Αποκαλυπτική έκθεση για την ελευθερία του Τύπου - Στην 91η θέση η Ελλάδα!

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σήμερα και η Ελλάδα που γέννησε τη Δημοκρατία, στην οποία θεμελιώδη δικαιώματα είναι η ελεύθερη έκφραση και η ελευθερία του Τύπου, βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη της Ε.Ε.!

Αυτό επιβεβαιώνεται από την 91η θέση, που κατέχει η χώρα στην σχετική παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», ανάμεσα σε 180 χώρες. Αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, είναι πως βρίσκεται 8 θέσεις πιο πάνω σε σχέση με τη λίστα του 2014!

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύεται στην iefimerida.gr, μετά την πτώση 56 θέσεων στον κατάλογο από το 2009 έως το 2014, η Ελλάδα έχει τώρα τη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τελευταία είναι η Βουλγαρία στη θέση 106).

Οι αιτίες της χαμηλής κατάταξης

«Η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις και στη μη καταδίκη αστυνομικών για τέτοιες περιπτώσεις», όπως σημειώνεται, είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα κατέχει την 91η θέση στη λίστα.

Επιπλέον, «το κλίμα βίας έχει ενισχυθεί από τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από μέλη της Χρυσής Αυγής», αλλά και «την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις για την πολυφωνία στα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης», συμπληρώνουν τους λόγους της χαμηλής κατάταξης.

Τα κριτήρια αξιολόγησης για όλες τις χώρες είναι μια σειρά στοιχείων που περιλαμβάνουν το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των ΜΜΕ, την πολυφωνία και την ανεξαρτησία τους, καθώς για την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων στην άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους.

Οι κορυφαίοι και οι τελευταίοι

Το top 10 των χωρών που απολαμβάνουν ελευθερία του Τύπου είναι: Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Καναδάς, Τζαμάικα και Εσθονία.

Η Γερμανία κατατάσσεται στην 12η θέση, η Κύπρος στην 24η, η κατεχόμενη Κύπρος στην 76η, ενώ η Τουρκία στην 149η.

Τις χειρότερες θέσεις κατέχουν η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Βόρειος Κορέα και η Ερυθραία.

Η ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων: της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Η καθιέρωσή της στις 3 Μαΐου, αποτελεί μια έκκληση για ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Ορίστηκε το 1993 από την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (ΠΕΕ), με εισήγηση της UNESCO, ως φόρος τιμής στη Διακήρυξη του Βίντχουκ, την οποία υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991.

Η φετινή επέτειος, σημειώνει η Ένωση, «βρίσκει τους δημοσιογράφους διεθνώς σε δεινότατη θέση, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 20 θάνατοι συναδέλφων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους μέσα στο 2015, 7 εκ των οποίων στα θλιβερά γεγονότα της 7ης Ιανουαρίου, στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo».

Οι δολοφονίες αυτές ακολουθούν τους 61 θανάτους δημοσιογράφων που σημειώθηκαν το 2014.

«Στη χώρα μας, η κρίση στη δημοσιογραφία είναι ορατή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την 91η θέση που κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα σε 180 χώρες παγκοσμίως και τη 2η χαμηλότερη θέση πανευρωπαϊκά» προσθέτει η ΕΣΗΕΑ και σημειώνει:

«Τα πολλαπλά κρούσματα απόπειρας χειραγώγησης του Τύπου, εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και άσκησης βίας κατά δημοσιογράφων, αναιρούν την ισηγορία και την πολυφωνία, αξίες που αποτελούν, κατά τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το οξυγόνο της Δημοκρατίας.

Η ισχύς, επιπλέον, του γνωστού ως "τυποκτόνου" νόμου, παρά τα έντονα διαβήματα και τις επανειλημμένες προσπάθειες κατάργησής του επί δεκαετίες, εξακολουθεί να περιορίζει την ελευθεροτυπία».

Παράλληλα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των λειτουργών του Τύπου, όπως είναι η άμισθη ή η συμβολικώς αμειβόμενη εργασία και η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο του δημοσιογράφου.

Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί απόψε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), στις 7 μ.μ. το ντοκιμαντέρ «opPRESSion».

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει και αυξάνονται οι παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο.