Μελλοντικές σχέσεις Ευρωπαϊκής 'Ενωσης - Ηνωμένου Βασιλείου: Τα επόμενα βήματα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, ΒΡΕΧΙΤ,
Οι μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε. - Η.Β. θα αποτελούν μέρος μιας χωριστής συμφωνίας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση βάσει της πολιτικής δήλωσης που εγκρίθηκε και επικυρώθηκε και από τα δύο μέρη.


Το Ηνωμένο Βασίλειο που εγκαταλείπει την ΕΕ δεν είναι το τέλος της συνεργασίας. Συνεχίζονται οι συνομιλίες για να προσδιοριστεί πώς θα συνεργαστούν οι δύο για τα πάντα, από το εμπόριο έως τις μεταφορές και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν πολλές από τις ίδιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η αστυνομική συνεργασία και έχουν πολλά να κερδίσουν από τη συνεργασία σε αυτά τα θέματα.

Η Συμφωνία Απόσυρσης, η οποία έχει επικυρωθεί και από τα δύο μέρη, καλύπτει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν σε άλλα μέρη της ΕΕ, τις χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν αναληφθεί ως κράτος μέλος, καθώς και τα συνοριακά ζητήματα (ιδίως μεταξύ του ΗΒ και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας) και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

Οι μελλοντικές σχέσεις θα αποτελούν μέρος μιας χωριστής συμφωνίας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση βάσει της πολιτικής δήλωσης που εγκρίθηκε και επικυρώθηκε και από τα δύο μέρη.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να εξασφαλιστεί μια συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μέσω ισχυρών δεσμεύσεων και μιας συμφωνίας για την αλιεία.

Στις 29 Μαΐου, ο David McAllister, πρόεδρος της Ομάδας Συντονισμού του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σε δήλωση : «Το Κοινοβούλιο δεν θα συναινέσει σε συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει διατάξεις για ίσους όρους ανταγωνισμού, θεμελιώδη δικαιώματα, ισχυρή διακυβέρνηση και ένα σταθερό πλαίσιο για την αλιεία.

«Θεωρεί επίσης ότι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας Απόσυρσης, που συνυπέγραψε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι κρίσιμη.»

Στις 15 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου David Sassoli παρακολούθησε μια συνάντηση για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula Von der Leyen. Μετά την τηλεδιάσκεψη, εξέδωσαν κοινή δήλωση .

Λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες μετά από τέσσερις γύρους διαπραγμάτευσης και ότι οι διαφορές παραμένουν ουσιαστικές.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, η ομάδα συντονισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων εξέδωσαν μια δήλωση εκφράζοντας την ανησυχία τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά της βρετανικής κυβέρνησης και ζητώντας να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία. . Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, η δήλωση σημείωσε ότι το Κοινοβούλιο παραμένει προσηλωμένο σε μια φιλόδοξη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την 1η Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της βάσει της συμφωνίας αποχώρησης.

Στις 8 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των απαραίτητων προετοιμασιών για το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες που αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι η σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ηπειρωτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Απευθυνόμενος σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σάσολι είπε για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΒ ότι «μια συμφωνία είναι προς το καλύτερο συμφέρον και των δύο πλευρών, αλλά, όπως έχω πει προηγουμένως, αυτό δεν μπορεί ποτέ να έχει κανένα κόστος» Προέτρεψε την κυβέρνηση του Γουέστμινστερ να τηρήσει το κράτος δικαίου και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που επικυρώθηκαν και από τα δύο μέρη, και επανέλαβε επίσης ότι τίποτα που δεν θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδίας μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Σε συζήτηση στην Ολομέλεια στις 21 Οκτωβρίου , οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΒ που δεν θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και τις αξίες της ΕΕ. Μιλώντας σε αυτήν τη συζήτηση, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπάρνιερ δήλωσε: «Η συμφωνία είναι δυνατή εάν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να εργαστούν εποικοδομητικά και με πνεύμα συμβιβασμού».


το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς

Τι θα καλύψει η μελλοντική συμφωνία σχέσεων

Τα ζητήματα σε οποιαδήποτε συμφωνία για μελλοντικές σχέσεις κυμαίνονται από την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών στο περιβάλλον, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Μία από τις βασικές διαπραγματεύσεις θα αφορά τους όρους και τις αρχές για το μελλοντικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων πιθανών δασμών, προτύπων προϊόντων, ισότιμων όρων, αλιείας, του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του τρόπου επίλυσης διαφορών.

Οι πολίτες

Τα δικαιώματα των πολιτών προστατεύονται από τη συμφωνία αποχώρησης. Οι πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται όπου βρίσκονται τώρα. Αυτό το θέμα θα παραμείνει βασικό μέλημα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία και την υγειονομική κάλυψη για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ευρωβουλευτές παρακολουθούν στενά τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τη συμφωνία απόσυρσης, υπάρχει μεταβατική περίοδος έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020. Κατά τη μεταβατική περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά και υπόκειται στη νομοθεσία της ΕΕ, αν και δεν είναι πλέον σε θέση να διαμορφώσει νέους νόμους της ΕΕ.

Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συναλλάσσεται με την ΕΕ σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πώς λειτουργούν οι διαπραγματεύσεις

Ο Michel Barnier ηγείται των διαπραγματεύσεων εξ ονόματος της ΕΕ, βάσει πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών που εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μπαρνιέ οδήγησε επίσης διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης.

Το Κοινοβούλιο δημιούργησε μια ομάδα επαφών του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής το γερμανικό μέλος του ΕΛΚ David McAllister, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, για να συνεργαστεί με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Barnier και να συντονιστεί με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές που συμμετέχουν.

Κάθε συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνον εάν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Σε αντίθεση με τη συμφωνία αποχώρησης, είναι επίσης πιθανό ότι η συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια εάν αναφέρεται σε αρμοδιότητες που μοιράζονται η ΕΕ με τα κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
πηγή: europarl

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου