Βλαντιμίρ Πούτιν «Η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν υπάρξη απειλή του ρωσικού κράτους»

Βλαντιμίρ Πούτιν, Συνέντευξη, Sputnik, Rossiya Segodnya, Ντμίτρι Κισέλεφ,

     Η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά «δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.


Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε μια εκτενή συνέντευξη στον διευθυντή του μητρικού πρακτορείου ΜΜΕ του Sputnik την Τετάρτη, με επίκεντρο την κρίση στην Ουκρανία, την απειλή άμεσης επέμβασης του ΝΑΤΟ και τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το βασικό στοιχείο από τη συνομιλία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον επικεφαλής της Rossiya Segodnya, Ντμίτρι Κισέλεφ, είναι ότι όσοι «αναζητούν μια ταπεινωμένη Ρωσία, μια αδύναμη Ρωσία, μια συμμορφούμενη Ρωσία» δεν θα τη βρουν στη «Ρωσία που παρουσίαζε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον κόσμο με συνέντευξη του».

Ο Ρώσος ηγέτης έκανε τα σχόλια στο Rossiya 1 και στο RIA Novosti ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 15 Μαρτίου, στις οποίες αναμένεται ευρέως να περάσει για μια πέμπτη θητεία, και καθώς ο πλήρους κλίμακας πόλεμος του στην Ουκρανία τελειώνει για τρίτο χρόνο. .

Ο Πούτιν είπε ότι από στρατιωτική και τεχνική σκοπιά, η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν πυρηνικό πόλεμο, αν και δεν είπε ότι επίκειται.

Προειδοποίησε ότι εάν αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ρωσία θα τους αντιμετωπίσει ως επεμβατικούς.

«Εκτός από τον (πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν, υπάρχουν αρκετοί άλλοι ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και του στρατηγικού περιορισμού. Οπότε δεν νομίζω ότι όλα θα πάνε μετωπικά εδώ, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν επίσης πυρηνικές δυνάμεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμες να «ξεκινήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο αύριο».

«Τώρα θέτουν καθήκοντα για να αυξήσουν αυτή τη νεωτερικότητα, την καινοτομία, έχουν ένα αντίστοιχο σχέδιο. Το ξέρουμε κι εμείς. Αναπτύσσουν όλα τα συστατικά τους. Το ίδιο και εμείς», είπε ο Πούτιν.


«Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε τις δικές μας αρχές».

Η Ρωσία θεωρεί το μεγάλο και ποικίλο απόθεμα πυρηνικών όπλων της ως σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της σε μια πιθανή σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ, πιστεύει η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ και οι αγώνες της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία συνέχισαν να αυξάνουν τον κίνδυνο να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

«Η αδυναμία της Ρωσίας να επιτύχει γρήγορες και αποφασιστικές νίκες στο πεδίο της μάχης, σε συνδυασμό με τα ουκρανικά πλήγματα εντός της Ρωσίας, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», έγραψε η κοινότητα πληροφοριών στην ετήσια αταξινόμητη αξιολόγηση απειλών, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να «προετοιμάζονται αυστηρά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με πυρηνικό όπλο τακτικής στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με αναφορές σε ένα νέο βιβλίο του Jim Sciutto του CNN, «The Return of Great Powers».

Η Ρωσία επεκτείνει και εκσυγχρονίζει επίσης τα συστήματα που διαθέτει για την παράδοση πυρηνικών όπλων, ανέφερε η έκθεση της κοινότητας πληροφοριών, «επειδή η Μόσχα πιστεύει ότι τέτοια συστήματα προσφέρουν επιλογές για την αποτροπή των αντιπάλων, τον έλεγχο της κλιμάκωσης των πιθανών εχθροπραξιών και την αντιμετώπιση των συμβατικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των Συμμάχων».

Αυτά περιλαμβάνουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υποβρύχια συστήματα παράδοσης που προορίζονται να διεισδύσουν ή να παρακάμψουν την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης είπαν στο CNN ότι στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να «προετοιμάζονται αυστηρά» για τη Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με πυρηνικό όπλο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο τακτικής ή πεδίου μάχης, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Πέρυσι, ο Πούτιν ανέπτυξε τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική σύμμαχο Λευκορωσία και ο πρώην Ρώσος πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση εδαφών που έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσία από την Ουκρανία.

Μιλώντας στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν είπε ότι οι δυτικές χώρες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να «καταργήσουν» τη Ρωσία στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αντ' αυτού, ισχυρίστηκε ότι τα χρηματοοικονομικά και οικονομικά συστήματα της Μόσχας είναι σταθερά και οι δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της αυξάνονται. .

Οι εκτιμήσεις πληροφοριών του ΝΑΤΟ για τη ρωσική αμυντική παραγωγή υποδηλώνουν ότι η Ρωσία φαίνεται σε καλό δρόμο να παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ένα βασικό πλεονέκτημα πριν από αυτό που αναμένεται να είναι μια άλλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αργότερα αυτό το έτος. Λειτουργεί επίσης εργοστάσια πυροβολικού «24/7» σε εναλλασσόμενες 12ωρες βάρδιες, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η ενίσχυση της Ρωσίας εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης, και αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δεν αναμένουν από τη Ρωσία σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης βραχυπρόθεσμα.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει απελπιστική ανάγκη από αμερικανική βοήθεια για όπλα και οπλισμό, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να λέει ότι «εκατομμύρια» θα μπορούσαν να πεθάνουν χωρίς αυτήν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αξίας έως και 300 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη, αλλά ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν ήταν σχεδόν αρκετό» και το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Στη συνέντευξή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία, αλλά μόνο εάν βασιστεί στην πραγματικότητα.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις; Ναι, είμαστε έτοιμοι, αλλά μόνο έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, όχι με βάση κάποιες επιθυμίες μετά τη χρήση ψυχοφαρμάκων, αλλά με βάση τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί, όπως λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, στο έδαφος», είπε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια «δίκαιη συμφωνία» με τη Δύση, είπε, «Δεν πιστεύω κανέναν, αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις».

Ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως απορρίψει τις προτάσεις ότι ήταν καιρός να διαπραγματευτούν ειρηνευτικά με το Κρεμλίνο και έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα εγκαταλείψει το ουκρανικό έδαφος.

«Όταν θέλεις να κάνεις έναν συμβιβασμό ή έναν διάλογο με κάποιον, δεν μπορείς να το κάνεις με έναν ψεύτη», είπε στο CNN τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Rossiya 1 που μεταδόθηκε την Τετάρτη, ο Πούτιν είπε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ και στο Κουρσκ συμβαίνουν εν μέσω των «αποτυχιών» του Κιέβου στο πεδίο της μάχης. Στόχος των επιθέσεων της Ουκρανίας, πρόσθεσε, είναι να παρέμβει στις επικείμενες εκλογές της Ρωσίας.
Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου