Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αλλάξει την παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε

Λόης Λαμπριανίδης, : ΕΝΑ, παγκοσμιοποίηση, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών,

Εδώ και σχεδόν δυο μήνες, βιώνουμε καθημερινά, τη φρίκη των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: νεκροί, τραυματίες, εκτοπισμένοι είτε μέσα στην ίδια τη χώρα τους είτε πρόσφυγες σε τρίτες χώρες, υλικές καταστροφές και άλλα δεινά.

 

Λόης Λαμπριανίδης*

Ζούμε σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών: Διαφαίνεται πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα που θα επιφέρει μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αλλαγές στην παγκοσμιοποίηση και θα οδηγήσει σε οικονομικές συναλλαγές που θα περιορίζονται στο εσωτερικό κάθε γεωπολιτικού πόλου, όποια μορφή και εάν πάρει τελικά ο γεωπολιτικός χάρτης.

Η ένταση της παγκοσμιοποίησης μειώνεται λόγω ενδογενών αστοχιών που την έφεραν ενώπιον αντιθέσεων και αντιφάσεων. Μάλιστα από το 2008 εισήλθε σε μια περίοδο συνεχών και επικαλυπτόμενων κρίσεων, καθώς την οικονομική κρίση διαδέχτηκε η πανδημία, την πανδημία μια καινούργια οικονομική κρίση συνοδευόμενη από ενεργειακή και επισιτιστική κρίση και τώρα ο πόλεμος. Καθώς οι ανισότητες συνεχίζουν να αυξάνονται, μεταξύ χωρών αλλά και εντός των χωρών, μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται στην παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αμφισβήτησή της.

Η αποβιομηχάνιση της Αμερικής, και η μετεγκατάσταση πολλών αμερικάνικων επιχειρήσεων κυρίως στην Κίνα, προκάλεσε έντονες ανησυχίες τόσο στον πληθυσμό όσο και στις αμερικανικές ελίτ. Αυτό οδήγησε στο να αναπτυχθεί η αμερικανική στρατηγική της «διπλής ανάσχεσης», δηλαδή της απομόνωσης τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας. Ακόμη, η δέσμευση των αποθεματικών κεντρικών τραπεζών (Αφγανιστάν, Βενεζουέλας, Ιράν και τώρα Ρωσίας), καθώς και κάποιων ολιγαρχών, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών δρώντων στην κατάθεση περιουσιακών στοιχείων αλλά και την αγορά περιουσιακών στοιχείων έξω από το γεωπολιτικό τους χώρο.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο πόλεμος θα λειτουργήσει ως καταλύτης μεγάλων αλλαγών στην παγκοσμιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτών των διεθνών εξελίξεων, το κείμενο εργασίας περιλαμβάνει και τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής που αφορούν στην Ελλάδα, η οποία επηρεάζεται και αυτή από τα νέα δεδομένα.

________________________________________                     

 * Ο Λόης Λαμπριανίδης, Είναι οικονομικός γεωγράφος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex (ΜΑ) και στο LSE (PhD) - Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, π. Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης

 

Κείμενο εργασίας ΕΝΑ - Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών

«Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΑΜΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου