συμβιβασμό αναφορικά με τη ρευστότητα. Κατά τον κο Draghi ωστόσο η μείωση της αβεβαιότητας στην αγορά χρήματος πρόσφατα καθιστά μη απαιτούμενη την ανανέωση της τραπεζικής ρευστότητας, ενώ τα αποτελέσματα από μια τεχνητή ρευστότητα θα ήταν σχετικά περιορισμένα ούτως ή άλλως.

Η ΕΚΤ αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 1,2% για το τρέχον έτος και 1,5% και 1,8% για το 2015 και 2016 αντίστοιχα. Ο Draghi απέδωσε επίσης τη μάχη εναντίον του αποπληθωρισμού στην ισχύ του ευρώ. Κατά την εκτίμησή του το ισχυρό ευρώ μείωσε τον πληθωρισμό κατά 0,4%, γεγονός που είναι ενδεικτικό του πως η τιμή συναλλάγματος μπορεί να επηρεάσει το στόχο της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών.
πηγή: mignatiou.com