Ελλάδα: 12 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2024 - Σε ποιές περιοχές εντοπίζονται κρούσματα (vid)

Ιός Δυτικού Νείλου, West Nile Virus, WNV, Ελλάδα, ΕΟΔΥ, κρούσματα,

     Συνολικά 12 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους και μέχρι τις 21 Αυγούστου, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη, εύρος 61 - 92 έτη).


Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα

Συνολικά 12 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους και μέχρι τις 21 Αυγούστου, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη, εύρος 61 - 92 έτη).

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, καταγράφηκαν δύο θάνατοι και διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 24 νέα εγχώρια κρούσματα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Έχουν καταγραφεί, επίσης, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αλβανία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.

Συνολικά έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 76 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 24 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.



Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2023 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί στο παρελθόν σε όλες τις Περιφέρειες. Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια σχεδόν βάση κατά την τελευταία δεκαετία, υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2024, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.

Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2024) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την έγκαιρη διάγνωση περιστατικών, καθώς και το κοινό, σχετικά με την αναμενόμενη επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών και τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας.

Σε ποιες περιοχές καταγράφονται κρούσματα

Φέτος και μέχρι τις 21 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Φθιώτιδας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα ​​το 1937, είναι μια λοίμωξη από αρβοϊό που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με τα χρόνια. Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από τα τσιμπήματα των κουνουπιών Culex, η ασθένεια συχνά εξαπλώνεται μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για την ταχεία εξάπλωση της νόσου παγκοσμίως είναι ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό μολύνουν διαφορετικά είδη πουλερικών τσιμπώντας τα. Τα μολυσμένα πτηνά που πετούν σε μεγάλες αποστάσεις παίζουν ενεργό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου μεταξύ των ηπείρων. Η μόλυνση, η οποία επηρεάζει τη δημόσια υγεία, εμφανίζεται εποχιακά σε οποιαδήποτε χώρα, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται στις οδούς μετανάστευσης των πτηνών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου (WNV) μπορεί να προκαλέσει μια θανατηφόρα νευρολογική ασθένεια στον άνθρωπο. Ανήκει στην ομάδα των ιών της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, μαζί με άλλους όπως ο δάγκειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός.

Τα πτηνά είναι οι φυσικοί ξενιστές του WNV, αλλά συνήθως μεταδίδεται από τα κουνούπια και, σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, μέσω μετάγγισης αίματος, δωρεάς οργάνων ή εγκυμοσύνης.

Σε περίπου τέσσερις στους πέντε ασθενείς, ο WNV δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά στο υπόλοιπο 20%, εξελίσσεται σε πυρετό του Δυτικού Νείλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικό υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα και εξάνθημα στο λαιμό, τα χέρια ή τα πόδια - και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, επιληπτικές κρίσεις, μυϊκή αδυναμία και παράλυση, σύμφωνα με το ECDC.

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών -ιδιαίτερα αν έχουν υποκείμενες παθήσεις- είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Λιγότερο από το 1% των ατόμων αναπτύσσουν νευρολογικές λοιμώξεις όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα - με μία στις 10 από αυτές τις περιπτώσεις να είναι θανατηφόρα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες ή και περισσότερο για να αναπτυχθούν. Σε μη επιπλεγμένες περιπτώσεις, αυτά συνήθως υποχωρούν εντός τριών έως έξι ημερών.

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο κατά του WNV για τον άνθρωπο, επομένως ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό μη ταξιδεύοντας σε πληγείσες περιοχές σε περιόδους που τα κουνούπια είναι πιο συχνά, όπως το καλοκαίρι, και μειώνοντας τον χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους όταν βρίσκεστε σε πληγείσα περιοχή.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937,
αλλά μπορεί πλέον να βρεθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της δυτικής και κεντρικής Ασίας, της Βόρειας Αμερικής - και της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

Η χρήση αντικουνουπικού, η κάλυψη των χεριών, των ποδιών και των ποδιών σας και η απομάκρυνση των κουνουπιών από την κρεβατοκάμαρά σας τη νύχτα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.


Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία - ιδίως εάν έχετε πυρετό - θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να του πείτε πού ταξιδέψατε πρόσφατα.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου