Ο Κινέζος πρέσβης προειδοποιεί για αποσύνδεση σχέσεων και σύγκρουση Κίνας και ΗΠΑ

5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Κίνας, «Νέα Μονοπάτια Εμπρός», Forbes, Σιέ Φενγκ,
O πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ Σιέ Φενγκ

Στη ομιλία του στο 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Κίνας που διοργανώθηκε από το Forbes, στο οποίο προσκλήθηκε, ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Σιέ Φενγκ, είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η οποιαδήποτε αποσύνδεση των σχέσεων Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών και η μεγαλύτερη πηγή ανασφάλειας προέρχεται από οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο....

 

Οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να βρουν ένα νέο μονοπάτι προς τα εμπρός στις σχέσεις σε «μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ Σιέ Φενγκ σε μια κεντρική ομιλία που συνδύασε αισιόδοξα μηνύματα με άμεση κριτική σε φόρουμ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη που διοργάνωσε το Forbes.

Ο Σιέ Φενγκ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του φέτος, είπε ότι ελπίζει ότι η συγκέντρωση περισσότερων από 100 παρευρισκομένων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ΗΠΑ-Κίνας θα «χτίσει γέφυρες επικοινωνίας, θα ανοίξει παράθυρα συνεργασίας και θα φέρει μαζί την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ίδιο κατεύθυνση να βρούμε από κοινού μια πορεία προς τα εμπρός».

«Πρέπει να βρούμε ένα μονοπάτι για τον ταραγμένο κόσμο για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα», είπε ο Σιέ. «Αυτή είναι μια περίοδος πρόκλησης. Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει υποτονική και κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα να αντιμετωπίσει. Όλοι είναι στην ίδια βάρκα. Κανείς δεν μπορεί να μείνει σε απόσταση, ακόμη λιγότερο το κέρδος σε βάρος των άλλων. Αποκλείστε την αντιπαράθεση χωρίς να φέρετε ειρήνη ή ασφάλεια και η αποσύνδεση θα έχει μόνο μπούμερανγκ».

Ο Σιέ μίλησε με μαγνητοσκοπημένο βίντεο. (Κάντε κλικ εδώ για το πλήρες κείμενο.) Το 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Κίνας πραγματοποιήθηκε με θέμα «Νέα Μονοπάτια Εμπρός». Άλλοι ομιλητές στην υβριδική αυτοπροσώπως, ψηφιακή εκδήλωση περιελάμβαναν τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα Μαξ Μπάουκους

Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια από εντάσεις σχετικά με τη γεωπολιτική, τις εμπορικές πρακτικές και τους επενδυτικούς περιορισμούς. Αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο έγινε η τελευταία σε μια σειρά επισκεπτών υψηλού επιπέδου της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Πεκίνο που προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντάσεις.

Οι διαφορές βρίσκονται παράλληλα με τους στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που δημιουργήθηκαν σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά το τέλος της μαοϊκής εποχής της χώρας. Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη αγορά αμερικανικών αγροτικών εξαγωγών, σημείωσε ο Σιέ. Το ασιατικό έθνος βρίσκεται επίσης στις τρεις πρώτες αγορές για 38 αμερικανικές πολιτείες. Οι εξαγωγές στην Κίνα έχουν υποστηρίξει περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σημείωσε ο Σιέ. Περισσότερες από 70.000 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κίνα, κερδίζοντας κέρδη 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, είπε. Μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων με σημαντική παρουσία στην Κίνα, η Tesla πραγματοποίησε τις μισές παγκόσμιες παραδόσεις της πέρυσι από το εργοστάσιό της στη Σαγκάη, το οποίο κυκλοφορεί ένα ηλεκτρικό όχημα κάθε 40 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, είπε ο Σιέ. Τα Starbucks έχουν 6.500 καταστήματα στην Κίνα, ανοίγοντας ένα σχεδόν κάθε εννέα ώρες, σημείωσε.

Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν προσελκύσει τη μεγάλη καταναλωτική αγορά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας – επίσημα στο 5,5% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Υπογραμμίζοντας την έκρηξη πλούτου της χώρας, η Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση μόνο μετά τις ΗΠΑ στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2023 με 495 μέλη.

Ο Σιέ Φενγκ, 59 ετών, σημείωσε ότι η τρέχουσα θέση του ως πρεσβευτής είναι η τρίτη του μέχρι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Έχουν περάσει 13 χρόνια από την τελευταία φορά που εργάστηκα εδώ», σημείωσε. «Πολλά έχουν αλλάξει τόσο στον κόσμο όσο και στις δύο χώρες μας. Αλλά η σημασία των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ για τις χώρες μας και τον κόσμο δεν έχει αλλάξει. Το γεγονός ότι μοιραζόμαστε εκτεταμένα κοινά συμφέροντα και είμαστε σε μεγάλο βαθμό αλληλεξαρτώμενοι δεν έχει αλλάξει. Ο ενθουσιασμός των ανθρώπων μας για μεγαλύτερες ανταλλαγές στη συνεργασία δεν έχει αλλάξει. Ούτε η προσδοκία της διεθνούς κοινότητας για μια υγιή και σταθερή σχέση με την Κίνα με τις ΗΠΑ».

Ο Σιέ ήταν ωστόσο επικριτικός για τους σχετικά υψηλούς αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι είπε ότι συνέβαλαν σε μείωση 14,5% στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας το πρώτο εξάμηνο του 2023. «Ο μέσος δασμός των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα είναι 19%, ενώ οι δασμοί της Κίνας στα αμερικανικά προϊόντα είναι μόνο 7,3% κατά μέσο όρο. Είναι δίκαιο αυτό; Εξυπηρετεί πραγματικά το συμφέρον των ΗΠΑ;» αυτός είπε. Ο διπλωμάτης ήταν επίσης επικριτικός για τους περιορισμούς της Ουάσιγκτον στις επενδύσεις στην Κίνα σε τομείς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. «Είναι απλώς μπερδεμένο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προέτρεπαν επανειλημμένα την Κίνα να επεκτείνει την πρόσβαση σε ξένες επενδύσεις στο παρελθόν, τώρα επιβάλλουν περιορισμούς οι ίδιες. Το εκτελεστικό διάταγμα Αναθεώρησης Εξερχόμενων Επενδύσεων, για παράδειγμα, αποτελεί παραβίαση της αρχής του ελεύθερου εμπορίου. Αντί να περιορίσει την Κίνα, θα περιορίσει μόνο το δικαίωμα των αμερικανικών επιχειρήσεων στην αναπτυσσόμενη Κίνα.

Άλλοι ομιλητές ήταν ο George Wang, αντιπρόεδρος του Zhonglu Group. Wei Hu, Πρόεδρος, Γενικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κίνας – Η.Π.Α. Li Zhenguo, Πρόεδρος, LONGi Green Energy Technology. Craig Allen, Πρόεδρος, Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας. Abby Li, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Έρευνας, Γενικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας. Lu Cao, Διευθύνων Σύμβουλος, Global Corporate Bank, Corporate & Investment Bank, JP Morgan; Amy Lei, Αντιπρόεδρος, Fuyao America. και Zhang Zhaojie, Γενικός Διευθυντής, Agricultural Bank of China, Υποκατάστημα Νέας Υόρκης.

Μίλησαν επίσης ο Sean Stein, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ στη Σαγκάη. Ken Jarrett, Senior Advisor, Albright Stonebridge Group; Sunny Wang, Πρόεδρος, Broad Η.Π.Α. και ο Chad Smith, Chief Marketing Officer, Moomoo Technologies Inc.

Το 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Κίνας πραγματοποιήθηκε αυτοπροσώπως για τρίτη φορά από το 2019. πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 2020 και το 2021 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της 
πανδημίας του Covid 19..

πηγή: forbes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου