Τι ενώνει και τι χωρίζει την ακροδεξιά στην Ευρώπη - Το ECR αναμένεται να κερδίσει 76 έδρες και η ID 81 έδρες!

Ευρωεκλογές. Ευρωπαϊκή Δεξιά, ECR, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, ID, Ταυτότητα και Δημοκρατία,

     Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δείχνουν απογοητευμένοι από το κόστος ζωής και την ενεργειακή κρίση, την παράνομη μετανάστευση και αγχωμένοι από το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο αναζητούν εναλλακτικές λύσεις πέρα από τα κυρίαρχα κόμματα.


Σύμφωνα με αναλυτές, στις επερχόμενες ευρωεκλογές η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει επιπλέον έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε δύο ομάδες χωρίζονται οι ακροδεξιές παρατάξεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

  • Η μία είναι η ομάδα του ECR, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, στην οποία εντάσσονται τα κόμματα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, το ισπανικό VOX καθώς και το πολωνικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη».

  • Η άλλη ομάδα είναι είναι η ID, Ταυτότητα και Δημοκρατία. Μέλη της είναι η γαλλική «Εθνική Συσπείρωση» του Τζορντάν Μπαρντέγια και της Μαρίν Λεπέν, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το euronews, στις επερχόμενες ευρωεκλογές και οι δύο παρατάξεις αναμένεται να αυξησουν τις έδρες τους. 

Το ECR θα κερδίσει 76 έδρες (τώρα έχει 68) και η ID 81 έδρες (τώρα έχει 58)

Ενωμένοι στο μεταναστευτικό, διχασμένοι στον πόλεμο

Ο Λορένζο Καστεγιάνι, καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Λουίς Γκουίντο της Ρώμης, αναφέρει ότι οι δύο παρατάξεις έχουν κοινές απόψεις στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και του ευρωσκεπτικισμού.

Όπως εξηγεί στο euronews, τάσσονται κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το τρίτο που τους ενώνει, είναι η μάχη κατά των προοδευτικών δυνάμεων.

Ακόμη ένα ζήτημα που ενώνει το ECR με την ID είναι οι κοινές απόψεις για την κλιματική κρίση. Και οι δύο παρατάξεις ισχυρίζονται ότι οι έως τώρα ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν βλάψει περισσότερο την οικονομία και την εθνική παραγωγή πολλών κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ECR και ID ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου «Fit for 55» το οποίο προέβλεπε ένα σχέδιο για την μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030.

Ο κ. Καστεγιάνι αναφέρει ωστόσο ότι εκεί που υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ακροδεξιών παρατάξεων, είναι στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής και δη στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

«Τα μέλη του ECR υποστηρίζουν την Ουκρανία και είναι ενάντια σε κάθε παραχώρηση προς τη Ρωσία. Αντίθετα, όσοι ανήκουν στην ID, είναι κατά των προσπαθειών στήριξης της Ουκρανίας το επόμενο έτος και θα ξεκινούσαν ευχαρίστως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν» λέει ο ιταλός καθηγητής.

Αυτή η διαφορά ώθησε ακόμη και το φινλανδικό κόμμα Perussuomalaiset (Αληθινοί Φινλανδοί) να μεταπηδήσει από την ID στο ECR.

Ο επικεφαλής του AfD, Μαξιμιλίαν Κραχ υποστηρίζει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραδοθεί και ότι δεν υπάρχει προοπτική το Κίεβο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η επιρροή της ακροδεξιάς στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο

«Κάποια κόμματα είναι πιο σκληροπυρηνικά, κάποια άλλα δηλώνουν πιο ανοικτά στην διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου», εξηγεί στο euronews o Ντέιβ Σιναρντέ, καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Για παράδειγμα, στην Ιταλία, η Λέγκα του Σαλβίνι έχει σύνθημα «Περισσότερη Ιταλία, λιγότερη Ευρώπη». Όμως, το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, «Αδέλφια της Ιταλίας» με το οποίο συνεργάζεται ο Ματέο Σαλβίνι, κρατάει πιο μετριοπαθή στάση.

Αυτό οφείλειται στο γεγονός ότι το ECR περιλαμβάνει κόμματα που στις χώρες τους είναι κυβερνήσεις, επομένως οφείλουν να απέχουν από λαϊκισμούς, μεγάλα λόγια και «κούφιες» υποσχέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, δεν αποκλείεται το κόμμα της Μελόνι να στηρίξει την Κομισιόν, στο θέμα της εκλογής νέου προέδρου. Δηλαδή να στηρίξει ένα πρόσωπο που θα έρχεται από το ΕΛΚ, στην εν λόγω περίπτωση, την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ακροδεξιά θα επηρεάσει τις πολιτικές της ΕΕ την επόμενη πενταετία, ειδικά σε ζητήματα που θα αφορούν την Πράσινη Συμφωνία ή την μετανάστευση. «Θα υπάρξουν κόκκινες γραμμές ανάμεσα στο ECR και το ΕΛΚ», τονίζει ο Λορένζο Καστεγιάνι.

Τόσο το ECR όσο και η ID θα εκμεταλλευτούν την δυναμική τους και θα επιχειρήσουν σε πολλές περιπτώσεις να ασκήσουν τα δικά τους «βέτο» σε ψηφοφορίες. Το ΕΛΚ θα κληθεί αρκετές φορές να διαπραγματευτεί και με τις δύο πλευρές προκειμένου να έρθει σε συμφωνία για νομοσχέδια που θα επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου