Η Κίνα, η οποία έχει ήδη το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, φέρεται να εργάζεται σε ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο για να ενισχύσει την παγκόσμια εμβέλειά του.
Η Κίνα καθέλκυσε την Παρασκευή το πρώτο αμφίβιο επιθετικό πλοίο Τύπου 076, το Σιτσουάν, ένα σκάφος που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις μαχητικές ικανότητες του ναυτικού σε μακρινά ύδατα.
Το μεγαλύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο της Κίνας μέχρι σήμερα, το Σιτσουάν εκτοπίζει 40.000 τόνους και διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες όπως ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη, επιτρέποντας στα μαχητικά αεροσκάφη να εκτοξεύονται απευθείας από το κατάστρωμά του, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Το πλοίο έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσει επίγεια στρατεύματα μέσω αποβατικών σκαφών ενώ προσφέρει αεροπορική υποστήριξη.
Αναπτύχθηκε από Κινέζους ερευνητές, είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα σύστημα «τεχνολογίας αναστολέα» που επιτρέπει στα μαχητικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στο κατάστρωμά του.
Τα πρώτα αμφίβια πλοία επίθεσης της Κίνας, το Type 075, παρουσιάστηκαν το 2019.
Το κινεζικό ναυτικό εκσυγχρονίζει τις δυνάμεις του για πάνω από 10 χρόνια για να επιτύχει παγκόσμια επιχειρησιακή ικανότητα αντί να παραμείνει περιορισμένο σε ύδατα κοντά στην ηπειρωτική χώρα της χώρας.
Προηγουμένως, το Πεκίνο ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιώντας νέα ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία στο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο του, Fujian, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την ταμπλόιντ Global Times του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο στρατιωτικός αναλυτής Song Zhongping περιέγραψε το Σετσουάν ως «ελαφρύ αεροπλανοφόρο». Το πλοίο θα υποβληθεί σε περαιτέρω αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών στη θάλασσα.
Η Κίνα, η οποία έχει το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, αναπτύσσει επίσης ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο, επιτρέποντας στα πλοία να επιχειρούν σε μακρινά ύδατα χωρίς να χρειάζονται βάσεις ανεφοδιασμού.
Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν επί του παρόντος 11 πυρηνικά αεροπλανοφόρα, τα οποία τους επιτρέπουν να διατηρεί ομάδες κρούσης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου