Σύνοδος των BRICS στη Ρωσία - Η κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ (vid)

BRICS, Νίζνι Νόβγκοροντ, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία, Ιράν,

     Οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS σε κοινή δήλωση επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο πνεύμα της ένωσης που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τη διαφάνεια, την ένταξη και τη συναίνεση.


 Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε διμερείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου

Στη ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ διεξάγεται η Σύνοδος των BRICS, του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον εκλιπόντα πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τραγικό δυστύχημα με ελικόπτερο τον περασμένο μήνα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί ευχαρίστησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ για τα συλλυπητήρια της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει τη δέσμευση του Ιράν για «τη συνέχεια των σχέσεών μας και την αμετάβλητη στάση προς την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς».


Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνεται όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων, οι στρατηγικές για την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και η επίλυση συγκρούσεων σε πολυμερή πλαίσια, με έμφαση στην αύξηση της επιρροής των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS θα περιγράψουν επίσης τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών και θα προετοιμάσουν το απαραίτητο έδαφος για τη 16η Σύνοδο Κορυφής των BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη σύνοδο των BRICS από τότε που η ομάδα διευρύνθηκε από πέντε μέλη σε εννέα τον Ιανουάριο με την προσθήκη της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως επίσημα μέλη.

Περίπου 30 ακόμη χώρες θέλουν να συνεργαστούν με τις BRICS με διάφορες μορφές.


Κοινή δήλωση των BRICS

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία και Ιράν, εξέδωσαν κοινή δήλωση με πρωτοβουλία του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι υπουργοί εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους για τη ρωσική προεδρία των BRICS το 2024 υπό το σύνθημα Ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια. Εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν για να εγγυηθούν την επιτυχία της XVI Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στην πόλη Καζάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας¨, αναφέρεται στο κείμενο.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση του πλαισίου στρατηγικής εταιρικής σχέσης BRICS σε τρεις τομείς συνεργασίας: πολιτική και ασφάλεια, οικονομία και χρηματοοικονομικά και πολιτιστικές και ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους.

Επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους στο πνεύμα της ένωσης που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τη διαφάνεια, την ένταξη και τη συναίνεση.

Με τη σειρά τους, τόνισαν τη σημασία της σύγκλισης των προσεγγίσεων για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών διεθνών διαδρόμων μεταφορών για την οικονομική ανάπτυξη του ομίλου.

Εξίσου σημαντικό, θεώρησαν «την ανάγκη διασφάλισης των υφιστάμενων διεθνών διαδρόμων μεταφορών για την αποφυγή διαταραχών, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη διασφάλιση της ασφάλειας της θαλάσσιας μετακίνησης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ένα άλλο από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η σημασία της ευρύτερης χρήσης των τοπικών νομισμάτων στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών BRICS, καθώς και η εφαρμογή της πρόθεσης ανάπτυξης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, καθώς θεωρούν πρόσβαση σε φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια ως βάση της οικονομικής ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί Εξωτερικών υποστήριξαν την απόκτηση του καθεστώτος πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών από την Παλαιστίνη και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα την άνευ προηγουμένου στρατιωτική κλιμάκωση που παρατηρήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Από αυτή την άποψη, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση απαιτούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι», αναφέρεται στο έγγραφο.


Σύμφωνα με τη δήλωση, η επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Brics θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα διοργανωθεί από τη Βραζιλία ως νέα πρόεδρος της ένωσης το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου