H Ζωή Κωνσταντοπούλου νέα Πρόεδρος της Βουλής Με ΡΕΚΟΡ ψήφων! (Video)

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής. Το αξίωμα καταλαμβάνει με ρεκόρ ψήφων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου!

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων

Mε ρεκόρ ψήφων (235) η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο άτυπο ρεκόρ κατείχε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τον Ιούνιο του 2012 με 223 ψήφους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκωμοσία ως βουλευτών του Γιάννη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων δεν ορκίσθηκαν χθες, καθώς απουσίαζαν στη Γερμανία. Και οι δύο ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου, είναι η νεαρότερη σε ηλικία, και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής. Εξελέγη με 235 ψήφους επί 298 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας που είναι άρρωστος (με επιστολή του δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη Ζ. Κωνσταντοπούλου). Την κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αφού ψήφισε πλησίασε την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία καθόταν στο πρώτο έδρανο, και την χαιρέτησε δια χειραψίας.

Βρισκόμαστε εδώ γιατί μας εξέλεξε ο λαός είπε η κ. Κωνστανοπούλου στις πρώτες δηλώσεις της, ενώ όπως τόνισε οι βουλευτές δεν πρέπει να είναι απλοί χειροκροτητές. «Η εκλογική διαδικασία μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης, δεν υπάρχουμε για τον εαυτό μας αλλά για τον λαό» είπε και συμπλήρωσε: «Εχθές δώθηκαν για πρώτη φορά θρησκευτικός και πολιτικό όρκος, η πίστη στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, το περιεχόμενο του όρκου σημαίνει την ενεργό υποχρέωση ο καθένας κι η καθεμιά από μας να δίνουμε περιεχόμενο στο δημοκρατικό πολίτευμα».

Η Ζ. Κωσταντοπούλου προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό της λειτουργίας της Βουλής στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, αναβάθμιση του νομοθετικού έργο με υποβοήθηση του έργου των βουλευτών, καθώς και υποστήριξη του ελεγκτικού ρόλου του Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να είναι παρόντες στην διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μην καταθέτουν κατεπείγοντα νομοσχέδια ή άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες, ενώ παράλληλα προανήγγειλε συστηματικοποίηση των εργασιών που σχετίζονται με τις εξεταστικές επιτροπές.