Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο-νεκροθάφτης του ΕΣΥ παρά την απόρριψή του από το σύνολο του κλάδου Υγείας και σύσσωμης της Αντιπολίτευσης

Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας, ψηφοφορία. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελλ. Λύση, ΜέΡΑ25,

Δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία έγινε, από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας". Χαρακτηριστική είναι η δέσμευση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ότι ο νόμος-έκτρωμα θα ακυρωθεί από την πρώτη μετα-Νεοδημοκρατική Βουλή.


Ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας έγινε δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία, παρά την καθολική απόρριψή του από σύσσωμο τον κλάδο της Υγείας και τα συντονισμένα πυρά της αντιπολίτευσης.

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης), επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ΝΑΙ», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «ΟΧΙ».

Κλείνοντας τη διήμερη, θυελλώδη, συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε πει ότι ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες.

Η κ. Γκάγκα είπε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι τα 2.000 ευρώ μισθό για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι. Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός», είπε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.

Επί της ουσίας τα επίμαχα άρθρα καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, επιτρέπουν στον εκάστοτε υπουργό -και στους διοικητές που αυτός διορίζει- να προκηρύσσει κατά το δοκούν θέσεις γιατρών μερικής απασχόλησης για ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ταυτόχρονα θα έχουν συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, σε γιατρούς του ΕΣΥ θα μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές, και δίνει στον υπουργό τον πλήρη έλεγχο κομματικοκεντρικού ρουσφετολογικού τύπου σε θέσεις επιστημονικών υπευθύνων.

Για τους παραπάνω λόγους υγειονομικοί, γιατροί, εργατικά σωματεία και φορείς, συλλογικότητες του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα μπαράζ διαμαρτυριών με αποκορύφωμα την χθεσινή μεγάλη διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο κατά την οποία έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου