Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου - Προσπάθεια «να επιστρέψει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου»

Τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου με βασικό θέμα το “ελληνικό ζήτημα”, επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ενώ το προγραμματισμένο έχει οριστεί για πέντε ημέρες αργότερα.

Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα «καλείται» να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου και να ζητήσει, όπως τονίζουν πηγές στην πρωτεύουσα του Βελγίου, επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα. Αναμένεται δε να καταβληθεί μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί αλλά να επισημανθεί στην Ελλάδα, ο “ο κίνδυνος ενός ατυχήματος”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του huffingtonpost.gr, οι εταίροι, δεν φαίνεται να δέχονται την ελληνική θέση, που δεν είναι άλλη από αυτή που διατύπωσε και στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ o Γιάνης Βαρουφάκης δηλαδή να “δοθεί ανάσα στη χώρα" ενώ εκτιμούν πως η “προθεσμία” που ζητά η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι, είναι χαμένος χρόνος και η καθυστέρηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους.

Εκτιμάται δε πως θα ζητήσουν ένα προσχέδιο του προγράμματος που προτείνει η Αθήνα με πλήρη κοστολόγηση των μέτρων και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό θα έπρεπε να κατατεθεί στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αλλά πρακτικά πλέον η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη- εάν θέλει να είναι πειστική- να το παρουσιάσει πέντε ημέρες νωρίτερα.

Με twit προαναγγέλει το έκτακτο Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ









Εν όψει δε του Eurogroup, κύκλοι στις Βρυξέλλες δηλώνουν πως είναι άστοχες οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, περί “πρότασης της Γερμανίας” που ακόμη αναμένει η ελληνική πλευρά, αφού όπως τονίζουν αρμόδιο είναι το Eurogroup και οι 19 χώρες που μετέχουν σε αυτό. Το δε μήνυμα που θέλουν να στείλουν στην Αθήνα, είναι πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η πέμπτη κατά σειρά αξιολόγηση.