Εσωκομματικοί τριγμοί στη ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση του νερού - Αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου

Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, ιδιωτικοποίηση νερού, ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, Σταύρος Καλογιάννης, Δημοτικές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης εξέφρασε επιφυλάξεις στη Βουλή, για τις διατάξεις που ανοίγουν παράθυρο ιδιωτικοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Τριγμούς στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα προκαλεί το πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον βουλευτή Ιωαννίνων με τη ΝΔ, Σταύρο Καλογιάννη, να εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με τις διατάξεις που ανοίγουν παράθυρο ιδιωτικοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

«Μια ρυθμιστική αρχή θα καλούταν καθημερινά να σταθμίσει τα δύο αυτά αγαθά θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας», δήλωσε ο Σταύρος Καλογιάννης κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των υδάτων πρέπει να περάσει στις αρμοδιότητες του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ψηφιστεί αύριο, όμως, οι σφοδρές αντιδράσεις «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων οδήγησε την κυβέρνηση στη μετάθεση της διαδικασίας την επόμενη εβδομάδα.

Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ενοποίηση τριών νομοσχεδίων του ΥΠΕΝ, ενώ ο ελλιπής χρόνος που δόθηκε για τη διαδικασία διαβούλευσης αποτελεί παραβίαση του νόμου για το επιτελικό κράτος.

Σημειώνεται ότι, το εν λόγω ν/σ «διευρύνει» τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναθέτοντάς της «την εποπτεία και τον έλεγχο» των υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Όλα αυτά με το πρόσχημα «απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» του Ταμείου Ανάκαμψης, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση εισήγαγε εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαβούλευση και συζήτηση με την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να παραδώσει νευραλγικούς και μονοπωλιακού χαρακτήρα λειτουργίες του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, όπως επιδιώκει συστηματικά εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα -ΣΔΙΤ,  τηνν παραχώρηση του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ, το σχέδιο συγχωνεύσεων και ΣΔΙΤ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), τις ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων που προωθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, τη χρεωκοπία ΔΕΥΑ και ΦΟΔΣΑ με το ενεργειακό κόστος και το φόρο ταφής, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου