Εγκρίθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας, ΗΠΑ, Παλαιστινιακή Αρχή, Χαμάς, Τζο Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν, Μπενιαμίν Νετανιάχου,

     Σύμφωνα με το ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «χαιρετίζει τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου, την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί και προτρέπει τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».


Το ψήφισμα που ζητά υποστήριξη στην πρόταση τριών σταδίων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν και η οποία προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στην πρώτη της φάση εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ψηφοφορία που έγινε στο 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ, το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ έλαβε 14 ψήφους «υπέρ», ενώ η Ρωσία απείχε της ψηφοφορίας.

Ενώ στο ψήφισμα επισημάνθηκαν οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και το Κατάρ για την επίλυση του ζητήματος της Γάζας, όπου το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία από τις 7 Οκτωβρίου, χαιρετίστηκε η πρόταση 3 σταδίων που παρουσίασε ο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

Στο ψήφισμα που αναφέρει ότι το Ισραήλ δέχτηκε την πρόταση του Μπάιντεν, η Χαμάς κλήθηκε επίσης να αποδεχθεί και να εφαρμόσει την πρόταση.

Στο ψήφισμα , λοιπόν, βάσει της πρότασης τριών σταδίων, στη πρώτη φάση, προβλέπεται η άμεση κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών αιχμαλώτων, η ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων, η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές στη Γάζα, η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, η ανοικοδόμηση βασικών υπηρεσιών, η επιστροφή των Παλαιστινίων πολιτών στα σπίτια τους σε ολόκληρη τη Λωρίδα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά της Γάζας.

Μετά τη συμφωνία των μερών, σε δεύτερο στάδιο, το ψήφισμα ζητά την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων αιχμαλώτων για να τερματιστεί οριστικά η κρίση και την απόσυρση του Ισραήλ από όλη τη Γάζα.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι στο τρίτο στάδιο προβλέπεται να ξεκινήσει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, το οποίο θα διαρκέσει μερικά χρόνια, και να παραδοθούν οι σοροί των νεκρών αιχμαλώτων.

Στο ψήφισμα αναφέρθηκε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη φάση συνεχιστούν για περισσότερες από 6 εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τονίστηκε η σημασία της συμμόρφωσης των μερών με τις διατάξεις της συμφωνίας και ζητήθηκε η υποστήριξη από το ΣΑ του ΟΗΕ και τα μέλη του ΟΗΕ.

Ενώ υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, στο ψήφισμα επισημαίνεται η σημασία της ενοποίησης της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Χαμάς χαιρέτισε την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποστηρίζει την αμερικανικό σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, διαμηνύοντας πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους μεσολαβητές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα «χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και «επιθυμεί να επιβεβαιώσει την προθυμία του να συνεργαστεί με τους αδελφούς μεσολαβητές για την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων σχετικά με την εφαρμογή των όρων» της συμφωνίας, αναφερόμενη στην οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον θύλακα.

ΟΗΕ:Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετεί ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την πρόταση των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Η πρόταση των ΗΠΑ εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την πρόταση «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «χαιρετίζει τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου, την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί και προτρέπει τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή ζήτησαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα στηρίξει την πρόταση, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, Νέιτ Έβανς να αναφέρει ότι «είναι ευκαιρία να μιλήσουμε με μια φωνή και να καλέσουμε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο».

Σχέδιο με τρεις φάσεις

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους». Επιπλέον, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και στις γειτονιές τους σε όλον τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οριστική λήξη των εχθροπραξιών

Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Στην τρίτη φάση προβλέπεται να ξεκινήσει «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης τη διάταξη της πρότασης ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.

Το κείμενο του ψηφίσματος επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών — όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για να συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με σκοπό να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του οποίου τάχθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις το πρωί στο Τελ Αβίβ με τον Μπένι Γκαντς, που παραιτήθηκε προ ημερών από την κυβέρνηση πολέμου, κατόπιν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, προτού μεταβεί στην Ιορδανία.

Η όγδοη περιοδεία του κ. Μπλίνκεν στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο καταγράφεται ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Δευτέρα αμερικανικό σχέδιο απόφασης που τάσσεται υπέρ της πρότασης για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο Αμπάς «χαιρέτισε» την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς «χαιρέτισε» τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη την έγκριση χθες σε ψηφοφορία στη Νέα Υόρκη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την πρόταση που προβλέπει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η παλαιστινιακή προεδρία θεωρεί την υιοθέτηση της απόφασης αυτής βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να τερματιστεί η εξελισσόμενη γενοκτονία του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κ. Αμπάς σε δελτίο Τύπου συνταγμένο στα αραβικά, που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου