Η κόλαση βράζει, ο πρωθυπουργός ελέγχει τη θερμοκρασία!

Ακρίβεια, κρίση, κυβέρνηση, πρωθυπουργός, Η Εποχή, Ιωάννα Δρόσου,

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τις πράξεις της ότι παίρνει μέτρα αντιμετώπισης της κάθε κρίσης, αφού αυτή έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Αυτό συνέβη με την υγειονομική κρίση, με την πλειονότητα των επιστημόνων να δηλώνει ότι «Θα είχαμε κερδίσει σημαντικό χρόνο και τα μέτρα θα ήταν ηπιότερα αν τα παίρναμε νωρίτερα».

Ιωάννα Δρόσου *

Σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά με θέμα την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Έχει προηγηθεί η ενεργοποίηση της Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας, η οποία θα διαμορφώσει πρόταση για τις καλύτερες εναλλακτικές αγορές οι οποίες θα καλύψουν τη ζήτηση προϊόντων (π.χ. δημητριακών), τα οποία εισαγάγαμε μέχρι τώρα από Ουκρανία και Ρωσία, όπως και η ψήφιση διάταξης για την υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων συγκεκριμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. «Η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος την ίδια στιγμή έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση προληπτικά εξετάζει ποια είναι τα αποθέματα και ποιοι οι κίνδυνοι στον ορίζοντα».

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τις πράξεις της ότι παίρνει μέτρα αντιμετώπισης της κάθε κρίσης, αφού αυτή έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Αυτό συνέβη με την υγειονομική κρίση, με την πλειονότητα των επιστημόνων να δηλώνει ότι «Θα είχαμε κερδίσει σημαντικό χρόνο και τα μέτρα θα ήταν ηπιότερα αν τα παίρναμε νωρίτερα». Το ίδιο είδαμε και με την ενεργειακή κρίση, με υπουργούς της κυβέρνησης να δηλώνουν ότι θα κρατούσε έως τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ζήσαμε και με την ακρίβεια, με τον προϋπολογισμό της χώρας να στηρίζεται στην υπόθεση ότι η πανδημία και ο πληθωρισμός θα έχουν τελειώσει τους πρώτους μήνες του 2022. Έτσι και τώρα, με την επισιτιστική κρίση.

Η αγορά αυτορυθμίζεται

Ήδη ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να πάρει μέτρα «αυτορρύθμισης της αγοράς», βλέποντας ότι η κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί να δει μία κατάσταση που ήδη έχει εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο. Σούπερ Μάρκετ της χώρας (ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, My Market, Lidl) έχουν επιβάλλει μέγιστο όριο αγοράς σε ζάχαρη, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο και αλεύρια. Το πλαφόν ισχύει τόσο για τα φυσικά καταστήματα όσο και για τις ηλεκτρονικές αγορές.

Η Κομισιόν (προ)βλέπει

Στο ίδιο μήκος κύματος η Κομισιόν, η οποία έχει ήδη προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην ΕΕ και την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών. Συγκεκριμένα συστάθηκε Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ετοιμότητας και Αντίδρασης για την Επισιτιστική Ασφάλεια, ο οποίος θα αναλάβει τη χαρτογράφηση κινδύνων για την επισιτιστική εφοδιαστική αλυσίδα της ΕΕ. Ακόμα, προτείνει έκτακτο πρόγραμμα στήριξης 330 εκατ. ευρώ, που θα διασφαλίσει την πρόσβαση των Ουκρανών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς που έχουν επηρεαστεί πιο άμεσα από τον πόλεμο. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα μείωσης ΦΠΑ για να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές διατροφικών ειδών, προβλέπεται πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους, όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους πιο Άπορους (FEAD). Βρήκε δε αφορμή η Κομισιόν να ρίξει άλλο ένα καρφί στην κλιματική κρίση, που έχει φτάσει να είναι η τελευταία προτεραιότητα, αφού αναστέλλονται οι πράσινοι στόχοι στον αγροτικό τομέα. Έχει προηγηθεί η αναστολή των στόχων μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια.

Ο ΟΗΕ μιλά για κόλαση

Ο επικεφαλής του οργανισμού επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ κάθε άλλο παρά καθησυχαστικός ήταν για την κατάσταση. Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ σε συνέντευξή του στο Politico καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν επειγόντως σε γενναία χρηματοδότηση. «Μας λείπουν δισεκατομμύρια. Η αποτυχία να δώσουμε φέτος μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνει ότι θα έχετε πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση». Όπως πρόσθεσε το σημείο κρίσης θα έρθει το φθινόπωρο, οπότε είναι πιθανό να γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου: «Αν νομίζεις ότι έχουμε κόλαση στη γη τώρα, απλά ετοιμάσου. Αν παραμελήσουμε τη βόρεια Αφρική, η βόρεια Αφρική έρχεται στην Ευρώπη. εάν παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή έρχεται στην Ευρώπη». Εάν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις εφοδιασμού, η πλούσια Δύση δεν θα γλιτώσει από την πολιτική αναταραχή, κατέληξε: «Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες όταν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό; Είναι εύκολο να κάθεσαι στο ψηλό σου άλογο στον χρυσελεφάντινο πύργο σου όταν δεν είσαι αυτός που πεινάει». Την επισιτιστική κρίση διαβλέπουν και οι G7, χωρίς βέβαια να παίρνουν δραστικά μέτρα, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζει «αναπόφευκτο τον λιμό σε πολλές χώρες σε 12 έως 18 μήνες». Η ελληνική κυβέρνηση όμως λειτουργεί ακόμα «προληπτικά» και «εξετάζει τους κινδύνους».

Χωρίς σχέδιο

«Δεν υπάρχει σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Δεν έχει εκπονηθεί, πιθανότατα ούτε σε άλλες χώρες, που να μας βάζει στην νοοτροπία ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποθέματά μας, ποιοι είναι οι χώροι και δυνατότητες αποθήκευσης, ποιες είναι οι μεταφορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες», είπε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος, μιλώντας στο Mega. Ο ίδιος σε άρθρο του στο ypaithros.gr πρότεινε 1) την ουσιαστική στήριξη των αγροτών με μείωση φόρου καυσίμου και επιδότηση αγοράς ζωοτροφών και λιπασμάτων, 2) την έκτακτη και επιδοτούμενη εισαγωγή ζωοτροφών από άλλες χώρες, 3) τη λήψη μέτρων εξασφάλισης εργατών γης σε επαρκή αριθμό, 4) τη σταδιακή δημιουργία Εθνικού Διατροφικού Αποθέματος και την εκπόνηση Σχεδίου Επισιτιστικής Ασφάλειας στην Ελλάδα.

Μία ακόμα κρίση έχει μπει στα σπίτια μας. Το επικίνδυνο είναι ότι στο Μαξίμου βλέπουν έξω από το παράθυρο, ψάχνοντας να δουν αν βρέχει.
________________________________________________

* Η Ιωάννα Δρόσου είναι δημοσιογράφος, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Η εποχή»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου