Εκτόξευσε δορυφόρο το Ιράν: Φόβοι στη Δύση ότι σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης


Η εκτόξευση του Σαββάτου ήταν η τρίτη από το Qaem 100, το οποίο λειτουργεί με στερεά καύσιμα και έχει παραχθεί από την Αεροδιαστημική Μονάδα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, είπε ο ιρανός υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής.


Το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία ερευνητικό δορυφόρο σε διαστημική τροχιά 750 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, με τον Υπουργό Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής να τον χαιρετίζει για το νέο ρεκόρ στο ύψος των διαστημικών εκτοξεύσεων της χώρας.

Ο δορυφόρος, που ονομάστηκε "Sorayya" που σημαίνει "Πλειάδες" στα περσικά, τέθηκε σε τροχιά χρησιμοποιώντας εγχώρια κατασκευή αερομεταφορέα Qaem 100.

Το Qaem 100 μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα βάρους έως και 100 κιλών, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο δορυφόρος Sorayya ζύγιζε 50 κιλά.

Η εκτόξευση του Σαββάτου ήταν η τρίτη από το Qaem 100, το οποίο λειτουργεί με στερεά καύσιμα και έχει παραχθεί από την Αεροδιαστημική Μονάδα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, το Ιράν έθεσε σε τροχιά όχημα ικανό να μεταφέρει ζώα στο διάστημα καθώς προετοιμάζει ανθρώπινες αποστολές τα επόμενα χρόνια. 

Φόβοι της δύσης

Η Δύση εκτιμά ότι οι δορυφόροι συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έχουν στόχο τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

Πρόσφατα η Ουάσιγκτον είχε τονίσει ότι οι εκτοξεύσεις δορυφόρων από το Ιράν παραβιάζουν σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε την Τεχεράνη να διακόψει δραστηριότητες που αφορούν βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Οι κυρώσεις του ΟΗΕ που σχετίζονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έληξαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε έκθεση αξιολόγησης των παγκόσμιων απειλών για το 2023, οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίας προειδοποιούν ότι τα δορυφορικά συστήματα «συντομεύουν το χρονοδιάγραμμα» για την ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι δύναται να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το Ιράν παράγει πλέον ουράνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Η Τεχεράνη διαθέτει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για «αρκετά» πυρηνικά όπλα, εάν επιλέξει να τα παράγει, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η εμπλοκή των Φρουρών της Επανάστασης στις εκτοξεύσεις, καθώς και η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων από κινητό εκτοξευτή, εγείρουν ανησυχίες στη Δύση.

Την τελευταία δεκαετία, το Ιράν έχει καταφέρει να εκτοξεύσει δορυφόρους χαμηλής τροχιάς στο διάστημα, ωστόσο πρόσφατα, το πρόγραμμα φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. 

Πέρα από πέντε αποτυχημένες εκτοξεύσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, μια πυρκαγιά στο κοσμοδρόμιο "Ιμάμ Χομεϊνί" τον Φεβρουάριο του 2019, προκάλεσε ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον θάνατο τριών επιστημόνων.

Μια έκρηξη πυραύλων στο σημείο εκτόξευσης αργότερα το ίδιο έτος, αφέθηκε να εννοηθεί από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέδειξε μια φωτογραφία από το σημείο, ότι ήταν αποτέλεσμα «παρέμβασης» των ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο, το Ιράν έθεσε σε τροχιά όχημα ικανό να μεταφέρει ζώα στο διάστημα καθώς προετοιμάζει ανθρώπινες αποστολές τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου