ΝΑΤΟ : 100 δισ. € ζητάει ο Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία - Συμφωνία για μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη!

Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ, Ουκρανία, στρατιωτική υποστήριξη,

     ΝΑΤΟ: Νέο πακέτο  στρατιωτικής βοήθειας 100 δισ. ευρώ πρότεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία - ΡΩΣΙΑ: «Στα 75 του χρόνια, το ΝΑΤΟ επέστρεψε στη λογική του Ψυχρού Πολέμου»

 
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι το Κίεβο είχε «επείγουσες ανάγκες» και οι καθυστερήσεις στην παροχή υποστήριξης μπορεί να έχουν συνέπειες στο πεδίο της μάχης.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αρχίσουν να σχεδιάζουν στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμη βάση.

Κατόπιν προτροπής του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησε την Τετάρτη να προχωρήσει προς τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων παραδόσεων όπλων στο Κίεβο. Ωστόσο, οι προτάσεις για τη δημιουργία ενός ταμείου 107 δισ. δολαρίων (100 δισ. €), πενταετούς διάρκειας, συνάντησαν αντίσταση από ορισμένες πλευρές.

Ο επικεφαλής της συμμαχίας είπε ότι οι σύμμαχοι «συμφώνησαν να προχωρήσουν στον σχεδιασμό για μεγαλύτερο ρόλο του ΝΑΤΟ στον συντονισμό της βοήθειας και της εκπαίδευσης για την ασφάλεια».

Η κίνηση θα δώσει στο ΝΑΤΟ έναν πιο άμεσο ρόλο στον συντονισμό της προμήθειας όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία, καθώς καταπολεμά τη ρωσική εισβολή.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το Κίεβο έχει «επείγουσες ανάγκες», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης τη στιγμή που μιλάμε».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μακροπρόθεσμη βάση, ώστε να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, λιγότερο σε βραχυπρόθεσμες προσφορές και περισσότερο σε πολυετείς δεσμεύσεις», είπε.

«Ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε αυτό είναι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Είναι σοβαρό… Βλέπουμε πώς πιέζει η Ρωσία και βλέπουμε πώς προσπαθούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο περιμένοντας απλά να βγούμε έξω».

Αν και η κίνηση δεν θα έβλεπε το ΝΑΤΟ να παρέχει απευθείας όπλα στην Ουκρανία – ως οργανισμός με 32 μέλη που λειτουργεί με συναίνεση, οι σύμμαχοι συμφωνούν μόνο να στείλουν μη θανατηφόρα βοήθεια όπως εξοπλισμό αποναρκοθέτησης, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες – θα σηματοδοτουσε μια νέα φάση στην εμπλοκή του στον πόλεμο.

Η κίνηση θεωρείται επίσης ότι επηρεάζεται από την πιθανότητα να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει ορισμένες εργασίες συντονισμού από έναν ad hoc συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστό ως ομάδα Ramstein.

Οι υπουργοί, ωστόσο, πρότειναν ότι η συμφωνία για το ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107 δισεκατομμύρια δολάρια) θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι στόχος είναι να ληφθεί απόφαση σχετικά με τις προτάσεις στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν συναίνεση μεταξύ των 32 μελών του.

Οι αρχικές αντιδράσεις από όλη τη συμμαχία έδειξαν ότι μια απόφαση μπορεί να μην είναι εύκολη.

Η Ουγγαρία σηματοδότησε σκεπτικισμό σχετικά με τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία της πρότασης του Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto «ανήγγειλε την αντίθεση της Ουγγαρίας στην αύξηση του συντονιστικού ρόλου του ΝΑΤΟ στις παραδόσεις όπλων και στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, αρνούμενη να συμμετάσχει στον σχεδιασμό, τις επιχειρήσεις ή τη χρηματοδότηση. Αυτή η στάση σκιαγραφήθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ειδήσεων στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο X ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μίλησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του και ότι είναι βέβαιος ότι αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Αυτό που συζητάμε δεν είναι μια στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Συζητάμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε και να προσφέρουμε υποστήριξη από το εξωτερικό στην Ουκρανία, όπως κάνουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Και τώρα, όταν ξεκινάμε τον σχεδιασμό, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες που έχει εγείρει η Ουγγαρία και να βρούμε έναν τρόπο για να έχουμε συναίνεση».

Το σχέδιο είναι να συντονίσει το ΝΑΤΟ το έργο της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας - ένα φόρουμ περίπου 50 χωρών που συγκεντρώνονται τακτικά κατά τη διάρκεια του πολέμου για να τυμπάνουν όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία - αντί της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι είναι ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, καθώς και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, επομένως ο υπεύθυνος δεν θα άλλαζε. Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι απαιτείται ένα επίσημο «θεσμικό πλαίσιο» καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να το προσφέρει.

«Χρειάζεται περισσότερη συζήτηση»

Ενώ το ΝΑΤΟ επιθυμεί απεγνωσμένα να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία, ιδιαίτερα ενώ η Ρωσία έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα, τα μέλη του δεν είναι έτοιμα να προσφέρουν στη χώρα την απόλυτη εγγύηση ασφάλειας: την ένταξη.

Ούτε θέλουν να παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο με μια πυρηνικά στρατιωτική δύναμη όπως η Ρωσία.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους ομολόγους του στην επόμενη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, το ΝΑΤΟ θα συντονίζει τη στρατιωτική πλευρά των προσπαθειών υποστήριξης αξιολογώντας τις ανάγκες της Ουκρανίας, συλλέγοντας δεσμεύσεις και πραγματοποιώντας συναντήσεις.

«Η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της στο πεδίο της μάχης και δεν μπορεί να μας περιμένει», είπε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την πρότασή του.

Ωστόσο, ορισμένοι έχουν ζητήσει προσοχή λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση και το σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά μέχρι τον Ιούλιο.

«Είναι επικίνδυνο να δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε», είπε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ, σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πόσο μπορεί η χώρα της να είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει σε ένα νέο ταμείο. Είπε ότι το σχέδιο απαιτεί περισσότερη συζήτηση.

Φτάνοντας στις συνομιλίες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε την πρόταση ως «σωστή και σημαντική», λέγοντας ότι η βοήθεια για την Ουκρανία θα πρέπει να εκταμιευθεί μέσω «αξιόπιστων, μακροπρόθεσμων δομών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς χαιρέτισε επίσης την πρόταση του ταμείου, προτείνοντας ότι οι συνεισφορές θα μπορούσαν να είναι ένα ποσοστό του ΑΕΠ κάθε μέλους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib είπε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν τη σκοπιμότητα της πρότασης του Stoltenberg και τι θα μπορούσε να συνεισφέρει ο καθένας.

Η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επέστρεψε σε μια νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Στις σχέσεις με τη Ρωσία, το μπλοκ επέστρεψε στο ψυχρό πόλεμο».

Είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει θέση στον «πολυπολικό κόσμο» που η Μόσχα λέει ότι επιδιώκει να οικοδομήσει για να τερματίσει την κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά ότι παραμένει στο επίκεντρο της ρωσικής προσοχής.

Ξεχωριστά την Τετάρτη, η Ουκρανία μείωσε την ηλικία στρατιωτικής θητείας από τα 27 στα 25, καθώς είχε στόχο να αναπληρώσει τις εξαντλημένες τάξεις της μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου.

Η έλλειψη πεζικού σε συνδυασμό με μια σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών έχει βοηθήσει τα ρωσικά στρατεύματα να αναλάβουν την πρωτοβουλία.
πηγές: Διεθνή Πρακτορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου