Προς συμβιβασμό για τις τράπεζες αλλά καμία συμφωνία πριν το Eurogroup

Προς συμβιβαστική λύση με την τρόικα για τις τράπεζες φαίνεται ότι οδεύει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τον οποίο «φάνηκε διάθεση κατανόησης από το ΔΝΤ... για τις δικές μας θέσεις». Για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν θα χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσει την αξιολόγηση».

Ο ίδιος παράγοντας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα enikos.gr, διευκρίνισε ότι, μετά και από τις ανακοινώσεις των τραπεζών για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, η διαφορά της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ δεν είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. «Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που πιέζει για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Νοέμβριο.

Πάντως, το θέμα των τραπεζών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, αλλά δεν θα γίνει παρέμβαση από ελληνικής πλευράς για να δοθεί λύση σε επίπεδο αξιωματούχων υψηλότερα ιστάμενων από τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και για την πορεία των συνολικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «φαίνεται αχνά να διαμορφώνεται καλό κλίμα. Δεν φιλοδοξούμε να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τη Δευτέρα- δεν θα την έχουμε-, αλλά προσδοκούμε σε μια θετική έκθεση προόδου».

Με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ανοικτών θεμάτων την επόμενη εβδομάδα. Εκφράζοντας, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, παρότι ως ανώτερο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τίθεται το άτυπο Ecofin της 1ης Απριλίου, κατάληξη μπορεί να υπάρξει νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή. Πάντως, σημειώνεται ότι για την έγκριση της δόσης θα απαιτηθεί (λόγω του άτυπου της συνεδρίασης της 1ης Απριλίου) μια τηλεδιάσκεψη (έκτακτο Eurogroup).

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων στον τομέα του (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), δήλωσε και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνοντας «πως υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, αλλά έγινε σαφής η βούληση να προχωρήσουμε. Η τρόικα βλέπει τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι αντιρρήσεις μας δεν είναι αβάσιμες. Η τρόικα δεν τις έχει δεχθεί, αλλά ούτε τις έχει απορρίψει».

Ο υπουργός Οικονομικών, ςΓιάννης Στουρνάρας, συναντάται εκ νέου αυτήν την ώρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν αύριο. Αναφορικά με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αύριο το μεσημέρι, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή σε αυτή, του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.

Καμία συμφωνία πριν το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, διαμηνύει η Κομοσιόν

Η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφεραν σήμερα πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup της Δευτέρας, 10 Μαρτίου.

Όπως σημείωσαν, η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα συνεχίζεται. Οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και αμέσως μετά θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Το υπόλοιπο κλιμάκιο θα παραμείνει στην Αθήνα και θα συνεχίσει τις τεχνικές συζητήσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ΕΠΙΚΑΙΡΑonline, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον ο Κόνορ, όταν ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, απάντησε: «Η αποστολή της τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτήν τη στιγμή δίνεται έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την επιστροφή της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τη Δευτέρα, το Eurogroup θα συζητήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να επιτύχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ο Κόνορ τόνισε ότι διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και είναι δική της ευθύνη. Πρόσθεσε ότι οι παράμετροι των stress tests δεν αποτελούν μέρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν από το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα φτάνουν, απαραιτήτως, το συνολικό ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, γιατί οι τράπεζες πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές.