Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε την Παρασκευή στην Οχρίδα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αξίζουν πολύ περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από όσα έχουν λάβει, ιδιαίτερα η Βόρεια Μακεδονία, προς την οποία, κατά την άποψή του, οι Βρυξέλλες έκανε ένα «ιστορικό λάθος».
Ο Όρμπαν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει με τη Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ, η διαμάχη της οποίας με τα Σκόπια για τη βαλκανική ιστορία και κληρονομιά προκάλεσε τη νέα καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πλήττουν την "εθνική υπερηφάνεια" της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είπε, καθυστερώντας περαιτέρω την αίτηση της χώρας για ένταξη στο μπλοκ.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα, ο Όρμπαν προσφέρθηκε επίσης να μεσολαβήσει στη Βουλγαρία, που είναι μέλος, η διαμάχη της οποίας με τα Σκόπια σχετικά με τη βαλκανική ιστορία και κληρονομιά προκάλεσε τη νέα καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
"Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις καλύτερες λύσεις", δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά από πληροφορίες ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη αποφάσισαν να προωθήσουν τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.
Και οι δύο χώρες ξεκίνησαν ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την επανεξέταση της διαδικασίας διεύρυνσης του μπλοκ και μέχρι τώρα οι δύο προσφορές κινούνταν μαζί.
Ο Όρμπαν δήλωσε ότι θα ήταν "μεγάλο λάθος" να διαχωριστούν οι δύο χώρες.
Η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας καθυστέρησε λόγω της διαμάχης με τη Βουλγαρία σχετικά με τη βαλκανική ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό.
Για να βγει από το αδιέξοδο, η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια αποδέχθηκε το βουλγαρικό αίτημα να εισαχθεί στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας αναφορά σε βουλγαρική εθνική μειονότητα.
Ωστόσο, δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να πραγματοποιήσει την αλλαγή, και η νέα συντηρητική κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι λέει ότι θα τροποποιήσει το σύνταγμα μόνο εάν η Βουλγαρία εγκρίνει πρώτα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα παραπονέθηκε ότι η αργή πρόοδος της χώρας της προς την ένταξη στην ΕΕ ήταν σαν να "περιμένει τον Γκοντό".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου